Отидете към основна версия

40 132 187

Не е от старите коли: От какво е мръсен въздухът в София?

  • въздух-
  • софия-
  • автомобили-
  • фини прахови частици
Снимка: Shutterstock

И тази зима много усилено се заговори за това, че замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици е в пъти над нормите и това се дължало на автомобилите. Този проблем обаче не е от вчера. Въпросните фини прахови частици периодично и в зависимост от атмосферното налягане се появяват във въздуха в столицата и образуват добре познатия на софиянци смог.

Какво обаче се прави, за да се прочисти въздухът в София и откъде идват тези фини прахови частици? Спекулациите по темата са много, като се започне от печките в ромските махали и се стигне до "мръсните" дизелови автомобили, които са без DPF-и и т.н. Всъщност, като се замислим, едва ли точно тази зима ромите започнаха да използват некачествено гориво и не точно тази година всички софиянци си махнаха DPF филтрите от колите.

Един от основните проблеми за замърсяването на въздуха е в прахоляка в столицата. А откъде идва той? На хартия в София има доста зони, определяни като "зелени". Те обаче не са такива отдавна и в голям процент от случаите служат за паркиране на автомобили. Когато тези парчета земя са влажни, по гумите на автомобилите се лепи кал, която впоследствие се отлага по асфалта.

След като настилката изсъхне, тази кал се пресова стотици пъти от превозните средства в столицата (а те никак не са малко) и в даден момент всичко това се превръща във фини прахови частици, които вдишваме ние и нашите деца. Те са изключително вредни за здравето, а за намаляването им във въздуха не се изисква кой знае какво.

По-строго спазване на забраната за паркиране в "зелени площи", ограждането им със специални "паркови бордюри" и редовно миене на улиците, а не само от избори на избори, са адекватните мерки, които съвсем няма да направят въздуха в столицата планински, но ще сведат въпросните фини прахови частици в норми и всички ще сме малко по-щастливи или поне по-здрави.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 112 гласа.

Свързани новини

  • Луда автомобилна надпревара в София

    Столичани, кaктo и фeнoвe нa Лудa Нaдпрeвaрa oт cтрaнaтa щe могат да се насладят на нова порция интересни двубои на автомобилните гладиатори. Този път ...
    30.08.2021
    5 868
    8