3 Ноември, 2011 10:27 26 787 32

Колко ще струват винетките през 2012-а?

  • винетка-
  • винетен стикер
Още от въвеждането на винетките у нас около тях винаги е имало разгорещени спорове. Различните институции и водачите са на коренно противоположни мнения по темата. Според едни винетките трябва да се премахнат, други смятат, че трябва да са по-евтини, а широко разпространена е тезата, че и годишните винетки трябва да важат от дата до дата, а не за календарна година.
 
По всичко личи обаче, че въпреки многото приказки Агенция "Пътна инфраструктура" няма никакво намерение да променя нещата. За да можем да се движим през 2012 година по междуградската пътна мрежа отново ще плащаме за винетни стикери. Какви обаче ще са прометие?
 
На този етап е ясно, че стикерите ще имат доста различен дизайн, но може би най-успокояващото е, че цената им ще се запази. Това ще рече, че и през следващата година водачите на леки автомобили ще плащат 67 лв за годишна, 25 лв за месечна и 10 лв за седмична винетка.
 
За леките автомобили отново няма да има еднодневни винетки, а годишните ще важат за календарната година. Единствената промяна е, че ще отпадне окончателно планираното вписване на регистрационния номер на автомобила в специалното поле на винетката.
 
Ще припомним, че миналата година Комисията за защита от дискриминации (КЗД) наблегна на факта, че годишната винетка не трябва да важи за календарната година, но тогавашният министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев не се съгласи с претенциите на КЗД.
 
Как ще се променят нещата през следващата година все още не е напълно ясно. Най-вероятно обаче няма да се случи нищо радикално. Същите цени, същите условия и нов цвят на така недолюбваните от водачите на МПС винетни стикери. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 HEMI

    0 0 Отговор
    С тези пътища които ни усигорява държавата не само нетрябва да плащаме за винетки ами държавата трябва да ни плаща на нас за това че си трошиме колите .... може ли на магистрала да спукаш 2 гуми на веднъж а ? Е*аати магистралата чесно......
  • 2 НЕПУКИСТ

    0 0 Отговор
    КОЛКОТО И ДА СТРУВАТ ЩЕ ПРОДЪЛЖА ДА НЕ СИ КУПУВАМ !
  • 3 Въпрос

    2 0 Отговор
    Колко години трябва да плащаме за винетки за да ни оправят пътищата?
  • 4 tcct

    1 0 Отговор
    abe to ostava i tva seka godina da pochvat da go digat i to she qdeme vinetki i grajdasnki i pregledi v taq drujava
    a tova che magistralite i ne samo te sa kato na OFF ROAD ./?>?>?>?

    Коментиран от #7

  • 5 АЗ

    0 0 Отговор
    КОЛКОТО И ДА СТРУВАТ, КАКТО И ДА ГИ ИЗОБРЕТЯТ, ПАК ЩЕ СИ КУПУВАМ ЕДНА И ЩЕ Я МЕСТЯ НА 5-6 КОЛИ.
  • 6 vw gost

    1 0 Отговор
    Трябва да си има винетки,но на по-ниска цена и пътната инфраструктура да отговаря на закона,а не МВП да пише на почти всички ПТП-та "несъобразена скорост". Гражданската е доста по-сериозен разход,тя трябва да бъде променена.Там са истинските кожодери.Иначе ако нямаш в джоба 67 лв за винетка,то това,което караш е съмнително дали ще е автомобил и следователно по-добре да не е на пътя .
  • 7 mima

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "tcct":

    4e nqma da gi mahnat vinetkite e qsno no pone da sa ot data do data za da si zaslujavat 67_te lv. A 4e pati6ata ne zaslujavat da si kupuvame vinetki e fakt neosporim.
  • 8 кат

    1 0 Отговор
    аз имам служебна кола от 5-6г. не съм копувал винетка места я от служебната на личната, имаа ги ибаам! ако ще да станат 100лв. !!! нали не ги плащам аз даже съм му фанал цаката и на винетките с вписване на номера и тях ги връткам на 2-3 коли! Даже и ГО на служебната кола ползвам за личната ми кола! Да не съм луд да плащам 200лв за ГО.И данък не плащам защото съм я прхвърли на член от семейството инвалид а винетката която ми дават от социялните безплатно я продавам да имам парички за бензин да си джитка нагоре надолу!

