Last news in Fakti

23 Януари, 2020 13:38 40 121 187

Не е от старите коли: От какво е мръсен въздухът в София?

  • въздух-
  • софия-
  • автомобили-
  • фини прахови частици
Не е от старите коли: От какво е мръсен въздухът в София? - 1
Снимка: Shutterstock

И тази зима много усилено се заговори за това, че замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици е в пъти над нормите и това се дължало на автомобилите. Този проблем обаче не е от вчера. Въпросните фини прахови частици периодично и в зависимост от атмосферното налягане се появяват във въздуха в столицата и образуват добре познатия на софиянци смог.

Какво обаче се прави, за да се прочисти въздухът в София и откъде идват тези фини прахови частици? Спекулациите по темата са много, като се започне от печките в ромските махали и се стигне до "мръсните" дизелови автомобили, които са без DPF-и и т.н. Всъщност, като се замислим, едва ли точно тази зима ромите започнаха да използват некачествено гориво и не точно тази година всички софиянци си махнаха DPF филтрите от колите.

Не е от старите коли: От какво е мръсен въздухът в София?

Един от основните проблеми за замърсяването на въздуха е в прахоляка в столицата. А откъде идва той? На хартия в София има доста зони, определяни като "зелени". Те обаче не са такива отдавна и в голям процент от случаите служат за паркиране на автомобили. Когато тези парчета земя са влажни, по гумите на автомобилите се лепи кал, която впоследствие се отлага по асфалта.

Не е от старите коли: От какво е мръсен въздухът в София?

След като настилката изсъхне, тази кал се пресова стотици пъти от превозните средства в столицата (а те никак не са малко) и в даден момент всичко това се превръща във фини прахови частици, които вдишваме ние и нашите деца. Те са изключително вредни за здравето, а за намаляването им във въздуха не се изисква кой знае какво.

По-строго спазване на забраната за паркиране в "зелени площи", ограждането им със специални "паркови бордюри" и редовно миене на улиците, а не само от избори на избори, са адекватните мерки, които съвсем няма да направят въздуха в столицата планински, но ще сведат въпросните фини прахови частици в норми и всички ще сме малко по-щастливи или поне по-здрави.

Не е от старите коли: От какво е мръсен въздухът в София?


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 112 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    154 414 Отговор
    А защо събота и неделя като си идат селяните с трошките мъглата изчезва.

    Коментиран от #17, #24, #28, #59, #65, #67, #69, #74, #90, #92, #123, #164, #169, #170

  • 2 Driving pleasure

    248 21 Отговор
    Стига ва! Тва не е политически коректно, да говориш, че не са колите ми кака Данче не чистела.... бива ли така? :D
  • 3 Браво

    204 13 Отговор
    Радославе, проблема е, че тези който избрахме да управляват народната пара умеят само да викат "Работаааааа, ... работаааа", което не означава, че знаят как трябва да се справят.

    Коментиран от #73

  • 4 Европа

    196 7 Отговор
    Паркирането в зелените зони(които вече дори не са зелени) е изключително грозна картинка. Разбира се паяците вдигат и си прибират глобата, но никой не се грижи за възстановяването на зелените площи.

    Коментиран от #45, #46

  • 5 Аха

    155 6 Отговор
    Ами че то и паркирането по градинките не е от тази година!

    Коментиран от #11, #12, #58

  • 6 инж Химик

    141 16 Отговор
    Т'ва ми е любимото, да паркираш в лай*яната кал, след това да я разнесеш навсякъде, да си я вкараш вкъщи и после обратно... как влизаш в колата си после с тия кални обувки, то става лай*яна работа отвсякъде.
  • 7 Кандидат кмет

    112 6 Отговор
    Да се молим пак за избори- не, че изборите променят нещо, но поне тогава мият улиците.
  • 8 Тъй тъй

    186 9 Отговор
    Точно в десетката!
    + камионите излизащи от строителните обекти с кални гуми.

    Коментиран от #185

  • 9 Марио

    134 7 Отговор
    Браво на Славчев, така трябва да се пише - ясно, конкретно и без страх, ама са малко такива медии и журналисти.
  • 10 Чавдар

    122 20 Отговор
    Въздуха в София , а и не само е мръсен поради ред причини - битово отопление , стари трошки , тежкотоварен трафик , служебните "бараки" дето сноват като ненормални , черги от ЦК дето горят каквото намерят , дебили който си паркират скраповете в зелените площи ( отразява се на ФПЧ като изсъхне и се оталожи тая кал по асфалта е мн лесно да я вдигне вятъра) , цървулските фирми по "почистване" които само хабят водата , сиганорите от БКС дето имитират трудова дейност , а всъщност не чистят и мн др . Специално Софето и защото гони 2 млн с бежанците , а тя е устроена за до макс милион и това че е обградена отвасякъде с планини и няма пориви със свеж въздух

    Коментиран от #16

  • 11 Тъй тъй

    105 9 Отговор

    До коментар #5 от "Аха":

    Ами то и мръсният въздух не е от тази година. Просто сега се раздухва проблема. Преди не му се обръщаше голямо внимание.
  • 12 Още нещо

    51 6 Отговор

    До коментар #5 от "Аха":

    Не е, ама замерването на въздуха е от 2-3 години - модерно стана миналата година! Ако нямаш термометър ще знаеш ли колко градуса е водата, освен ако не те опари или да е станала на лед...
  • 13 11vvf

    112 4 Отговор
    Доста тактично сте пропуснали калните камиони по-строежите...

    Коментиран от #18

  • 14 да да

    61 50 Отговор
    1000 лева да стане глобата за паркиране в кал или градинка!
    500 за паркиране на тротоар !
    Общината ще може да събира МИЛИОНИ на ден ако писка от глоби
    ама не иска !

    Коментиран от #91, #106

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Кореняк по рождение

    54 6 Отговор

    До коментар #10 от "Чавдар":

    Чавдаре, ПОВЕЧЕ ОТ ПРАВ СИ! Но докато у нас и по света има толкова много "свободни" пари!?- не успяваме да спрем и застрояването на така хубавия ни допреди 3 десетилетия роден град. А ,естествено, затова въздухът и водата СИ ПРИЛИЧАТ- оставяш ли я без движение, без протичане (продухване)- става заблатяване, вмирисване и т.н., като всичко в застоял живот. Уви, блатясахме трайно и трудно възвратимо, щото продължават да се бълват свободните пари- та това напоследък не крият и в най-реномираните световни доклади!
  • 17 5555

    81 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Въздуха се замърсява от тези, които ходят и до тоалетна с колите си!
    Бедните със старите коли не ги карат през седмицата, защото са на работа!

    Коментиран от #105

  • 18 Строител

    27 11 Отговор

    До коментар #13 от "11vvf":

    Всъщност, от доста години на камионите им мият гумите преди да напуснат обекта. Е , има и тарикати, които се оправят. Но излиза по евтино да ги миеш.
  • 19 Ехе еее

    93 3 Отговор
    Общината трябва да създава условия за паркиране за да не се паркира по тротоари и зелени площи
  • 20 ддд

    40 9 Отговор
    Значи пак е свързано с колите. Защо е нужно да се изразходват средства за огради и други глупости, като просто може да се санкционира и да се вдигне колата в нарушение? Хайде да се пробват в Германия така да ти спре в градинката пред блока да видим какво ще стане? Ще го оставят и ще дадат хиляда евро да оградят градинката или ще му сложат хиляда евро глоба и да възстанови щетите? Познавам един, който се напи и удари светофар, при което го осъдиха на 45х.евро, защото застраховката не поема в такъв случай.

    Коментиран от #107

  • 21 Аха

    50 13 Отговор
    А от какво е замърсен въздуха в Рим, като там не са на дърва и предполагам си чистят улиците. Даже и карат по-нови коли!

    Коментиран от #71

  • 22 Ли ли

    10 2 Отговор
    Точно. Пример е игрище кореняка в ж.к.Лагера. и не само това да не изброявам.
  • 23 Журналисти чешете си езиците само

    113 7 Отговор
    Вместо да пишете ИЗЛЕЗТЕ ВЕЧЕР В СОФИЯ.

    Разходете се кв. Овча Купел, кв. Красна поляна и тнт квартали. НЯМА НИКАКВО ДВИЖЕНИЕ от автомобили !!!!

    Обаче има пушек, мирише на сажди, люти на очите.

    Е вие сега ли разбрахте че не е от автомобилите

    Коментиран от #30, #56

  • 24 BG1000

    19 27 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Хахха
    По плюсовете и минусите на коментара ти, виждам.че сме останали малко

    Коментиран от #29, #144

  • 25 кмета

    61 4 Отговор
    еее това изисква много повече усилия и средства, бордюри, почистване.....повече разходи за общината и по-малко средтсва за харчалък......къде къде по-лесно и доходоносно е със забрани, вдигане на данъци и празни приказки за отбиване на номера. Познавате ли някой, който е минал на по-нова кола заради новите данъци???? Ами не, то всъщност на наовите коли още по-високи ги направиха. И кво излиза - цялата е истерия е просто един повод да ни бръкнат по-дълбоко в джоба. А истинските мерки са съвсем други, но не очаквайте от Фандъкова да ги приложи. Избрахте си я за още 4 години, така че сега си трайкайте и работете повече за новите данъци.....

    Коментиран от #150

  • 26 столичанин

    56 4 Отговор
    А по моите наблюдения въздухът е най-чист в неучебните дни. Тогава и трафикът е в пъти по-малък. Много добре се видя по време на ученическата вакация преди няколко седмици. В града ни цареше пълно спокойствие дори в работни дни. Имам чувството, че всеки втори кръстосва с отрочето си по цял ден напред назад я до училището, я до някой частен, урок, зала за спорт и т.н. Доста познати имам на този режим, които са като таксите покрай децата си.

    Коментиран от #31

  • 27 Японеца

    61 4 Отговор
    Вдигат данъка на МПС за да го откраднат! Това с екологият е да ви приспят още повече!
  • 28 Митко

    50 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Като ти прочетох въпроса,стигнах до извода,че това,че си от София не те прави много умен.
  • 29 Последния софиянец

    5 21 Отговор

    До коментар #24 от "BG1000":

    Засега само седмина.
  • 30 Всички са на дърва и кюмюр

    14 3 Отговор

    До коментар #23 от "Журналисти чешете си езиците само":

    Пропуснал си Филиповци, Бояна, Драгалевци, особенно Симеоново,

    Коментиран от #162

  • 31 Последния софиянец

    18 14 Отговор

    До коментар #26 от "столичанин":

    Много си прав. И аз имам чувството че съм единственият балък в София, който работи. В моето заведение не мога да намеря готвач от три месеца.

    Коментиран от #163

  • 32 ПЕРНИШКИО

    49 3 Отговор
    ЦЯЛАТА ИСТИНА Е И ЦЕЛТА НА ЗАНЯТИЕТО , ПРОПАГАНДАТА НА ЕКОЛОЗИТЕ Е , ДА СПРАТ ВСИТЕ ТЕЦОВЕ И СТАРИ АВТОМОБИЛИ , ДА ПЛАЩАШ ТОК ВМЕСТО ПО 1 ЛЕВ КВТ/ЧАСА А ПО 5 ЛЕВА НА КОИЛОВАТ И БЕДНИЯ НАРОД ДА ХОДИ ПЕШ СОБЕННО МЛАДИТЕ СЕМЕИСТВА ДЕТО НЯМА ДА МОГАТ ДА СИ ЗАКАРАТ ДЕЦАТА СИ НА ДЕТСКА ГРАДИНА И УЧИЛИЩЕ , КАКТО И ХОРА ПАТУВАШИ ЗА РАБОТА , А ТЕ СА МНОГО , КАКТО И ДА ПЛАЩАШ ВИСОК ДАНАК ЗА ТЕЗИ АВТОМОБИЛИ КАТО ПАРИТЕ ПОТЪВАТ НЯКЪДЕ СИ , Е ТОВА Е ЦЯЛАТА ИСТИНА , В ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ В ЕВРОПА СИ ИМ БАЧКАТ ТЕЦОВЕТЕ ПУШАТ СИ ИМ СТАРИТЕ КОЛИ ДРУГИ СИ ПРАВЯТ СЛЪНЧЕВИ ПАНЕЛИ И КОЛЕКТОРИ , РАБОТЯТ СИ ХОРАТА , И НИКОИ НА НИКОГО НЕ ПРЕЧИ ДА СЕ РАЗВИВА В НЯКАКВА ОБЛАСТ , КАТО РАБОТА , И ТАМ ИМА МАГЛИ ПРЕЗ ЗИМАТА , ОСОБЕННО В ЛОНДОН ТАМ НЕ СЕ ВДИГА С МЕСЕЦИ , ДОРИ И ПРЕЗ ПРОЛЕТТА , НИЕ ТУКА НЯМАМЕ ЗАВОДИ , А ПИЩИТЕ СА ЗАМЪРСЕН ВЪЗДУХ , ВИЕ ОТДАВНА СИ КВИЧИТЕ НЕБИЕНИ ОЩЕ КОГАТО СРИНАХТЕ КРЕМИКОВЦИ , СТИГА С ТАЗИ ПРОПАГАНДА МОЛЯ ВИ СЕ , АКО ИМАХМЕ ЗАВОДИ КАКТО ЕДНО ВРЕМЕ , ТОГАВА ПА КАКВО ЩЕШЕ ДА Е С ПУШИЛКИТЕ,, САМО ТУКА ИМА ТАКИВА ПЛАТЕНИ ТРОЛОВЕ , ДЕТО НА КАЛПАВ ХУИ КОЗИНАТА МУ ПРЕЧИ , Е ТОВА Е ЦЯЛАТА ИСТИНА , ДА КОПУВАМЕ ТОК ОТ ВЪН , А ДА СИ СРИНЕМ НАЩО НАПРАВЕНОТО , А ВДИГНЕ ЛИ СЕ ЦЕНАТА НА ТОКА , СВЕ ОТОДИ УСВЕТ НА НАГОРЕ КАТО ЦЕНИ, НЕ ЧЕ СЕГА НЕ СА ВИСОКИ .
  • 33 ШопЕн

    37 1 Отговор
    Истината е че в София живеят страшно много мръсници и всички дишат .
  • 34 Доналт Тръмп

    54 2 Отговор
    Абсолютно прав, но как иначе ще те утрепят с данъци ,в белите държави се мият улиците денонощно ,и у нас ама на книга, и хората правят паркинги, а не цвъкат хаотично блок до блок на една ръка растояние .Като мине кола по прашна улица виждали ли сте какво чудо се вдига след нея ,да ама не от ауспуха .

    Коментиран от #38

  • 35 Диамантената ръка

    11 31 Отговор
    Фини прахови частици и прахоляк от кал не е едно и също.

    Коментиран от #40

  • 36 НАСКО

    33 2 Отговор
    кой въ кара да съ блъскати в софиата. гълтайте боклука сега. кат искате чист въздух елате у странжа.
  • 37 ссс

    40 7 Отговор
    Значи общината няма проблем да издава разрешителни на сгради без паркинг, няма проблем да взима данъци на толкова много коли и на сгради, а на всеки е ясно, че ако няма къде да се спре, нямаш подходящ обществен транспорт, няма как да отидеш до работа навреме. Няма адекватни велоалеи, няма паркинги, няма стимули за отказ от превозно средство, няма уреден транспорт за жилищните квартали, няма мерки срещу замърсителите. Когато взимаш пари от данъци ти трябва да действаш, защото взимаш парите и не правиш достатъчно нареща, ако не стигат увеличаваш данъците. В САЩ данъка на къщата ти е 1500долара годишно, у нас е 100лв. Направете данъците в столицата по-високи, например на двустаен апартамент в Лозенец да е 350лв, на тристаен 450лв годишно и срещу тези пари уредете пътната обстановка, направете алеи свободни от коли, въздуха да е чист, хората трябва да бъдат просветени и ще са благодарни когато видят действително къде са отишли парите, а не както е сега да се казва, че все няма и вие ще плащате данъци, пък ние ще викаме, че няма пари.

    Коментиран от #175

  • 38 Последния софиянец

    40 1 Отговор

    До коментар #34 от "Доналт Тръмп":

    Домуса и Вълка взеха 500 000 000 от чистотата. За кво да мият. Те сега ринат сняг че да вземат още 500 000 000.
  • 39 Driving pleasure

    61 1 Отговор
    само да вметна... когато искаш да се паркира по правилата, трябва да създадеш и условия за това! Парите от синя и зелена зона - десетки милиони годишно трябваше да се използват за изграждането на подземни и надземни паркинги... някой да е видял подобни? Парите потъват в Градска мобилност ли се казваше общинската фирма и от там по джобовета на Фънди и приятели...
  • 40 гост

    7 8 Отговор

    До коментар #35 от "Диамантената ръка":

    ти като ядеш стар васуль , чеснов лук и варени яица , знаеш ли какви финни прахови частици излизат от газо ти като направиш залп , аре стига яжте щото на всеки см2 , се овуняхте та чак замърсите и Бело море , камо ли па Софето . .
  • 41 Германия

    44 9 Отговор
    В момента живея в Германия. Около блока ни са основно къщи, на който комините цяла зима пушат, дворовете са пълни с дърва за огрев. Германеца не слиза от колата, всяко семейство има по 2 коли , защото тук колата е необходимост. Грацкия транспорт е много скъп.Мъглата е почти ежедневна. Между блоковете и къщите има големи зелени площи и доста горска разтителност, защото сме до парк. И независимо от всичко пак се усеща, че въздуха е мръсен и тежък за дишане, но германеца не изпада в истерия и не мрънка. Навсякъде нещата са еднакви, разликата е в реакцията на живущите.
  • 42 Германия

    21 7 Отговор
    В момента живея в Германия. Около блока ни са основно къщи, на който комините цяла зима пушат, дворовете са пълни с дърва за огрев. Германеца не слиза от колата, всяко семейство има по 2 коли , защото тук колата е необходимост. Градския транспорт е много скъп.Мъглата е почти ежедневна. Между блоковете и къщите има големи зелени площи и доста горска разтителност, защото сме до парк. И независимо от всичко пак се усеща, че въздуха е мръсен и тежък за дишане, но германеца не изпада в истерия и не мрънка. Навсякъде нещата са еднакви, разликата е в реакцията на живущите.

