Отидете към основна версия

53 190 78

Какво се случва с употребяваните автомобили в България?

  • автомобилът на старо-
  • втора употреба-
  • употребявани автомобили-
  • продажба

Едва ли за някого е тайна, че основният пазар на автомобили в нашата страна се пада на употребяваните коли. От доста време насам статистиката показва, че почти 90% от продадените у нас коли са "втора употреба". Автомобилите са внасят основно от Италия, Германия и Швейцария, а в момента тези страни са силно засегнати от коронавирусната пандемия. Въпреки това от началото на 2020 година в България са регистрирани общо 51 615 употребявани коли.

Какво се случва с продажбата на употребявани автомобили у нас?

Към момента вносът е в застой, но дилърите имат немалко количества от вече внесени автомобили, които се продават в момента. И докато при новите автомобили спадът на продажбите за април тази година е над 70%, при употребяваните тази цифра е по-малка. През април, по данни на КАТ, у нас са регистрирани 6 467 употребявани автомобила, като за сравнение ще кажем, че за същия месец на миналата 2019 година регистрациите на коли "втора употреба" са били 19 000.

На какво се дължи този спад?

Този спад от 66% се дължи най-вече на въведеното от правителството извънредно положение, в което много от автокъщите не работеха, а голяма част от клиентите не можеха да стигнат до работещите такива заради КПП-тата. Статистиката на МВР обаче показва още, че до въвеждането на извънредното положение продажбите на употребявани коли са се движели с миналогодишното темпо.

Какви са прогнозите?

Всичко това е индикатор и може да се прогнозира, че сега, след като извънредното положение отпадне, пазарът на употребявани коли у нас постепенно и сравнително бързо ще се върне в обичайните си релси. Секторът е в очакване за нормализиране и на транспорта от Западна Европа, което ще доведе до регулярен внос, а очакваното цялостно стабилизиране на икономиката, ще върне клиентите в автокъщите.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 72 гласа.

Свързани новини