Отидете към основна версия

7 951 12

Сбогом, Beetle!

  • volkswagen-
  • käfer-
  • beetle-
  • костенурка

Днес в завода на Volkswagen в мексиканския град Пуебло приключва производството на Beetle, продаван на местния пазар под името Vocho. Последната "Костенурка" ще стане част от музейна експозиция.

От края на 30-те години на миналия век, когато започват продажбите на Käfer, от модела са произведени 21.5 млн. екземпляра. Освен в родната Германия по време на дългата си кариера първият "Народен автомобил" се сглобява в Австралия, Белгия, Бразилия, Финландия, Индонезия, Ирландия, Малайзия, Нова Зеландия, Нигерия, Филипините, Южна Африка, Венецуела и Югославия, а от 1967 г. заводът в Мексико снабдява с "костенурки" цяла Латинска Америка.

Volkswagen Käfer е създаден от Фердинанд Порше по поръчение от Адолф Хитлер, който иска масов и евтин автомобил по подобие на Ford T в САЩ. Задачата на Порше е да проектира кола, която да превозва петима души със скорост 100 км/ч.

През 1998 г. Volkswagen пусна New Beetle на базата на Golf, а през 2012-а излезе ново поколение. Миналата есен ръководството на компанията взе решение да преустанови производството на модела заради слабо търсене.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини