Отидете към основна версия

12 634 86

Правителството против дневната винетка

  • винетка-
  • винетки

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев се обяви срещу решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), че сегашната винетка поставя потребителите в неравностойно положение.

От комисията заявиха, че цената на винетките е дискриминационна, тъй като хората, които ползват месечни или седмични стикери, плащат много повече, отколкото тези, които си купуват годишни винетки.

Практиката в Евопейския съюз е такава, че цената на месечният винетен стикер в дадена страна не трябва да надвишава 10% от сумата на годишната винетка. У нас обаче това не е така. За седмичните и дневни стикери в Европа съотношението е съответно 5% и 2% от цената на годишната.

В момента у нас дневни винетки не се продават, а цените на месечни и седмични са 35 и 10 лева съответно. По силата на европейските практики при цена на годишната винетка от 67 лева, месечната и за седмичната би трябвало да струват 6.70 и 3.35 лева.

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) внесе доста основателно предложение в България да започнат да се предлагат и дневни винетки. Ако се спазят горепосочените европейски практики, дневният стикер би струвал 1.34 лева.

Освен това не е редно годишните винетки да са с фиксиран краен срок. Би следвало те да важат за срок от една година - от датата на закупуване до същата след една година. Това са част от предложенията на КЗД, които обаче правителството счита за неоснователни.

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев каза, че дори евродирективата да влезе в сила тази година, няма как да се променят цените на винетките. Зам. председателят на транспортната комисия Иван Иванов обаче ще внесе предложение за промяна в Закона за пътищата, с която да се въведе дневна винетка за леките автомобили.

От парламентарната комисия по транспорт коментираха, че има вероятност на пазара да се пусне дневна винетка, но цената й ще е по-висока от предлаганата от КЗД. За промяна на срока на годишните винетни стикери пък щяло да се мисли най-рано от догодина.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Колко ще струват винетките през 2012-а?

    Още от въвеждането на винетките у нас около тях винаги е имало разгорещени спорове. Различните институции и водачите са на коренно противоположни мн ...
    03.11.2011
    26 813
    32