    Коментиран от #126, #128

  • 43 Save

    53 4 Отговор
    От дете живея в центъра. От време на комунизма ВСЯКА СЕДМИЦА задължително бул. Христо Ботев се миеше с водоноски. В момента се мие един път в годината(а на документи сигурно в общината се мие всяка седмица). Защо не се забрани строителството в София? Елементарна мяррка, която веднага ще се отрази на прахта но то няма политическа воля за справяне на проблема а искат повече и повече пари да цицат от данъци и корупция....
  • 44 как от какво

    36 3 Отговор
    От горенето на боклуци в тецовете на Ковачки.Мръсният въздух се разнася навред и от пръскане от самолети на кемтрейс
  • 45 Някой

    89 2 Отговор

    До коментар #4 от "Европа":

    Абе за какви ,,зелени площи ,,дрънкате бе ,прости шопи? На място на една къща се строи блок с 30-40 апатамента.Новодомците идват с ламарините си и естествено няма къде да ги спрат,освен в калищаците които гръмко наричате ,,зелени площи,, Питайте си кметицата защо разрешава такова безогледно застрояване,което не е само при вас,в големите градове е масова практика. Ама да строим,строим жилищни спради,после бунаците ще ги стрижем с глоби,паяци, данъци уж че ще се борим с мръсния въздух.Гледам сутринта ония от нова тв как умуват върху някакъв кадър от паркиране в ,,зелена прощ,, същата е едно кално блато оградено от три огромни блока с поне 300400 апартамента общо.И вместо тия блата да ги направят паркинги за живущите, те мислят как да ги глобяват.Ами тия живущи са данъкоплатци и избиратели,ама ще ги стрижем .Имаме си бай мангау дето им подменяме печките безплатно и те пак ще гласуват догодина цялата маала в рамките на час.Хаирлия да ви са.Айде на плюнките...сега.
  • 46 Бокосама

    27 4 Отговор

    До коментар #4 от "Европа":

    Еми да не им е приятно на хората да паркират в калта? Да позволят да се пееустроят тези зелени площи в паркинги. Те хората сами ще си ги оправят.
  • 47 Антиконти

    44 2 Отговор
    До преди няколко месеца живеех на " тиха" и зелена уличка в скъп квартал на София. Всъщност хич не беше тиха защото за шестнадесет години там, нямаше нито ден в който да не се работи поне на два строежа наоколо. Последно преди да се изнеса, бяха пет (5), в радиус триста метра от нас!!! Резултатът- прахоляк по един пръст дебелина, ако пропуснеш да изчистиш един уикенд.
    Сега живея в панелка на голям булевард. Прахоляка в къщи е в пъти по- малко... Съдя по това, което изхвърлям от прахосмукачката всеки път.
    Изводите си ги направете сами!
  • 48 сноу

    47 1 Отговор
    Всичкото е заради ненаситната алчност на българина, а строителната мафия е най-явното и чело...Какво и как е строил бая Ви Тоша е без коментар, но пак беше оставил тук -там по някое паркче ,я градинка ,пък била тя малка и запустяла .Наскоро гледах как такава малка и нежна градинка с по няколко пейчици успоредна на булевард я захапаха багерите, и след няма седмица две изникна поредната кооперацийка която ще допълни джобчето я на Барбука,я на Терлика..Е ,и тя естественно ще остави без въздух половината квартал ,че почти опира с терасите си отсрещната и бат Гаго спокойно ще се пресяга да бърка в гащите на комшийката но ..Важното е че на Барбука и апапите му, ще правят златна отливка на задника...
  • 49 Гошо

    50 1 Отговор
    Разгеле, сетихте се! Само ще добавя, че не се мият улиците иначе Данчето плаща на вълци, титани и кви ли не боклуци за тази дейност.
  • 50 Коня с оня

    14 16 Отговор
    И от номерата на колите - Х, РК, ЕН
  • 51 Гост

    10 49 Отговор
    Замърсяването е и от тройките! От тях е и половината кал по улиците, защото Бай Ганьо не си мие кочината, паркира в зелени площи и разнася кал по улиците! Половината горят масло, защото са по на 2 милиона километра и на над 20 години! Време е да се забранят старите автомобили или да има жестоки данъци за всички коли, за да се намали броят им. Транспорта в София е достатъчно уреден, за да не е по един човек в кола. Синя и зелена зона навсякъде, първият час безобразно скъп, за да не се качва всеки на колата за най-малкото нещо! Само в София има толкова кошове по тротоари, градинки и прочие! Време е за адекватни мерки, за да се реши проблема, който е огромен!!!! И на всички мрънкащи с таралясници и желание за социална справедливост: във всички мегаполиси е така. Точка!

    Коментиран от #75, #76

  • 52 Общинари рекетьори

    27 3 Отговор
    Направете повече места за паркиране вместо да забранявате паркирането. На много места безсмислено се забранява паркирането въпреки наличието на места. Това е особено характерно около болниците където идват и хора от провинцията и няма къде да паркират. Отвратително е вместо да се направят паркоместа да се забранява паркирането върху празни площи на които няма и стръкче цветя.
  • 53 Nightrunner

    29 1 Отговор
    В Германия масово хората си правят паркингите с бетонни блокчета като тия дето при нас ги ползват за тротоари или пък с бетонни килийки покрай които расте трева като искат да им е по еко. Имат и доста улици направени пак с бетонни павета. Хем водата се отича по лесно хем няма мизерия. Абе няма де да се оцапа човек и чистачките да пуснеш не си личи де са вървели. Ама тия бетонните павета там ги реди машина а тука бай м@нг0. и там 20 квадрата ги редят за 10мин а тука за 10 дена. ей да туй ще имаме мизерия, щот докато влезем в 21ви век хората ще са в 30ти
  • 54 Вън кожодерите

    23 1 Отговор
    Що за глупави призиви да се вдигнат имотните данъци? Тези данъци имат и социално значение. Какво да правят бедните пенсионери - да се изнесат в провинцията ли? Колкото повече се увеличават данъците толкова повече ще се крадат и нищо няма да се направи. Което правителство увеличава данъците да си ходи още на първите избори!!!
  • 55 Уестия

    35 1 Отговор
    Не всичко е от СТАРИТЕ коли :) Ако хората имат възможност няма да карат стари коли :) Защо тия в парламентта карат все нови коли....да направят първо НЕ Платени паркинги както е в Испания до всяко метро има големи паргинги .....БЕЗПЛАТНО..... и хората си оставят колите а тук няма няма Само платени И всеки паркира където може и намери Просто тая тема е безмислена и безкрайна Няма да се реши НИЩО тук и където и да е било в бГ за хорта все ще е Шибано само за тия на жълтите Павета ще е Добре
  • 56 123

    3 10 Отговор

    До коментар #23 от "Журналисти чешете си езиците само":

    А ти излез в 12.00 на обяд през седмицата на Орлов мост. Същите екстри от 10-те процента таралясници, които бълват кълбета дим докато се движат. Няма пушек от комините, няма варели със запалени отпадъци в тях.
  • 57 герб са виновни

    19 0 Отговор
    ДАНЕ ЗАБРАВЯМЕ И КАКВО СЕ ГОРИ В ТЕЦОВЕТЕ.ПРЕДПОЛОЖЕТЕ,ОСВЕН САНИТАРНИ ОТПАДЪЦИ КОЙ ЗНАЕ КАКВО ОЩЕ СЛАГАТ И ТОВА КАТО ГО ДУХНЕ ВЯТЪРА ДА ЛИ НЯМА ДА ИМА МРЪСОТИЯ И ЗАРАЗИ ИНАЧЕ ДА И ТОВА КОЕТО Е ОПИСАНО В ТЕМАТА СЪЩО,НО И ТОВА КОЕТО НАПИСАХ ЗА ТЕЦОВЕТЕ
  • 58 Спокойно селтаци

    10 7 Отговор

    До коментар #5 от "Аха":

    То от презастрияване и градински не останаха. И кво като си си спрял колата на няква кал и не пречи на никой. Ама няма вече всичко става бетон.
  • 59 Жоро

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Прав си, въздуха е по-чист събота и неделя, но това отново влиза в неговата теория за мръсотията по пътищата. По-малко коли => по-малко разнесена мръсотия. Улиците трябва да се чистят и през зимата, а не от общината да се извиняват.
  • 60 Кандидат кмет на Сф

    7 45 Отговор
    1. Зелени патрули - има ли пушек над някой комин, веднага цялото семейство се изселва и къщата се опразва 2. Всички коли над 18 години - на скрап, със закон, без обещетения и прочее глупости. 3. Кола на 10 години - 2000 лв. данък + 2000 лв. ГО + 1000 лв. ГТП, всяка година отгоре - завишения с по 20% на година. Така цървулите, които карат с гуми 2-ра употреба и изгоряло масло от бира-скара, и не могат да минат ГТП ще изчезнат от пътищата. И ткъю като те са поне 75% от всички автомобили, движението ще се облекчи. На който не му харесва - ДГД !

    Коментиран от #62

  • 61 Каращ и дачия

    22 0 Отговор
    Време беше да се каже в прав текст. Сега остава обаче и хрантутниците от общината да се задействат, като не просто да набият няколко милиона колчета(от фирмата на батко и братко), ами и да се обособят, построят, преначертаят, изградят, паркинги и паркомясто или каквото, и където е необходимо, а не само да вдигат рамене и да обясняват какво не можело.
  • 62 избирател

    26 1 Отговор

    До коментар #60 от "Кандидат кмет на Сф":

    А на сапун кога ще ни правиш? И кой ще ти работи, като изтрепеш населението?
  • 63 боссхосс

    15 1 Отговор
    До последния софиянец.
    защо изчезва мъглата в събота и неделя/
    защото не работят фабриките заводите и проячие който горят отпадъци.
  • 64 d3v1lStaR

    22 2 Отговор
    Абсолютно съм съгласен с изнесено в статията, като отбелязвам, обаче, че развиването на темата не е обхванато изцяло. Вярно е, че след като автомобилите паркират по кал и черен път, след това вкарват всичко на асфалта и става мазало. Още по-неприятно, обаче, в същата насока, е следното: Поради липсата на кадърно направена инфраструктура, както и поради липсата на правилното поддържане на изградената такава, всеки път когато вали дъжд, или се топи сняг, по ,,асфалтовите" улици почва да се стича кал - от всякакви междублокови градинки, от неподдържани тротоари, които са деформирани от корени на дървета, от оставената пръст под мантинелата, която разделя две пътни платна и тн. Тази кал, след като попадне на асфалта, колите я разнасят и тя изсъхва. Всичко това се превръща в прах, която постоянно се вдига във въздуха до определено ниво, след което спада отново надолу. И най-лошото - понеже липсва напълно правилно отводняване на водата/калта от улиците, което следва да има всяка нормална инфраструктурна обстановка, то тази прах просто си остава на самия път. Отделно, фактът, че София е град разположен в котловина, засилва негативния ефект поради липсата на достатъчно въздушни течения. Видно е, че СО, както и дргите общини не могат да се справят.
  • 65 Ами

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Всъщност не горят боклуци на 3я свят. Просто като няма хора няма проблем. Лозунга на кой на Сталин.
  • 66 Direc7tora

    16 3 Отговор
    Мъглата идва от тоновето боклуци които се изгарят в депото около факултета едно момче отиде и ги снима и после му пратиха ''момчетата" и снимките спряха. Този боклук които хванаха нали го горят от него малко ли зарази излизат и малко ли хора умряха заради някои да си напълнят джобчетата
  • 67 Е то се виде.

    3 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Не само кат си идат.Дутринта е мъгла когато ходят на работа с колите и в 12 часа когато колите намалеят мъглата се вдига.Само от тия строшени голфове като на снимката е.

    Коментиран от #70

  • 68 Алфа Ромео

    22 5 Отговор
    Софийските селяни още в калта паркират,"столица", ха-хааа, не отивам да живея в София за нищо на света, даже на разходка не бих отишъл там!
  • 69 type-R

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    А ти като си "кореняк" "софиянец" защо и ти си си изтърбушил ДПФ-а? За да обвиняваш преудобно селяните? Споко, те "селяните" отдавна напуснаха и продължаватда напускат тъпия ти Бойковистан и те оставиха такива като теб да му плащаш скъпите данъци и хранителни стоки! Скоро ще си останете само вие двамката с Бойко да се надлъгвате на воля!
  • 70 type-R

    8 13 Отговор

    До коментар #67 от "Е то се виде.":

    Много ясно че е от дизелите. И само от дизелите, спрете да слагате всичко под общ знаменател "старите автомобили"! И не само в София е така, идете и вижте и другите големи градове!
  • 71 Random

    0 3 Отговор

    До коментар #21 от "Аха":

    имат много "инженери" и "лекари"
  • 72 333

    27 2 Отговор
    Най-гадните за здравето микрочастици са по 2,5 микрона и се получават само и единствено в следствие на горене. Няма градинки, няма Сахарски пясък. Ние еволюционно си имаме защита от нормания прах, и сме оцелявали и в пустинята, където има много фин пясък. Който пак е доста по-едър, в сравнение с фините прахови частици в следствие на горенето. Такива евентуално има естествено след избухване на вулкан, но това е рядко явление.
    В половината квартали в София мирише на сяра зимата. Нито е от градинките, нито е от колите.
  • 73 Народа ПРОСТ

    35 1 Отговор

    До коментар #3 от "Браво":

    Само да попита Фандъкова колко пъти в годината се мият улиците ? Отговора е - само преди ИЗБОРИ ! КЪДЕ са парите от
    Синя и зелена зона ??? Отговора е : ОТКРАДНАТИ! Вместо с тях да бъдат изградени нови паркинги ,а не хората да се завират по градинките и в калта на строежите ! Кой разреши почти в центъра на София да работи инсталация за изгаряне на БОКЛУК ?!? НЯКОИ дал ли е ОБЕКТИВНА ОЦЕНКА КОЛКО % от мръсния въздух идва от ТЕЦ - ове и индустриални предприятия !??? Когато отговорите на
    ТЕЗИ въпроси може да се обърнете към старите автомобили г- жо Фандъкова !
  • 74 333

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Мъглата си е мъгла, има я и в полето. Смога си го има, и когато има мъгла се задържа. Миналата година по Коледа беше ужас, а по Коледа само кореняци в София. Ромите в Факултето и те са кореняци, и горят каквото им падне. Нищо не изчезва, повече мирише на пушек, отколкото като се прибера на село.
  • 75 сноу

    6 14 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    А-а сакън ,ще те гризнат с парцалите ..Как ще посягаш на ордите баракуди ,че те майка и баща,род и родина,звук и картина продадоха за тях...Нали виждаш и сутрин и вечер в безкрайни колони по час и час назадкъм работа, и всичката тая сметка му е над 1000 в месеца, но той по 1000 пъти ще реве за още заплата ,но жив ще те изяде ако му посегнеш на таралясника...
  • 76 type-R

    27 4 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    Явно дори не си и даваш сметка че повече масло горят именно НОВИТЕ коли. Ако не вярваш вземи прочети едно ръководство на потребителя! Там си го пише черно на бяло че т. н. "еко" двигателчета може да горят до 2/1000 още от нови! Докато един поддържан стар автомобил може и НИЩО ДА НЕ ГОРИ, защото е конструиран СЪС СЪВЕСТ А НЕ СЪС СЧЕТОВОДИТЕЛЯ!

    Коментиран от #102

  • 77 type-R

    12 1 Отговор
    Само едно обикновено търсене за "eco engines burn more oil" и стой та гледай, кво става! duckduckgo.com/?q=new+eco+engines+burn+more+oil&t=ftas&ia=web Това са любимите им "НОВИ" пластмасови духалки!
  • 78 дявола

    23 4 Отговор
    Не знам как лятото няма такъв проблем и никой не споменава за старите коли как навлезе есенния сезон и се почва старите коли били причина те пушели много и какво ли не те както пушат лятото така пушат и зимата.А и другото смешно ще им вдигнат данъците и готово ще спрат да пушат чудят се вече как да обират хората
  • 79 Зарчо

    16 1 Отговор
    До кандидат.кмета.С тоя коментар си оставаш кандидат кмет завинаги.Направо ме скъса от смех.

    Коментиран от #177

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Механика

    16 4 Отговор
    В накладките на спирачките има азбест. При всяко натискане на спирачката се отделя много фин прах, който се разнася във въздуха о го вдишваме. Главния проблем е миенето на улиците. По старите софиянци помнят как всяка вечер улиците се миеха! Ако столичаните, в лицето на кметицата и съветниците проумеят това ще стане много добре. Това със скъпите филтри е пълна глупост и кражба на общински средства.

    Коментиран от #87, #96

  • 82 Ps Механика

    18 2 Отговор
    Ако бяха забранили изкупуването на филтри и катализатори, всички щяха да имат. Лично на мен го откраднаха на първата вечер след покупката на автомобила. Това зависи от депутатите, но те имат фирми за изкупуване и т. н.
  • 83 Активист на БКП

    9 2 Отговор
    От италианският боклук на Бойко е !!?
  • 84 hienata

    11 3 Отговор
    Да добавя само, запрашаването става предимно зимата. Завали сняг и по улците на София се хвърлят тонове пясък и сол. Следва засушаване и какво се получава - мелница. Пясъка и солта се надробяват и вдигат от колите във въздуха. Трябва да се мисли в тази посока, има толкова бели държави в които вали сняг , защо не се види как се справят там. Това което пишат някои за миенето на улици, само ще им кажа , при средна дненонощна температура около и под 5 градуса е забранено и то не само в България. Та от паркиране в градинки и кал може да се вдигне прахоляк, но според мен от опесъчаване се вдига 50 пъти повече.
  • 85 Антигерб

    11 3 Отговор
    От лилавите фандъци и тецовете на бате боко
  • 86 без майтап

    10 3 Отговор
    Горим боклука на Европа,че и оттатък.
  • 87 Електро

    6 3 Отговор

    До коментар #81 от "Механика":

    Трай бе колегар, че ще забранят електромобилите преди да са се пръкнали
  • 88 Йозеф

    10 1 Отговор
    Като падне сняг мерете за твърди частици във въздуха и ще ви стане ясно от къде е тази гняс.
  • 89 Джоджен

    13 2 Отговор
    Кoлкoтo и дa лъжeтe,чe въздухa в Coфия e мръceн, ниe нa ceлo нямa дa ce върнeм!
    Държaвaтa ни ce издържa oт cъбрaнитe дaнъци, a нaceлeниeтo oт укрититe!
  • 90 V.t.

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Защото този прахоляк не се гази от милиони коли и не се вдига и защото всички дизеляци и по мръсни бензини не изпускат газове... Комплексно
  • 91 не не

    15 0 Отговор

    До коментар #14 от "да да":

    Общината нито ще наложи такива глоби, нито ще ги събере, защото са гузни, че за толкова години не са изградили никакви, ама никакви паркинЗи, нали така казваше един виден мъж. И затова си траят, кой както иска да се оправя, само от време на време, някакви кампании и призиви - шум и прах да вдигат.
  • 92 nikolai

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    zashtoto grajdanino nqma tolkova koli da razpraskvat prahta grajdanino s audi

    Коментиран от #97

  • 93 КАКВОО?

    8 14 Отговор
    Абе всички вие или сте издухали семерингите, или се правите на щури! С какво се напълни София за последните 5 години? С половин милион народ и още толкова дизели. Всеки тарикат мина от газ на нафта. И за дете е ясно като мине сутрин по Вапцаров, Д. Николаев и индийската нишка към Летището, че цялата синьо-черна смрад е от ауспусите.
  • 94 мариян

    0 6 Отговор
    от пръжки и лук...
  • 95 Гост

    12 0 Отговор
    Относно горенето на дърва и въглища,които са да речем някакъв фактор за замърсяването на въздуха,ще споделя следното.
    Има някаква тенденция лека полека да вкарат гиеата6в мрежата на газта да лапат големите акули пари,но и никой не сваля цените на тока са стимулира използването на ел.енергия,но производството на ток може да се каже,че не е екологично също и дори вл автомобили не са така безвредни както се представят,а свободната енергия не носи пари на играчите и няма контрол над народа.
    Пари се печелят от проблеми,а не от решения и в този ред на мисли,се замислете има ли интерес някой да ви решава проблемите като в това няма далавера,т.е. Пари?
  • 96 type-R

    10 3 Отговор

    До коментар #81 от "Механика":

    Това е много вярно. Праха от спирачките е също много вреден. Колкото повече светофари и пешеходни пътеки има, колкото повече коли които тръгват и спират с натиснати додолу спирачка/газ, или повече легнали полицаи (легнал полицай на нанагорнище - що за малоумие!) и разбит асфалт толкова повече и прах от феродо ще има. Това ме навежда и на мисълта как в Швеция светофари почти няма, и са заменени от кръгови. А и улиците трябва да се мият. В Китай улиците се мият всяка нощ и то СЪС САПУН!
  • 97 555

    18 2 Отговор

    До коментар #92 от "nikolai":

    Малоумни коментари.Защо никой не поиска от общините като стопани на съответните квартали и терени да изградят обществени безплатни паркиниги .Защо трябва изкуствено да се пренаселва столицата и после да доим от народа изкарвайки го виновен за всичко.С моя и твоя данък ,Българино ни притискат в ъгъла ,а згради никнат навсякъде.Ако вместо лапане от строителството се изградят паркинги, никой малоумник няма насила да гази калта и да се мърля до ушите.Истинската причина е в липса на места за паркиране по вина на общините,а не манталитета на Българина.Коя община е
    отделила терен за безплатен паркинг на живушите.Никоя.За санкци и глоби обаче -сън не ги лови.За терени за сгради ще се изядат живи.

    Коментиран от #100

  • 98 MOV

    10 1 Отговор
    Ако спрем да бръщолевим тъпотии (има и по-силни думи) а се замислим,нещата ще стоят по друго яче.Адмирации за автора!
  • 99 Шаран БГ

    6 6 Отговор
    Значи в столицата на милата ми Родина имало още "зелени тревни площи" ?? Аз си мислех, че всичко е застроено........ Причините за замърсяването на въздуха в Софийското равно поле, не са една и две, и не са от вчера. Една от най-важните е лошото географско положение. Една котловина обградена от 14 /четиринадесет / планини, хълмове, ридове и възвишения, няма как да бъде обдухвана от всички ветрове. Това могат да направят само определени по направление и скорост такива, които не са ежедневие и не духат по волята ,нито на кметицата, нито на депутатите, нито на който и да е. И в миналото софиянци са се отоплявали на дърва и кюмюр. Това не е било толкова страшно , защото населението е било много по-малко !! Сега на това парче земя има около 3 /три/ милиона човеци. Всеки е със съответната заслуга / допринася / за нещо замърсямащо , така или иначе, волно или неволно. Властта е тази, която трябва да се грижи за чистотата на този голям град. Един път не позволявайки замърсявания от всякакъв род и втори пат - с редовно почистване на подвластната и територия !!
  • 100 type-R

    8 3 Отговор

    До коментар #97 от "555":

    Ами мен като са опитвали да ми дигнат колата с паяк, така както е с ключа на таблото и с работещ двигател! Излязох от магазина и си направих малка тренировка по таекуондо!
  • 101 Коментатор

    17 1 Отговор
    Пак проблемът се свежда до санкциониране на хората, щото паркирали по тревните площи???
    Абе вие мозък имате ли, ако да, функционира ли самостоятелно???
    Защо според вас г-жи и г-да анализатори, хората паркират по тревните площи???
    Дали имат нужда от малко офроуд преди да се приберат? Или пък желаят да си изпробват новите зимни обувки за издръжливост в калните локви? А може и да са пристрастени към редовно миене на автомобила си?
    Наистина ли смятате, че първопричината за смога в София е паркирането по тревните площи???

    А какво ще кажете за пренаселването?! За колко души е била проектирана столицата в близкото минало и колко са сега?! Ами съвременните т.нар. жилищни комплекси, с колко парко места разполагат и някой контролира ли ги? И най-важното, защо мислите (ако можете), че толкова хора се преселиха от провинцията в пренатъпканата столица???
    Ако успеете да си отговорите сами, то тогава ще разберете защо хората паркират по тревните площи!!!
    За тези, които не се сетиха, ще им споделя, че първопричината се крие в парламента!!!
  • 102 Бръммм

    11 3 Отговор

    До коментар #76 от "type-R":

    Много си прав - хюндай матрикс'94 след тп 0,217 емисии на 260 000 , пежо 301 2019г след тп 0,208 на 6000 км....изводите си правете сами
    Друго - през софия минавам 4-5 пъти годишно и си е доста мръсно и опушено като не са само "селски" коли замърсителите...
    А виновна за всичко е държавата - няма пари за паркинги,за благоустройство...но пък има за нови лимузини,за огромни и незаслужени заплати и привилегии,но и на хората не им пука -все тях си избира....така,че щом ви харесва тоя начин на живот си го живейте и не се оплаквайте,а ако искате промяна свалете властта.
    Лично аз не живея в бг,плащам данък за имоти и един автомобил,и последните няколко години не съм видял някакво развитие а инак всеки ден нови данъци се измислят а къде са парите???все пак не съм единствен данъкоплатец...
  • 103 Николай

    15 0 Отговор
    Всичко е от гъстотата на хора спрямо квадратурата необходима за нормален живот на един индивид Защо този проблем го няма в малките градове и села.Виновна е държавата която ну инвестира в провинцията а само в големи градски площи.Струпването на много вредни неща на едно място води до това и не само в България а в целия свят По малко са разходите на държавата когато народа е на куб отколкото да има контрол по всяко едно населено място.Капитализма не обича да дава а само да прибира.
  • 104 браво умници

    6 8 Отговор
    да минават от инспектората по всеки квартал, всяка сграда и да броят, има ли паркоместа колкото половината апартаменти в сградата, ако няма, сградата се запечатва и не се ползва, хората се изселват, ето ви решение, и любимите ви тревни площи ще бъдат запазени, съответно изселените ще започнат работа другаде, и там ще плащат данъците си, но пък вие ще си имате свежи и хубави зелени площи, само че няма да съберете пари за ремонтите на тези зелени площи, още 1000 години напред, този автора е много отворен, но статията му е едностранчива и глупава
  • 105 коко

    4 17 Отговор

    До коментар #17 от "5555":

    5555 #17 Не е само това че ходят дори до тоалетна с колите си! Работата е там, че в пет и повече местна кола се вози само един човек, а не пет!! Тия дето се возят сами - да ги санкционират с по 200 евро всеки път, когато ги хванат да се возят сами в колата!!
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 случайно минаващ

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "ддд":

    Много си отворен за германската действителност.САМО ЧЕ ТАМ ИМА ПАРКИНГИ.
  • 108 Дядо ви Тошо

    12 3 Отговор
    Хехехе по мое време натоварените улици редовно се миеха с вода за да няма прах.И по този показател "демократите"не може да ме биете .

    Коментиран от #117

  • 109 Ван дер Любе

    8 3 Отговор
    Много точна статия. Но основен източник на кал са камионите, които от строежи, ливади и други си влизат в града с мръсни гуми, без покривала на каросерите и т.н. Но никой не ги контролира. И улиците не се мият. А трябва всяка седмица д асе мият и то не само основните булеварди, а и малките квартални улици. Как можеше по социалистическо време да се прави, а сега да не може, щом сме толкова по-добре от преди. Борисов, бай още един милиард

    Коментиран от #132

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 електорална 1

    9 3 Отговор
    Добре, бе, модераторе! Ще го напиша така. Завчера минах по околовръстното на Чирпан, покрай "българската" махала. Смрад, мъгла, дим, пушеци. А иначе времето беше ясно и слънчево. Задуших се в колата. Питам, ние дето ще плащаме за дизелите в пъти повеме, колко ще плащат "българите" дето горят боклуци през зимата и гуми и кабели през лятото. На какво се дължи тази толерантност към тях?
  • 112 електорална 1

    12 0 Отговор
    Модераторе, защо думата "циганин" е обидна, след като те един на друг си викат така? Знаеш ли, че ромите в България са 5 %, а шинджите останалите?

    Коментиран от #149

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 село

    2 1 Отговор
    до последния софиянец от селяните по4ви да готвиш селяните се махат ха ха ха.....
  • 115 Жоро Газаджията

    11 12 Отговор
    Толкова ТЪПА статия не бях чел ОТДАВНА !!! Естествено че ДИЗЕЛИТЕ които бълват постоянно САЖДИ, нямат НИЩО общо с мръсния въздух, те дори го ПРЕЧИСТВАТ до голяма степен, защото филтрите на климатиците им улавят фините прахови частици от въздуха !!!

    Коментиран от #118

  • 116 Пръц

    9 6 Отговор
    Въздуха в София е мръсен заради селяните, които дойдоха. Свикнали са да ядат Боб и по цял ден пърдят. Затова е силно замърсяването на въздуха.
  • 117 Ха ха ха ха ха ха ха

    7 3 Отговор

    До коментар #108 от "Дядо ви Тошо":

    По твое време немаше и коли по улиците...
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Vasil

    11 1 Отговор
    Всички проблеми с въздуха в София са заради ромските махали !!!Тези ;хора; правят каквото си искат , абсолютно безнаказано!!!???Тези * горят каквото им попадне ОБАЧЕ СТРАДАМЕ НИЕ!!!!!!!
  • 120 Яжтеми

    9 1 Отговор
    Ти да видиш....тц,тц....160 000 тона боклук вкарани от Италия къде отидоха? През комините на тецовете? Нееееее градинките и гумите гледайте. А през лятото не се паркира по градинките та затова и въздухът не е замърсен тогава.
  • 121 чичо кчо

    5 0 Отговор
    до 14 да/да /да да ти го надакам в грозната тъпа мусура от джоба да ти ги вземат дано
  • 122 ЕКСПЕРТ

    9 1 Отговор
    София не е проектирана за повече от 500к жители а сте се наблъскали 2м + жители. Е как да стане чист въздуха. Витоша не може да се справи със пречистването на въздуха по естествен начин . Вижте подобни проблеми във индия, китай , корея. Много хора на малко място и станА проблема.
  • 123 Първия Софиянец

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Защото МАЙКА ТИ също пълни буканите с мас и пръжки, за да има какво да сложиш на масата гражданино та да не умреш от немотия.
  • 124 Пустинна Буря

    6 1 Отговор
    У наше село тоест квартал Люлин имаме една улица /то тя не е само една, но понеже живея там и ми прави впечатление/ та на тая улица и викаме прашната няма асфалт, нито чакъл - само дупки и когато завали става кал до уши, а когато е сухо прах до осмия етаж. Паркираш си колата от автомивка и след 15 минути и два по силни повея на вятъра колата става по мръсна от колкото е била преди автомивката. Като изключим ефекта върху колите и това да видиш пясъчна буря в Люлин а не Сахара е също изключително готино когато е имало проливни валежи - тогава улицата и викаме седемте рилски езера. Правиме си инициатива сами да я асфалтираме, защото освен по колите и в апартаментите не можеш да се отървеш от прах дори и всеки ден да стържеш, а за здравето да не говорим то е ясно че сме се надишали доволно - аз поне пуша цигари и не ми пука ама за децата трябва да се помисли.
  • 125 bmw

    6 2 Отговор
    Аз съм ЗА!!! въздуха в София да е мръсен.Е нали искате да живеете в софия ,стойте там, ама там трябва да си е мизерно.

    Коментиран от #147

  • 126 До Германия

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Германия":

    растителност -само не го пиши пак.
  • 127 хохо

    8 0 Отговор
    За пореден път гражданите-столичани със западен уклон си избраха самоковска селянка с руски уклон за кметица.
    Сега какво плачете

    Коментиран от #143

  • 128 Не се карайте! Полза никаква!

    8 6 Отговор

    До коментар #42 от "Германия":

    Не разбрахте ли, че основният виновник за всичко това се нарича "софийско гражданство"! По времето на бай Тошо (царство му небесно!), бъдещия проблем с пренаселването на столицата бе предвидливо решен и до идването на измислената демокрация вършеше перфектно своята задача. В момента, в който премахнаха софийското гражданство, градът се претъпка с хора и коли, и сега общината се чуди как да се справи с последствията от това, които са огромни, защото София е предвидена за не повече от 500 хил. българи, както и цялата инфраструктура, а не за 2-3 млн. народ и още поне толкова автомобили! Как няма да се задъхва тоя град! Та той е пренатъпкан! Все пак София не е България! Всеки гледа да се набута в тоя кенеф, сякаш злато раздават! Така се обезлюдяват селата - едно по едно, а столицата се задръсти!

    Коментиран от #129, #139, #145, #167

  • 129 aaa

    11 1 Отговор

    До коментар #128 от "Не се карайте! Полза никаква!":

    Никой не иска да се тъпче в мръсния и неудобен за живеене град София. Да не говорим че е агресивен и труден за придвижване. Я си погледнете грозните негативи на София. Всички които живеят в София просто са принудени да го правят и да пътуват от далеко защото е централизирано всичко в един град в България. Както винаги упрека е към нещастните хора не към политиците кито умишлено го правят това централизиране. Ама така е на нас политиците и богатите да ни е удобно, а народа кучета го яли.
  • 130 Tog

    1 4 Отговор
    Химическо замърсяване!
  • 131 Tog

    2 3 Отговор
    Химическо замърсяване!
  • 132 луд с винкел

    4 5 Отговор

    До коментар #109 от "Ван дер Любе":

    Аз, ако съм на мястото на кметицата, ще те послушам, и днес при - 12 ще измия всички улици. Като се изтрепете, ще има, ...ама кметицата е виновна.... А , стига с това миене през зимата.
  • 133 41654312

    4 3 Отговор
    поръчкова статия от основиня спонсор на Герб - Вальо Златев

    НЕЗАБАВНА РЕВИЗИЯ И СПИРАНЕ ОТ ПРОДАЖБА НА ДИЗЕЛОВОТО ГОРИВО ОТ ВАЛЬО - и децата в детската разбраха че това е рециклирано корабно гориво и няма нищо обща с дезела продаван в съседна македония дори
  • 134 bace

    1 3 Отговор
    elate v kvartal reduta na ulica blaga dimitrova da vidite kato zapaliat vuglishtata horata zabolekari za kakvo stava vapros .....fuck you ,ot sasedite
  • 135 Лекар БГ

    9 0 Отговор
    Истината е,че София е затънала в кал и прахоляк посевместно.
    Когато вали е кал.Щом е сухо е прах,носен от вятъра."Миенето"на улиците е чист грабеж.Нищо не се мие.Калта се набутва под паркирани коли,никой не я събира,за два дни,отново е разнесена по платната.
    Въпреки"огромните"успехи и ремонти,вЕрвайте ми,София изглежда като кочина.И съм напълно съгласен,че не точно дъртите дъргели по улиците са основен замърсител.
  • 136 yorval

    4 5 Отговор
    1/ Олд Спайс, т.е. дрти бараки без катализатори и филтри; 2/ Боклуци + горенето им плюс Отопление с въглища+дървета; 3/ ТЕЦове-Кецове; 4/ Прах + Кал плюс немити улици; 5/ Намаляването на зелени площи и градинки и детски площадки; 6/ Липса на ЕКОЛОГИЯ; 7/ НЕМИЕНЕТО на малките улички и самите тротоари!!! 8/ Недостатъчна добра модерна техника за почистване на улиците;
    9/ Недостатъчно подземни и надземни /на етажи/ кръгови паркинги;
    10/ Перманентното загряване на дизелите в зимни/студени условия - бълват ОТРОВНИ ГАЗОВЕ; 11/

    Коментиран от #142

  • 137 yorval

    4 3 Отговор
    11/ Отсъстващо силно и обединено в мерките зелено движение в БГ; Недостатъчна ЕКО-политика и ЕКО-мероприятия; Неадекватна ЗЕЛЕНА партия /почти НЕВИДИМА/ у нас; 12/ ОТСЪСТВИЕ на всякаква култура в това отношение+ПОВЕДЕНИЕ насочено към опазване на околната среда
  • 138 БАЛАМИ

    6 4 Отговор
    СТАРИТЕ КОЛИ СА ЕДНОТО ЗЛО.ДРУГОТО ЗЛО СА КЮМЮРА И ВЪГЛИЩАТА НЕЗАВИСИМО В ИНДУСТРИЯТА ИЛИ ЗА БИТОВО ОТОПЛЕНИЕ.ТРЯБВА СТРОГИ ШВЕЙЦАРСКИ ЗАКОНИ ЖЕСТОКО ГЛОБИ И НАКАЗАНИЯ.КРИМИЛИНИЗИРАНЕ ГОРЕНЕТО НА ВЪГЛИЩА И КЮМЮР,ПЛАСТМАСА,ПАРЦАЛИ И ДРУГИ ПОДОБНИ.НЕОТГОВАРЯЩИТЕ ЗАРАДИ НИСЪК СТАНДАРТ ДА СЕ ИЗСЕЛВАТ ОТ ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ КЪМ МАЛКИТЕ ПУСТЕЕЩИ И ОБЕЗЛЯДЕНИ СЕЛА В БАЛКАНА ЗАЩОТО ВЕЧЕ НОЖА ОПРЯ В КОКАЛА И НИМОЖЕ МАЛЦИНСТВОТО ДА ТРОВИ БОЛШИНСТВОТО.

    Коментиран от #141

  • 139 bace

    3 0 Отговор

    До коментар #128 от "Не се карайте! Полза никаква!":

    absolutno si prav brat takava prostotia ot provinciata ne sam i predpolagal he moge da ima ot idiot na gore osobeno loveh '.pernik vrazaa sliven da iadat na niakoia slivata pazardgiski izrodi za koito niama pravila po patishtata i ishte takiva degradirali tipove koito vse edno idvat ot druga planeta
  • 140 така е

    4 0 Отговор
    Вярно! Ама защо чак сега се сеща някой за тези неща? В промишлените зони в София и околноста, където се паркират стотици хиляди коли бусове и камйони, няма един паркинг като хората асфалтиран и чист. Когато времето е сухо без значение дали е лято или зима, след тировете особенно става непрогледен облак от прах и изгорели газове. После защо дъждът като вали е бил кафяв или оранжев? От ясно по ясно.
  • 141 bace

    5 2 Отговор

    До коментар #138 от "БАЛАМИ":

    ako svaliat cenata na toka i klimaticite nima da taka
  • 142 Димитър Захариев

    7 1 Отговор

    До коментар #136 от "yorval":

    Абсолютно. Много фактори са, също както при сложните заболявания. Най-добре е да се оправят един по един.
    Не е само от колите, определено, но колите са 50% от проблема.
    Представете си София през 1989 г: общо МПС: около 500 хил., от които леки коли около 250 хил., градинки, междублокови пространства, що годе редовно миене на улици, не се горят отпадъци. И сега я вижте през 2020 г.: общо МПС: около 900 хил., от които леки коли около 700 хил.!!! По-малко градинки, застроени междублокови пространства, не се мият улици, яко горене на отпадъци и отопление с дърва и въглища в т.нар. елитни квартали!!! Е, как да стане по-добре? Няма как! По-добре е за супер алчните престъпници, мошеници, скубачи, т.нар. бизнесмени, които крадат, строят безумно и нерегламентирано, за безотговорни политици, които лапат яко.
    По принцип град или държава не се управляват добре много лесно. Всеки може яко да се налапа и да остави сума ти проблеми, но паметта на избирателите е къса. Трудно е да се отчитат всички фактори, да се мисли дългосрочно, да се планира добре. Проблемите в София са резултат от яко лапане и липса на мислене и даже желание за мислене. Всеки олигофрен може да лапа и да строи вили, да купува Бентлита и да изучава децата си в чужбина. Всеки олигофрен. Но не всеки може да управлява град за доброто на всички, които живеят в него.
  • 143 bace

    3 0 Отговор

    До коментар #127 от "хохо":

    horata ne znaeha he e tolkova nekadurna gleda se samo centura i metroto ,a pred moita kushta v kvartal reduta trotoara ne e pipan ot 1959 godina
  • 144 Баш Батка

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "BG1000":

    Хаха да, и аз отва си помислих.
  • 145 bace

    2 3 Отговор

    До коментар #128 от "Не се карайте! Полза никаква!":

    doide vremeto da tursim bai tosho velikia .......a tezi koito 89 godina biaha na orlov most s dvete vdignati prustheta mogat da si zavrat niakade

    Коментиран от #148

  • 146 Баш Батка

    6 0 Отговор
    Всяка година като пуснат тецовете и въздухът става мръсен. Правете си изводите сами.
  • 147 bace

    2 2 Отговор

    До коментар #125 от "bmw":

    ako si roden v sofia niama nishto losho mantaliteta ti e drug sofia predi 15 godini beshe super grad .......az sam roden 1974 i mnogo dobre pomnia kakvo beshe.....a ako si doshul ot prvansa s mantaliteta na prababasi po dobre pak da vlezesh v dupkata ot koiato si izliazal

    Коментиран от #178

  • 148 Боец интернационалист

    9 5 Отговор

    До коментар #145 от "bace":

    Еее, виж сега, при бай Тошо беше доста по-добре по много причини. Аз с удоволствие бих се пренесъл назад във времето и бих направил следните неща: първо ще ида да забия една тройка кебапчета, от онези, истинските, с лютеничка. После ще си взема сметанов сладолед. След това грабвам някоя другарка и с Москвича право към морето. Обаче, ще спрем на Хисаря за минерални бани, после Слънчев бряг, онзи истинския, Златни пясъци, ееех...нека тия съвременните да си заврат 5G и смартфоните в...джоба.
    Абе човек трябва да е супер прост, неинформиран или просто злобен, за да не може да оцени онова време. Златно време, което никога няма да се върне.

    Коментиран от #151, #166

  • 149 TM гост

    4 0 Отговор

    До коментар #112 от "електорална 1":

    Аз съм гледал как циганин нарича циганин на циганин.
  • 150 bace

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "кмета":

    abe pih ne ia izbrahme te ni ia nabutaha otnovo kakto ni nabutvat i razni neshta vsihko e predvaritelno napraveno
  • 151 bace

    1 4 Отговор

    До коментар #148 от "Боец интернационалист":

    bravo pih ako niakoi koito e givial predi skapanata ;demokracia; 'kapitalizam shte moge da napravi razlika kolko beshe podredeno vsihko ;s 3 izkluhenia ikakva divotia e sega .ima li edno neshto v gorkata bulgaria za koeto da kagesh he e nared';vsihko e prostotia ot selski tip cigania mrusotia i................
  • 152 ЗАРА

    2 0 Отговор
    ОТ ГОРЕНЕТО НА АФРИКАНСКИТЕ И ЕВРОПЕЙСКИ БОКЛУЦИ В ТЕЦА И В ДРУГИ МЕСТА, КОИТО СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ЕКАРИСАЖИ И ГИ ГОРЯТ ТАЙНО
  • 153 Saguaro

    6 1 Отговор
    Абе стига сте плакали,някой да ви е карал на сила да живеете в София.Хората ви казаха ,че града не е предназначен за голям брой жители като в момента,ама тази пуста човешка алчност(тъй наречените инвестиции в строителсвото).Преди година и нещо към края на април се наложи да прекося Лос Анджелис целия почти до океана,някъде около140км.При влизане около около 3ч сутринта забелязах мъгла и се учудих.Мъглата се оказа тежка смрад с мирис на горяща пластмаса и така докато стигна до крайбрежието,при положение,че дизели почти няма,освен камионите.Също така колите тук са с наи високите еко стандарти в Сащ.Ами така е в големите градове,плюсове и недостатъци и всеки сам си избира.
    ,
  • 154 Дон Цеци

    5 1 Отговор
    И запомнете! БАЛКАНА РАЖДА ХОРА,А СОФИЙСКОТО ПОЛЕ ТИКВИ!

    Коментиран от #165

  • 155 Градски софянец

    7 0 Отговор
    Никой не коментира презастрояването в междублокошите пространства, което елиминира естественото завихряне и локално микро пречистване на въздуха. Причините са комплексни и ще изискват десетилетие/я, за да се промени въздуха над София.
  • 156 БУКО БАЛАМАТА

    2 2 Отговор
    Въздуха в СОФИЯТА ЩЕ СЕ ИЗЧИСТИ КОГА ТО СЕЛЯНИТЕ СИ ОТИДАТ ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕЕЕЕЕЕеееееееееееее

    Коментиран от #179

  • 157 нормални

    4 0 Отговор
    Променете нормите, за зелени площи и направете нормални паркинги не като тези на снимката. Никой не паркира в калта, защото така му харесва.
  • 158 бостан

    2 0 Отговор
    мн правилно!
  • 159 Това го няма

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: редовно миене на улиците
  • 160 Смокарджакос

    4 1 Отговор
    При Демокрацията "възхода" на България е зашеметяващ. Вече 30 години нищо не се поправя и поддържа, най вече водоснабдяването и транспортната ни система. От средно развита европейска държава, ни превърнаха в една изостанала ориенталска кочина, с подобаващ облик на африканска страна.
  • 161 Реалист

    3 2 Отговор
    Първо изсякоха горите и никой не залесяват с нови дръвчета а дърветата прочистват въздуха... Сняг вече няма за да обърне въздуха, както казваше баба... Като вали сняг , може да е студено но завива житото и чисти въздуха. Трето защо всички грип и болести започват от Китай... Ами те са там най много и нали човечеството трябва да намалява.... Пускат един вирус. Който се спаси спаси... Постепенно ще измре..... Защо лятото има много самолети във небето. А зимата няма... Пръскат ни с въглероден диоксид и разни химични елементи....изработени във вирусна ваксина .....
    Илюминатите ни унищожават.. Водата, храната, въздуха .... Това са жизненоважни неща за хората.... Сега почват и децата... Разни програми. Рисуване,, пеене,, математика и пр уж де.... Но покрай това ще промиват мозъците на децата..... За това са тези нпо с избрани хора алчни за пари.... Някой попитал ли е кви са тия назначени учители и ръководители които ще водят разни програми в различни области..... В законите им е заложено,,,,кръвосмешаването,,,,, с една дума ще има нови чисти хора или един народ с една кръв, днк и една религия.... Ще става бавно и постепенно.... Тяхните наследници ще продължат заложено то.... Ние няма да до чакаме... Но горко за правнуци те ни и децата им...
  • 162 Бкс

