18 Февруари, 2011 10:19 12 592 86

Правителството против дневната винетка

  • винетка-
  • винетки

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев се обяви срещу решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), че сегашната винетка поставя потребителите в неравностойно положение.

От комисията заявиха, че цената на винетките е дискриминационна, тъй като хората, които ползват месечни или седмични стикери, плащат много повече, отколкото тези, които си купуват годишни винетки.

Практиката в Евопейския съюз е такава, че цената на месечният винетен стикер в дадена страна не трябва да надвишава 10% от сумата на годишната винетка. У нас обаче това не е така. За седмичните и дневни стикери в Европа съотношението е съответно 5% и 2% от цената на годишната.

В момента у нас дневни винетки не се продават, а цените на месечни и седмични са 35 и 10 лева съответно. По силата на европейските практики при цена на годишната винетка от 67 лева, месечната и за седмичната би трябвало да струват 6.70 и 3.35 лева.

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) внесе доста основателно предложение в България да започнат да се предлагат и дневни винетки. Ако се спазят горепосочените европейски практики, дневният стикер би струвал 1.34 лева.

Освен това не е редно годишните винетки да са с фиксиран краен срок. Би следвало те да важат за срок от една година - от датата на закупуване до същата след една година. Това са част от предложенията на КЗД, които обаче правителството счита за неоснователни.

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев каза, че дори евродирективата да влезе в сила тази година, няма как да се променят цените на винетките. Зам. председателят на транспортната комисия Иван Иванов обаче ще внесе предложение за промяна в Закона за пътищата, с която да се въведе дневна винетка за леките автомобили.

От парламентарната комисия по транспорт коментираха, че има вероятност на пазара да се пусне дневна винетка, но цената й ще е по-висока от предлаганата от КЗД. За промяна на срока на годишните винетни стикери пък щяло да се мисли най-рано от догодина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    48 2 Отговор
    аз пък съм против всякакви винетки!

    Коментиран от #13

  • 2 Ivo

    46 2 Отговор
    Това е! Още едно доказателство колко ни е смотана държавата. Само гледат да цуцкат колкото се може повече от джобовете ни!
  • 3 Fero_B

    34 0 Отговор
    nali ste golemi evropeyci be.. are spazvayte standarta (ama ne vi ottarva nalii nqma da mojete da si palnite djobovete)
  • 4 scar

    33 1 Отговор
    И аз съм против винетките. Достатъчно ни цоцат от акцизът на горивата.
  • 5 Борисов (но не Бойко)

    41 0 Отговор
    Хубаво е, че медии, като mobile винаги разискват подобни теми.Лошото е, че това едва ли трогва някой от дебелог..ите политици. Не трябва обаче да се отказваме и трябва да продължим все така.Барем им светне поне малко.
  • 6 fil

    25 6 Отговор
    не купувайте винетки...
  • 7 Iwan

    34 0 Отговор
    Това което ще постигнат е да се вдигне годишната :( Скапана държава ей !!! Винетка 67лв данъка ми е 300лв и карам по лунни пейзажи !!!
  • 8 Kiril

    41 0 Отговор
    Притежаваме малко, изкараваме малко, живеем в компромиси и плащаме повече. Има една закономерност загнездена в нашата малка държавица...Колкото си по беден и мизерен толкова по скъпо плащаш. Европейската ни държава е само на хартия върху прашно бюро.
  • 9 musty

    19 0 Отговор
    Evropeyski standarti.nali vlizame v evropa kvo stava s tiya standarti az da vi kaja taya darjava nyama standarti ima banditi
  • 10 Борис

    26 0 Отговор
    Цената на горивото може да се сравнява с европейските, а цената на винетките-не!? Обръщат си задника накъдето им е удобно, Тъпаци!
  • 11 Pain

    15 0 Отговор
    Спокойно, всичко е под контрол. Все пак живеем 20 години назад от ЕС. А, ако решат да го правят това, мислите ли че годишния стикер няма да стане по-скъп? :)
  • 12 Б.Милушев

    27 4 Отговор
    Викахме, че няма сносни управници, правителство и прочие. Викахме Бойко да дойде и да оправи нещата .. Сега, цените са по-големи от всякога. Горивата също. 1 л. бензин е 2,36 .. какви са тези цени. Правителството само мисли какви още данъци да наложи, от къде да изкара още пари. Как така само се взема от хората, а все парите в хазната не стигат, и има дефицити... Потресен съм от случващото се. Неможе цените да са европейски, а заплатите 300 % под европейските. Неможе да има такъв стандарт на живот. Сега и с винетките, неможело да се намали цената, били не основателни исканията??? Ако мога, ще разбера колко е таксата за движение на автомобил примерно в Германия, колко е данъка на колата. Тези неща, ако се съпоставят с реалността в България, и Господ ще заплаче! Неможе повече да се търпи ..

    Коментиран от #27, #32

  • 13 2,64 bgn <br /> OMV Autogas

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "111":

    Горива
  • 14 Kocho Gocho Docho

    7 8 Отговор
    Може би най-справедливо е да вкарат цената на винетката в цените на горивата. Така кой колкото кара толкова ще плаща -както в Турция.

    Коментиран от #20, #21

  • 15 Тодор

    26 1 Отговор
    Не може в една държава като България, където повечето пътища са само пътища на карта да се плаща винетка равностойна по цена в държава като Швейцария, където за разлика от България има пътища и то какви! За сведение годишната винетка в Швейцария струва 35 Евро!
  • 16 Александър

    15 0 Отговор
    Трябва да се приеме дневния стикер . Има хора , който излизат извън града 1 път на 3-те месеца и си купуват седмична винетка . Често препродавам автомобили и ми се налага да ги транспортирам от различни крайща на България до Русе и ми се налага за няколко часа да купувам седмична винетка .
  • 17 петър

    15 0 Отговор
    във ФОРУМА си лаем а кервана си варви.
  • 18 izvunzemen

    4 2 Отговор
    абе СМУКАЧИ.
  • 19 v

    11 0 Отговор
    za sedmi4na vinetka 10lv sum suglasen no za mese4na 35 a za godi6na 67 ne6to ne se vruzva, za 35lv da ja napravat za 3 meseca, mezdu drugoto njakoj opitval li se e da otlepi ot stukloto vinetka ot novite, predi 3-4 dni mahnah iztekla sedmi4na ot novite i na stukloto mi ostana cjaloto lepilo,zaedno s mastiloto i registracionnija nomer, sega imam krasivo la...no na prozoreca
  • 20 v

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Kocho Gocho Docho":

    putuval sum v turcija 2 puti s kola tam za edin den 6te te skusat ot taksi po magistralite, ne e nikak evtino, za po malko ot 1000 km samo v ednata posoka platih okolo 20 evro da ne i pove4e
  • 21 v

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Kocho Gocho Docho":

    ina4e idejata ti ne lo6a stiga de ne speculirat mnogo s cenite na gorivata
  • 22 Dddd

    15 1 Отговор
    Може и да не съм много запознат, но не се сещам друго физическо или юридическо лице в България, да е натоварено с толкова данъци, такси, ДДС, акциз като шофьора. Да не забравяме, че бензиностанциите и всичко над нас също плаща 10% данък печалба и тн. Интересно ми е да се направи една сметка колко пари влизат в държавата само от шофьори.
  • 23 GOGO

    21 1 Отговор
    Преди около месец-два, около пускането на винетките в продажба, отново се разгоря подобен спор. Ето какво написах тогава:

    „Ще коментирам сроковете, за които се издават винетките. Винетките трябва да бъдат за срокове, които са по-удобни за нас – шофьорите!
    Шофьорите, които не излизат почти целогодишно от населените места или по финансови причини не желаят да си закупят целогодишна винтка се нуждаят:
    - ако излизат инцидентно за един ден ще им трябва еднодневна винетка – т.е. за 24 часа.
    - ако излизат в края на седмицата ще им трябва винетка за 3 дни – петък, събота и неделя.
    - ако излизат за цяла седмица ще им трябва винетка за 10 дни – от петък до следващата неделя включително.
    Освен, че трябва да са удобни със сроковете, за които се издават, винетките трябва да са с цени, които реално отговарят на ползваната услуга!
    Цената на дневната винетка би трябвало да бъде около 1,00лв. /67лв:365=0,18лв./. Но ни принуждават да вземем седмична винетка за 10,00лв.!
    Цената на винетката за 3 дни би трябвало да бъде около 1,50-2,00лв. /67лв:120=0,56лв/. Но ни принуждават да вземем седмична винетка за 10,00лв.!
    Цената на винетката за 10 дни би трябвало да бъде около 3,00-4,00лв /67:36=1,86лв/. Но ни принуждават да вземем две седмични винетка за общо 20,00лв.!
    За съжаление, като гледам сроковете, за които се издават винетките, техните цени и състоянието на пътищата, по които се движим – всичко е ясно – винетките ги плащаме, за да ни измъкнат някой и друг лев от джоба!”

    Веднага се намериха опоненти, които питаха саркастично дали не искам и часова винетка! Сега, нали си даваме и зад..ците на ЕС – какво ще кажат?!? Нали за всичко се равняваме по „големите братя”от Европа-та?!? То, за това е и големият плач за еврофондовете – в България всичко по-голямо вече се окраде и за крадене останаха само те! Явно е, че се равняваме по европейците само тогава, когато в хазната или в джоба на някого ще потекат пари!! Когато ще има някаква полза за обикновения човек – исканията за това са популизъм!!
  • 24 Bat Go6o

    16 0 Отговор
    А някой зная ли къде отива разликата в цената на винетка за товарни автомобили с ЕВРО1 И ЕВРО4? Те мачкат пътя с еднаква сила а плащат различно. Значи който няма пари за нов автомобил плаща повече. От друга страна - който кара по-нов автомобил плаща по-голям данък за него. Е наистина няма такава държава .
  • 25 feri

    21 0 Отговор
    Здравейте това е чисто беззумие за един винетен стикер да плащаш цена висока до небесата.всеки от нас задавал ли си е въпроса каде отват тези пари за тези винетни стикери.отват при тази одъртяла вещица Цветелина Бориславова,за да може дъщеря и да кара автомобил който ние цял живот и да се убие от работа няма да си го позволим.Като един редовен дънекоплатец се питам аз ,тези данъци кадето ги плащаме всяка година и караме автомобилите си по някакви убити улици има ли смисъл от тези данъци като тези данъци отват в джоба на някави си политици кадето се мислят че целия свят е техен.просто нямам думи .Живеем в такава държава кадето ни управляват "банда некъдърници",на които им даи само да крадът!!!!!!!!
  • 26 scar

    6 0 Отговор
    Това вече не може да се търпи. Глупост след глупост се върши до безкрай. Проблемът де да беше само винетките, ами данъците, граждански, горивото, сега като видях дезела че е 2.50 ми стана лошо, ама нека да стане и 3лв, ние пак ще си караме, нали!?
  • 27 Мимо

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Б.Милушев":

    Прав си, колега. А за Германия - там винетки няма, в цената на горивото, която всъщност не е много по-различна от тази в България е включен процент за подръжка на пътищата - колкото повевче километри въртиш, толкова повече даваш за подъжка умно а? А за данъците им не съм запознат.
  • 28 Todorov

    14 4 Отговор
    Правителството против дневната винетка=
    Народа против правителството!

    Коментиран от #30

  • 29 hypnotize

    3 0 Отговор
    Ама какво се очудвате бе хора?!?! :X :X То е ясно, че всичко е само да ни вземат парите, за да има повече да крадат.

    Коментиран от #31

  • 30 ?

    1 10 Отговор

    До коментар #28 от "Todorov":

    ti si glupak
  • 31 scar

    11 0 Отговор

    До коментар #29 от "hypnotize":

    Това е ясно, но ние какво правим!? Пишем си коментарчета, цъкаме с уста и си казваме живи здрави.
  • 32 Б. Борисов

    8 10 Отговор

    До коментар #12 от "Б.Милушев":

    май не помниш по време на тройната коалиция цена на дизела над 3 лева за литър, верно после паднаха цените ама няколко месеца беше мазало с тия цени сега Бойко ви е виновен, те 20 години крали милиарди сега Бойко за 1 година да направи БГ като Германия нали?Е НЕМА КАК ДА СТАНЕ, НИЕ СМЕ ВИНОВНИ ЧЕ ИЗБИРАХМЕ БСП И ДПС а за царя не ми се говори дори той си беше марионетка само й само да му върнат имотите ама Ти и тва незнаеш сигурно нали?
  • 33 ВЪЛКОВ

    16 0 Отговор
    Леща, като видях колко трябва да са месечните и дневни винетки и колко всъщност струват в наща мила родина ми стана ЛОШО.
    Аман ама който и да е на власт все ще краде не с двете шепи, ами и с краката си. Не съм видял един от тия корумпирани свине в затвора.
    Накрая народа ще превърти ще стане нещо страшно като в Египет
  • 34 Ghost_town

    6 18 Отговор
    Ще оцените Бойко когато се върнат Доган и серГЕЙ !!!

    Коментиран от #35

  • 35 feri

    15 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ghost_town":

    ейй колега всички са едни долни мошеници.кого да оценим като тоа строй само магистрали а по тези магистрали кой ще върви кравите ли ще вървят по тях като тоа мошеници направиха хлабя и горивото лукс.трябва да ни пратят някои чужденец да ни управлява ,че както е тръгнало България ще има още малко .Тия "мамути"опропастиха държавата ,не се наситиха
  • 36 Xristo

    10 1 Отговор
    като си оправят пьтиштата тогава тогава да имат претенции идиоти такива
  • 37 Калоян

    18 0 Отговор
    Няма да станат нещата както в Египет , защото сме Овце . До сега трябваше 3-4 пъти да сме се вдигнали на протести .. ама пусти страх ( или манталитет). В момента с високия стандарт и ниските заплати просто си правят експеримент колко още можем да понесем. Съвсем се самозабравиха господата потомствени управляващи.

    Коментиран от #41

  • 38 Владо

    9 4 Отговор
    Ти може и да си го оценяваш, аз и Виденов да се върне няма положително да го оценя тоя дебил ББ. Щото всъщност Виденов докара Валутния Борд и много други неща, ма твърде бързо го махнаха и циганино обра лаврите. Не съм комунист, не харесвам станишката и още по-малко доган, ма ББ е просто пълен дебил.
  • 39 иваило

    18 0 Отговор
    браво колеги всички се възмущаваме но никога нищо не предприемаме,аз не искам да влизам в политически спорове,но можем поне да се организираме в някакво гражданско движение,като таксиджиите примерно и когато решат да вдигат гражданската-протест.вдигат данъкМПС-протест,за винетка-протест.Погледнете гърците дават на политиците си да разберат че народа командва
  • 40 Владо

    5 0 Отговор
    Пич, айде определи се. Или е мариеюонетка, съответно обслужва чужди интереси и не би връщал собствените имоти или си иска земята и съответно не е марионетка. Няма как някой да го сложи на псот само за да му върне земите...Айде мислете докато фанатизирате. А че царят е мухльо, това го знаем и без твоите постове.
  • 41 Kinko

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Калоян":

    Tvoita rabota kat pogovorkata: "Vidqla jabata che konq vdiga krak da go podkovavat, i vdignala i tq krak". Bulgarska mu rabota! 1 neshto li nqma da napraim deto da se rodi v na6ite glavi, mi vse trqbva da gledame horata.
    Vinetkite sa tupo ne6to kato cqlo.
  • 42 иваило

    30 1 Отговор
    първата си кола купих през 99г тогава плаштах около15лв за гражданска одговорност,12лв данък,10ГТП,винетките не съществуваха,направете сравнение с днес,автомобила бе мазда626-82к.с.,около40лв за година.Сега карам рено лагуна-115кс 230застраховка,168данък,67лв винетка,35лв ГТП=500лв срещту 37лв преди, е тва нормално ли е

    Коментиран от #56

  • 43 ivailo

    6 1 Отговор
    stiga s tiq care i boikowci be hora pak go obyrnahte na politika
  • 44 rogi

    32 0 Отговор
    Тъпа държава,впрочем тя не е тъпа,а ние.
    Чакаме някой да въведе ред в собствения ни дом.
    Избираме политичезски елит Герб,ДПС,комунисти,Цар,
    хора това са отживели боклуци които смучат народа.
    Не знам какво трябва да стане,сигурно бензина 5лв.
    и тогава да направим нещо.
    Винетките са също издояване на хората-насреща нищо.
    Всичко което се прави по пътищата сега е с пари отвън,
    а не от такси.После се бием в гърдите.Всичко си има цена и тези пари отвън един ден ще си ги искат.
    Между другото гледайте документалния филм-Духът на времето.
  • 45 STEFAN

    4 0 Отговор
    emi tva e bulgariq vse pak... cenite nad vsi4ko!!!
  • 46 F@@k

    9 1 Отговор
    neka vdigat cenite na vsi4ko no pone da davat i podaraci. naprimer kupuva6 vinetka + tubi4ka vazelin ta da ni .... po dobre
  • 47 чипето

    5 2 Отговор
    Не е ли време да се сабудим,евала на Слави Трифонов с песента няма такава държава.

    Коментиран от #52

  • 48 docenta

    13 1 Отговор
    Тези безобразия на правителствата ще бъдат нещо нормално докато ние не кажем СТИГА,и не ги набутаме там където им е мястото в затвора

    Коментиран от #51

  • 49 V

    9 0 Отговор
    Приказваме си по форумите и си мислим ,че нещо ще се промени само с приказки ,и накрая тихо и кротко даваме 70 лева и с наведена главица казваме : -една годишна винетка!
    и си ...суваме на ум,и после пак във форума,и както се казва "и си няма ни една".
    Няма да забравя ,когато ни изрекетираха със смяната на номерата,имаше такива автомобили ,където номера струваше повече от колата,ноооо... сложил човека доматите и сиренето във вестника и се наредил на 3 дневна опашка .... за смяна на номера ,защото така са му казали!!!
  • 50 georgi

    8 1 Отговор
    trqbva da se promenqt tezi nenormalni raboti
  • 51 scar

    10 1 Отговор

    До коментар #48 от "docenta":

    Точно така, напълно съм съгласен. Всеки знае поговорката за баницата, относно кой е лудия. Ние май сме участници в играта сървайвър, но най лошото е, че продължавам да слушам изказвания от хора около мен от рода например ,,и 5 лв да стане бензина пак ще си караме", тоест вече са се примирили. А по тия магистрали, които правят сега незнам кой ще се движи.
  • 52 Night Rider

    7 0 Отговор

    До коментар #47 от "чипето":

    Твърдо против винетките съм, но слави е поредния трол, които си мисли, че става за политик и може да оправи държавата... :)
  • 53 някой който мисли

    9 1 Отговор
    ако си мислите че ще намалят цената на месечната и седмичната жестоко се лъжете наи много да вдигнат годишната,но този път ще трябва да трагнем с колове към софия защото на мен лично почна да ми омръзва това повишение на цени ей така и все с оправдание че така било изискано от Е.С.аз ще карам без таква винетка всяко нещо си има граница.Преди да се вземе някакво решение трябва да се мисли за последиците моето "виме "вече е пресъхнало а ваще как са.Искам да разбера от тези хора които повдигнаха този въпрос да ли се замислиха за последиците от това вместо да се чудят как да изпъкнат "като мъ.о из тесни гащи" моля да ме извените за израза.

    Коментиран от #61

  • 54 Иваило

    15 0 Отговор
    добре бе хора всички роптаем ми даите да се обединим в нещо,наи-малкото някаква подписка да внесем,поне половин милион недоволни шофиори ще се подпишат,да се внесе тая подписка където е редно и ако не се промени нищо,6те затворим всички пътища из страната с ефективни стачни деиствия,аз съм от малко градче но ще организирам нещата и през нашата община птичка няма да прехвъкне 1седмица така из цялата страна и ще има резултат,вапросът е не политизираме темата а просто да си отстояваме интересите,даваите предложения за конкретн деиствия

    Коментиран от #59

  • 55 Driver

    3 0 Отговор
    E kakvo 6te sprem da karame li?I 5 lv. da stane benzina, i 100 lv.vinetkata balgarina 6te kara. Ima nqkoy ne6ta koito ne biva da mu pipa6 na na6eneca:kolata,jenata i rakiqta.Nali vijdate kade se narejda jenata.Taka,4e nito vinetki, nito ceni na goriva i danaci 6te ni sprat.
    Prosto se primirqvame,4e tezi koyto gi opredelqt tezi ceni,tqh vaob6te ne im dreme kolko sa visoki za6toto te nqmat problem sas sredstvata.
  • 56 dd

    1 3 Отговор

    До коментар #42 от "иваило":

    Ako plashtash i kasko eheee..

    Коментиран от #58

  • 57 dd

    1 2 Отговор
    Ako plashtash i kasko eheee..
  • 58 иваило

    5 0 Отговор

    До коментар #56 от "dd":

    е не ми остават пари за гевезелъци,тва малко ли е което го плащам по колата/с400лв заплата /
  • 59 Калоян

    11 0 Отговор

    До коментар #54 от "Иваило":

    Много хубава идея , но неизпълнима. Българина е силен по форумите и на думи.Дори и да има нещо да се организира голяма част от тези , които са се били по гърдите няма да се появят.
    За съжаление докато не покажем с протести ,че ни е дошло до гуша , нищо няма да се промени ( поне не и за добро). След година ще се радваме на гориво на сегашните цени и на хляб за левче.
  • 60 Българин

    8 1 Отговор
    Патриот

    Патриот е - душа дава

    за наука, за свобода;

    но не свойта душа, братя,

    а душата на народа!

    И секиму добро струва,

    само, знайте, за парата,

    като човек - що да прави?

    продава си и душата.



    И е добър християнин:

    не пропуща литургия;

    но и в черква за туй ходи,

    че черквата й търговия!

    И секиму добро струва,

    само, знайте, за парата,

    като човек - що да прави?

    залага си и жената.



    И е човек с добро сърце:

    не оставя сиромаси;

    но не той вас, братя, храни,

    а вий него със трудът си!

    И секиму добро струва,

    само, знайте, за парата,

    като човек - що да прави?

    изяда си и месата.

    Христо Ботев

    Коментиран от #77

  • 61 BBS

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "някой който мисли":

    Това е самата истина. Колкото и да си протестираме, докато не идем в София надали ще има ефект. Гладния на сития не вярва.

    Коментиран от #62

  • 62 BBS

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "BBS":

    Тоест ситият на гладния не вярва:)
  • 63 Ghost_town

    4 3 Отговор
    Stanete policai i 6te karate bez vinetki ;)
  • 64 стареца

    12 0 Отговор
    Неможе да купя кола прз септември и да давам 4 месеца по 35лв. за винетка.Да не говориме,че от колко години купуваме винетки и нищо насреща.Резултата е,че майсторите надуват кесии.А за полицаите какво да кажем...в Европа помагат-у нас ракетират и нямат ни срам,ни мярка.
  • 65 чипето

    13 0 Отговор
    Колеги колко още ще търпим тази анархия,тук във форума само си говорим,нямали от вас човек които да измисли нещо което да им се противопоставим,нещата отиват на зле,и ще стават много зле,виждаме го и го чустваме но се навеждаме за сапунчето..
  • 66 Back

    6 0 Отговор
    Всичко е търчи лъжи !
  • 67 АЗ СИ ЗНАМ

    12 0 Отговор
    Всички тези простотии са направени някой да си слада парите в джоба!!!! Какво са направили с парите от тези такси? Случайно да са оправили някои път? ВСИЧКО Е ЗА ПАРИИ!
  • 68 Tarmyk

    7 0 Отговор
    не че слави ми е много симпатичен ама наистина няма такава държава.И в румъния се плаща винетка за цялата пътна мрежа но не се пишат номера,дават ти талон и касова бележка винетката екакто при нас за цялата пътна мрежа в унгария също НО важи само за магистралата така както е във всяка Бяла държава,(Пътна Такса се заплаща за път с минимум две платна в едната посока!!!!+авариина лента)алтернативни пътища колкото искаш и са в много добри,цена на винетка за 4 дни около 6 евро.Австрия-74 евро за годишна винетка и 7.80 евро за 10 дневна винетка също се заолаща само за аутобан.Пътя е перфектен можеш да спреш да заредиш да се изкъпеш цената на дизела е по ниска от тази на бензина???алтернативни пътища колкото искаш състояние супер и не се плащат а при нас всичко се плаща състояние -0
  • 69 ddinchev

    12 0 Отговор
    Не плащахме винетки и карахме по разбити пътища. Плащаме винетки и караме по разбити пътища. Мене ми се плаща, дали на магистрални пунктове или с винетка - като съм карал до Франция - като излезеш от Сърбия и в Харватия магистралата е с такси, но е като стъкло. В Словения е с винетка, но магистралата е като стъкло. Като отидеш в Италия, ти късат гъ.а от магистрални такси, но магистралата е 3 до 5 ленти на посока и е като стъкло - за 15см дупка гледаш заградили лентата в продължение на 3км със светлинни предупредителни знаци и 3 екипа се чакат единия да запълни, другия да мине с валяка, третия да оправи маркировката и безопасно да се погрижи за слагането и махането на конусите и знаците!

    Бих давал и по 200лв на година за пътища, но в София да не заобикалям траповете по всяка улица, да не карам по изровения паваж, а като излезна на дълъг път да мога като си пусна автопилота и да плющя карти - толкова да е гладка и права магистралата, а не да стискам волан и зъби заради безумните кърпежи от които се състои цялата ни инфраструктура.
  • 70 ТРОШАЧА

    15 0 Отговор
    44 ГОДИНИ ЖИВЕЯ В ТОЗИ СКАПАН ГРОЗЕН И ОТВРАТИТЕЛНО МРЪСЕН ГРАД НАРЕЧЕН ,,СТОЛИЦА''.ЛОШОТО Е ЧЕ И ДОСТА ДРУГИ ГРАДОВЕ В БГ СА СЪС СЪЩАТА УЧАСТ ! УЛИЦИ - ГЛАВНИ И ВТОРОСТЕПЕННИ ОТ КРАЙ ДО КРАЙ С КЪРПЕЖИ И ЗЛОВЕЩО ЗЕЕЩИ ДУПКИ КАТО ДРЕЗДЕН СЛЕД БОМБАРДИРОВКИТЕ !!! 20г. САМО КРАЖБИ И ИЗТОЧВАНЕ ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ КОИТО И ДО ДЕН ДНЕШЕН НЕ ИСКАТ ДА ПУСНАТ КОКАЛА ! ДОБРЕ ПОНЕ ЧЕ ПОЖИВЯХ И ПО ТАТОВО ВРЕМЕ ТА ВИДЯХ КАКВО ЗНАЧИ ,,ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ''. ОТ ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ НАСАМ ВКЛЮЧИТЕЛНО И НЕГО СА САМО НЕГРАМОТНИ ТЪПАНАРИ КОИТО ОСВЕН КУЦИ ДАЛАВЕРИ ДРУГО НЕ МОГАТ ДА ИЗМИСЛЯТ.КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ СПАСЯВА ОТ ТАЗИ ПОМИИНА ЯМА ЗА ДА НЕ СИ ЗАДАВА ЕДИН ДЕН ВЪПРОСА:- ЗАЩО ТОЛКОВА ГРОЗНО СИ ПРОВАЛИХ ЖИВОТА ??? ТОВА Е ЕДНИЧКАТА ИСТИНА !НЕ ЧАКАЙТЕ НЕЩО ДА СЕ ПРОМЕНИ -БЕЗМИСЛЕНО Е ! THE WORLD IS YOURS !
  • 71 лимон

    10 0 Отговор
    ами айде дайте предложения кога къде и да идвам от шумен ще сабера поне 20 човека не може повече да се търпи или поне на една и съща дата във всички градове може би на ТРЕТИ МАРТ
  • 72 OGIN

    5 0 Отговор
    tova triabva da vlezne v sila ne ot dogodina a ot sega sled niakoi den zashtoto ne vsi4ki kakto kazaxte karat s godishni a i sas sedmi4ni i mese4ni i tova ne e pravilno da se davat tolko pari za sedmica i mesec a triabva da se razdeli-i vsi4ki shofiori triabva da protestirat za tova neshto da vdigat sta4ki i t,n vuzmojno nai skoro
  • 73 България

    5 0 Отговор
    Няма какво да спорите и да негодувате! И да го правим , можем само тук , в интернет , скоро и тук няма да можем! Българската РОБСКА психика никога , ама никога няма да ни напусне! Винаги ще си имаме малки робски душици и могат да ни правят каквото си поискат! И 6 лв да стане горивото , пак ще си кротуваме като мишчици! Просто няма как да стане- 500+ години + годините на социализъм , са едно безвъзвратно загубено време! Докато си траем и си живучкаме като мишчици , нищо хубаво не ни чака! Всичко , което стана в арабския свят последния месец , съм не 100 , а 1000000% сигурен , че никога , ама никога не би станало тук , защото сме мишки!!! Това е , истината боли за жалост , но е истина...
  • 74 Стоян

    2 0 Отговор
    След като прочетох всички коментари , дори не смея и да коментирам!
  • 75 Светослав Лилов

    9 0 Отговор
    За някои неща може да се спазват европейските практики ,а за други не. Това е възмотимо. Имам чувството че българското правителсто е мафия.
  • 76 боко

    1 0 Отговор
    плевенлиев,к урво мазна,п едерас гнусен,пачавро мазна....
    че умреш бе боклук ненаял се
  • 77 Незнайко

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "Българин":

    Не знам само що са тъпак би цъкнал минус :X :X :X Страшна картинка сме. :SSS
  • 78 стефан

    8 0 Отговор
    Първо да оправят пътищата и тогава трябва да има винетки,защото сега плащаме пари за винетки а и плащаме за ремонт на колите а ако удариш в дупка и извикаш КАТ пак плащаш.Общо взето все си плащаш а нищо не отговаря на Европейския съюз
  • 79 KIRCHO E P..

    2 0 Отговор
    Zdraveite na vsi4ki ,do kolkoto razbiram na 3-ti mart pak 6te ima protesti pred ob4inata vav Varna.Otnovo v 18.30 vecherta pred obchinata , protest protiv dupkite i lainqnite ni pati6ta .Nie si pla6tame vinetkite ,a kade otivat parite ni .Vsi4ki elate ! NEKA TOZI PAT IM POKAJEM CHE NQMA DA SE BAZIKAT VECHE S NAS .NAPRED VARNA !
  • 80 някой които мисли

    4 0 Отговор
    какво ще кажете да ходим в софето но първо нека да изчакаме да видим наште умници дали ще си размърдат мозъците и ще ги пуснат да заработят нормално и ще се вслушат и ще прочетат нещата които пишем във форума .Убеден сам че го четат и само ни тестват нервите нека го направим "со кеф" а като не искат "Ще е со зор" най много могат да помогнат ТАКСИТАТА ,НО нека да изчакаме макар,че сме чакаме вече доста време
  • 81 някой който мисли

    0 0 Отговор
    благодря BBB за покрепата но както е приказката докато не опиташ не може да разбереш да ли е така
  • 82 Ivan

    3 0 Отговор
    Защо КАТ не глобява полицайте, които карат без винетки? Почти всички полицай карат без винетки. Не трябва ли точно те да дават пример?
  • 83 Georgi P enev

    0 1 Отговор
    Abe nali znaete che tapacite koito rabotiat vav vsiakakvi slujbi svarzani sas vlast sa nedosegaemi. Kakvo da komentirame rekettiorite policai
  • 84 6688

    5 0 Отговор
    Bez uli4en natisk nyama da napravyat ni6to,masovo tryabva da izlezem na protesti,ako li pak ne stane,da blokirame pati6ta i magistrali.
  • 85 opiten

    5 0 Отговор
    СПРЕТЕ ДА СИ ПЛАЩАТЕ ДАНЪЦИТЕ НА ДЪРЖАВА И ОБЩИНА И НАКАЖЕТЕ АЛЧНИТЕ ПОЛИТИЦИ !!!

    НАПРАВЕТЕ ГО ВСИЧКИ !!!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.