Отидете към основна версия

6 880 42

Без отстъпки и бонуси за "Гражданска отговорност"

Застрахователните компании и застрахователните посредници вече няма да предлагат бонуси или отстъпки по "Гражданска отговорност", под каквато и да е форма, които не са предвидени в тарифата на съответния застраховател. Тази заповед е издадена от Борислав Богоев, заместник председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор". Новото правило засяга всички индиректни и прикрити форми за даване на отстъпки и бонуси, както от застрахователите, така и от застрахователните посредници, като същото правило е и по отношение на комисионите на застрахователните брокери и агенти.

Целта е да се прекратят порочните практики за неоправдано намаляване на премията, което застрашава финансовата стабилност на пазара по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и свързаното с това накърняване правата и интересите, както на лицата претърпели имуществени и неимуществени вреди в резултат от пътнотранспортни произшествия, така и на лицата, добросъвестно сключили задължителната застраховка.

С втората заповед, издадена от Богоев се регламентира, че при разсрочено плащане на премията по „Гражданска отговорност”, размерът на вноските трябва да съответства на периода на покритие на застрахователния договор и плащането на всяка разсрочена вноска трябва да бъде в началото на периода, за който тя се отнася. Тази заповед е превантивна мярка, насочена към запазване на прозрачността и предсказуемостта на пазара и своевременно предпазваща застрахователи от възможни вредни последици, както за самите тях, така и за потребителите на техните услуги.

Как обаче тези две заповеди ще се отразят на обикновените водачи на моторни превозни средства? Отговорът е еднозначен - без облекчения и отстъпки отново ще плащаме повече.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини