Отидете към основна версия

18 928 42

Рухна мит за колата на Гагарин

Една от най-популярните снимки на Юрий Гагарин показва първия човек в Космоса да позира пред любимата си небесносиня Matra Djet V S Coupe. Оригиналната фотография е черно-бяла и навремето някой я е оцветил, но според историците нюансът на боята е уцелен съвсем точно. Така поне се смяташе досега.

Фотограф от Рига е успял да открие автомобила, който в момента е собственост на литовски колекционер. Оказва се, че "матрата" на Гагарин всъщност винаги е била платинено сива.

За да се убеди на 100%, че спортното купе е излязло именно в този вид от завода, Майк Моторов изпратил запитване до няколко европейски клуба на собствениците на автомобили Matra. Утвърдителният отговор дошъл от бивш служител в завода на френската компания.

Според документацията оригиналният цвят на колата на космонавта е "Gris platine irisé" ("преливащо платинено сиво"). "Матрата" никога не е била пребоядисвана и ако не бе ретуширана, известната снимка на Гагарин би трябвало да изглежда така:

Matra Djet се произвежда между 1962 и 1967 г. Оборудва се със средно разположени двигатели Renault с обем 996 и 1 108 см3 и мощност от 65 до 105 к.с. Гагарин получава за подарък от френското правителство версията V S с мощност 94 к.с., тегло едва 660 кг и максимална скорост 200 км/ч.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 37 гласа.

Свързани новини