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Всички са на дърва и кюмюр":

    Симеоново, Драгалевци, Бистрица се отопляваме на дърва, но защо ли мъглата при нас е рядкост и въздуха е по-чист от Софийският? Пушека отива нагоре доколкото знам, не слиза надолу. Проблема не е в отоплението с дърва, проблема е именно в кочината по улиците на София. Не виждаш ли, че само 100 метра след като излезеш от автомивката и колата ти е до ушите в кал. Тая кал къде отива според теб? Именно тя прави замърсването на въздуха.
  • 163 нулиИединици

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Последния софиянец":

    защото си мишка и не плащаш, искаш за "мерси", глупак
  • 164 хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    къв софиянец си бе, сельо?
  • 165 луд

    2 3 Отговор

    До коментар #154 от "Дон Цеци":

    Балкана ражда "планинцИ", в случая бесни селтаци. Това което се изсипва през дефилето е бесна селяния .
  • 166 луд

    4 2 Отговор

    До коментар #148 от "Боец интернационалист":

    Да, може и да е било така, но за партийния секретар и счетоводителката. Останалите 90% гонят преизпълнението на 26-та петилетка и чакат ред за Лада.
  • 167 type-R

    6 0 Отговор

    До коментар #128 от "Не се карайте! Полза никаква!":

    Товс не е така. Във всеки обладтен град и колите са много, и хората и задръстванията. Ако не вярвате - проверете! Да може да не е ЧАК толкова много но все пак това е столица. Навсякъде по-света столицата е най-претъпкана и това е напълно нормално. По-скоро, виновен е архитекта на София защото позволява строителството в центъра! Докато една столица трябва да се разраства по периферията!
  • 168 Ник

    5 0 Отговор
    Трябва да има избори поне един път в месеца!
  • 169 Рече и отсече

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Така като гледам, ти си най големият СЕЛЯНДУР тук. България е свободна държава и всеки има право да живее където му е необходимо и приятно.
    Не забравяй, че София е била в миналото 10 000 човека. И всички хора, които идват в нея я увеличават като население, но и дават своят принос тя да се развива и да се създават удобства и комфорт.
  • 170 Коча с двата коша

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Да ти сер@ в устата
  • 171 Мариян

    2 3 Отговор
    Имам чувството, че или масово са олигофрени или незнам кой от власта се опитва отново да си пробута катализаторите за 500лв. бройката които нещо неуспяха преди години да наложат....
    Все колите са виновни...Вярно е, да замърсяват, има процес на изгаряне на гориво, но не това е фактора който допринася за да се образува смог и завишаване нивата на фини прахови частици над нормата.

    Кога през лятото имаше смог ?
    Кога обявиха през лятото, че има завишени нива на фини прахови частици ?
    Ако си отговорите на тези два въпроса, ще стигнете до извода, че
    това се получава единствено в рамките на отоплителния сезон Ноември - Март!

    Лятото няма отопление на твърдо гориво, а зимата много домакинства преживяват така.
    Може би в статията има доза истина, където е прашно е нормално да се получава така. Правилно е да се мият улиците всяка вечер. И е правилно държавата да подпомага хората които се отопляват на твърдо гориво да минат на отопление на електричество. Така според мен проблема ще бъде решен.
  • 172 Гост

    5 5 Отговор
    Чета коментарите и разбирам колко неадекватно се мисли за държавата. Тя е виновна че няма паркинги, че не се мият улиците, че хората са бедни и горят боклуци, дървета, въглища щото искат парно и климатик, но не могат... Уважаеми писатели, замърсяването е от хората. Хората са избрали да карат пушещи коли, вместо да ползват по евтиния и незамърсяващ тролей, трамвай, метро или евро 6 автобус. Хората са избрали да си паркират колата от 10 години пред блока докато природата я преработи на ръжда. Хората са превърнали градинката в кален паркинг. Ами вместо да ревете с часове по форумите, вземете една лопата и за 10 мин.си покриите паркомястото с баластра за 50 лв. Ама бедни сме... Ама има и не бедни. В обявите за работа под 1000лв за продавачка няма. Програмистите са 30 000 със заплати от 5, 10, 20к месечно. 300к са собствениците на фирми. 2 милиона българи почиват в чужбина. В банките им 60 милиарда спестявания. Бедни са основно мързеливите. Вземете си почистете, работете, мислете, учете и си оправете първо вас, около вас, градчето и държавата.

    Коментиран от #173

  • 173 луд

    3 1 Отговор

    До коментар #172 от "Гост":

    Браво, каза им го.
  • 174 Арон

    2 1 Отговор
    В казаното има истина но понеже няма паркинги по лесно е да се мият улиците. Човека разсъждава правилно но забравя само една. През последните 30години всички управници разрешиха безразборно строителство в София и всички големи градове. Това промени въздушните течения които имаше в София по цар Борис, бул България по перловската река по входовете
  • 175 Най добре

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "ссс":

    На теб да ти направят 500 лв данъка да си спокоен че парите ще отиват за почистване на улиците и пречистване на въздуха.
  • 176 Валентин

    1 0 Отговор
    Защо никой не си задава въпроса,какво се събира между паветата и защо например след почти година ремонт улица Иван Вазов отново осъмна със старите павета.
  • 177 Кандида

    2 0 Отговор

    До коментар #79 от "Зарчо":

    Кандидат е само пред жена си.
  • 178 Маце

    1 0 Отговор

    До коментар #147 от "bace":

    Да ти имам софийското образование и правопис.
    През 1980 г. на такава азбука ли те учиха, неграмотник ?
  • 179 Математика

    1 0 Отговор

    До коментар #156 от "БУКО БАЛАМАТА":

    София 1920 година, 10000 шопски селянина.
    От тях, без придошлите сега, 2020 г. щяха да са най-много 20-30000. Та къде искаш да се дянат останалите 2 милиона от милата ни столица ? Аз в моя град не ги искам.
  • 180 ПЕРНИШКИО

    1 0 Отговор
    ЗАСАЖДАИТЕ ДРАВЧЕТА , Е ТОВА Е ИСТИНАТА , ЗА ДА ИМА ЧИСТ ВЪЗДУХ И ПРИРОДА , ЩОТО ДЪРВЕНАТА МАФИЯ ГИ УНИЩОЖИ ТЕЗИ ДАРВЕТА , А ЕКОЛОЗИТЕ ДА НЕ ПИЩЯТ НЕ БИЕНИ И НЕ Е..АНИ.
  • 181 а ния дажезнаем кои

    1 0 Отговор
    оправете си горивата по бензиностанциите , не са ви виновни колите , а горенето на боклуците от Италия а , що не кажете нещо , и спрете това презастрояване в ценъра на София , Фанди идете с главния Архитект на София по другите европеиски столици и вижте как са застроени , а не като тука един връз друг , качете се на някои самолет и се поразходете да видите из Европа как живеят там ,а за бензиностанциите на Магарешки , ДАНС трябва да се вземе в ръце за да видят този какви боклуци вкарва на бензиностанции Магарешки , а сипете гориво на бензиностанция Кристал в кв. Обеля и тогава коментирате за мръсния въздух , не правя реклама , а знам от опит , направо колата лети хем горивото по качествено и е по евтино , там и тирове надушиха по хубавата нафта и те зареждат , а при Магарешки олеле маико , направо троши мотори, какво слага тоя в цистерните не знам , но като цяло трябва да се оправят горивата и контрола на внос на горива и техния произход.
  • 182 Дзъндзи

    1 0 Отговор
    Абе селска европейска столица.
    Като цялата страна
  • 183 Bulava

    2 0 Отговор
    А добро утро че не е от колите.Кога за последно са мити тия улици.То не трябва да си експерт че да разбереш.Остави си колата вечерта и я вижте на сутринта като падне прахоляка от въздуха.Това да не е от печките
  • 184 Чистокръвен Софиянец

    2 0 Отговор
    Сигурно 70% от старите коли са на газ, така че определено не е от тях. Не виждам защо на мен трябва да ми вдигат данъците понеже цяла България се е изселила в София. Нямам къде да паркирам (освен по празници разбира се), а 30-годишната ми кола със 70 коня на газ замърсява по-малко от дизелов хибрид със сигурност.
  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 111

    0 0 Отговор
    Тоя град е тумора на България трябва се премахне всички мръсотии от там идват.
  • 187 Един си там

    0 0 Отговор
    А да ми каже този, който е писал статията, чия е тази теория и по какъв начин го е доказал, че е точно така? Хораа в Перник вода няма, а пък пишете статия, в която викате редовно миене на улиците за да могат едни пак да присвояват пари! Усещате ли каква е иронията!? Защото не пишете статия за тези от правителството, че не правят нищо по въпроса да подтикнат хората да ползват повече градския транспорт ви питам аз? А защо не построят едни сгради- паркирнги за коли вместо да има синя и зелена зона, те безтуй натрупаха и продължават да трупат сумати пари от тези зони. Но поне ще има по-малко коли, които да замърсяват търсейки свободно място. Народа е мълчалив това е истината и от там идват проблемите!