Отидете към основна версия

39 740 134

Какво се случва с "мръсните" дизели от Германия

  • дизелови автомобили-
  • euro 6-
  • германия

Германците са принудени да продават автомобили с Euro 5 стандарт на доста ниски цени

Golf-ът на Свен Бъркхард, един средностатистически германец, е паркиран пред вратата на семейното му жилище в Долен Рейн. Излъскан сив металик, на задната седалка е детското столче на дъщеря му Леони, а колата разполага с екстри, като круиз контрол, навигационна система, автоматична трансмисия и... с "мръсен" дизелов двигател. На практика тази кола има всичко необходимо, за да може Свен да пътува удобно със семейството си.

Технически е в пълна изправност, а пробегът и е само 133 000 километра

Но дизелите с екостандарт Euro 5, като него, могат скоро да бъдат извадени от употреба в Германия, според решение на Федералния административен съд. "Бихме искали да запазим колата", казва Бъркхард, "но за съжаление трябва да я продадем, при това много по-евтино". За оценка на колата си Свен се обръща към WKDA, които заявяват, че тя струва €5 365. Според собственикът ѝ обаче реалната цена на 1.6-литровият му дизелов Golf, който е произведен през 2015 година е €8 000.

Това е само една от историите на собственици на обявени за "мръсни" дизелови коли, а

по пътищата на Германия има 12.5 милиона дизела, които не отговарят на новия стандарт Euro 6

И докато предлагането на повече или по-малко възрастни дизелови автомобили на онлайн пазарите се увеличава, според ADAC търсенето на дизели е спаднало в Германия с около половината в рамките на една година.

Фердинанд Дюденхьофер, експерт от университета в Дуйсбург-Есен, казва: "Рискът от забрана за шофиране на тези коли в центровете на големите градове води до средна загуба от 3 000 евро на автомобил."

Очакванията са тази година цените отново да спаднат с поне 15 процента

От всичко това ще загубят германските водачи които всъщност нямат нищо общо с манипулацията с измерванията на отработените газове или могат да направят каквото и да било за да променят изискванията за контрол на замърсяването на въздуха в градовете.

Но не всички са губещи

Ще спечелят пазари, като нашия, защото все по-евтините дизели вече започват да идват на родна земя. А това са автомобили, които са в пъти по-качествени и по-екологични от масово застарелите коли, движещи се в момента по пътищата ни. А и у нас едва ли скоро ще има забрани за подобни автомобили.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 77 гласа.

Свързани новини