    Коментиран от #13

  • 9 jordancho

    0 0 Отговор
    Аз нямам нищо против да си плащам винетката, но при условие, че карам по качествени пътища. А я погледнете нашите, та те наподобяват лунния пейзаж. Кажете ми как да отида и с удоволствие да си платя 67 лв., като срещу тях не получавам нищо освен бонуса, че винаги карам с ново окачване, понеже старото е потрошено от поредната яма на пътя. Та на въпроса - за винетките, не само че не трябва да ги има, а дори е редно агенцията да поеме щетите които нанася на колите ни, оставяйки пътищата в това безобразно състояние, защото след като ни принуждават да си плащаме, би трябвало и ние шофьорите да можем да ги принудим да си свършат работата, а до тогава за мен тези винетки са си чист рекет - или си плащаш или няма да караш.
  • 10 520 zender

    1 0 Отговор
    Определено второкласните пътища са лоши.Наскоро подцених ситуацията със дупките и за малко да се убия-добре че нямаше други участници в движението....гледат да правят магистралите а второкласните пътища ги правят основно през 30 години...плащам излишно годишна винетка.
  • 11 Владимир Григоров

    2 0 Отговор
    Крайно време е някой да осъди държавата за тези годишни винетки.Купуваш я през лятото и е годишна,но важи само за половин година.Ако това не е държавен рекет здраве му кажете.
  • 12 гост

    1 0 Отговор
    има ли дупка в участъка между двете населени места да не е нужна винетка.
  • 13 Ангел Русев

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "кат":

    @8 Просто нямам думи , моли се да не станеш участник в ПТП , че тогава ще ти се иска да си платиш две " ГО " за една година на твоята кола , отколкото да платиш нечии ремонт на колата ( и не дай си боже да има пострадал човек ) ...... тогава ще ти се стъжни живота
    Също така ми стана интересно , колко време "джитка" с парите от безплатната ти винетка
  • 14 razzputin

    0 0 Отговор
    ako ima magistrlali i ulici ok. inache na koi plachtame???
  • 15 razzputin

    3 0 Отговор
    цената е прекалено висока за онова което се предлага-като дупки и чупене на МПС- та
  • 16 Карам без винетка

    2 0 Отговор
    То кво илиза, че ако ми се наложи да изляза 6-7 пъти през годината извън града и ще платя колкото за годишна . Да вземат малко да ги опраят тез цени. Като няма еднодневни да намалят седмичните поне.
  • 17 ОТВЕТЕН УДАР

    1 0 Отговор
    ДЪРЖАВАТА СЕ ОПИТВА ДА МЕ КРАДЕ !? НЕ Е ПРИЯТНО ! ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА АЗ НЕ СЕ ОПИТВАМ ... А ГО ПРАВЯ ! ( докато съществувам на тази земя със 136 лв. за 40г. стаж ще е така )
  • 18 ОТВЕТЕН УДАР

    1 0 Отговор
    ДЪРЖАВАТА СЕ ОПИТВА ДА МЕ КРАДЕ !? НЕ Е ПРИЯТНО ! ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА АЗ НЕ СЕ ОПИТВАМ ... А ГО ПРАВЯ ! ( докато съществувам на тази земя със 136 лв. за 40г. стаж ще е така )
  • 19 Стилиян Рангелов

    2 0 Отговор
    Нали има пътен данък, защо трябва и винетки ?
  • 20 СССР2

    0 0 Отговор
    кучетата лаят кервана си върви
  • 21 Мартин Трифонов

    0 1 Отговор
    За разбитите пътища е така. Цените които плащаме тук са смешно ниски /то и заплатите такива/. За гражданска цена от по- малко от 100 евро, за винетка около 33 и данък да речем около 15 евро всичко е по-малко от 200 евро. /Това при условие че карате някаква по-скромна кола 1.6 100 коня 97 г./
    А ако се замислим какво се случва с хората които си отиват с колата си в чужбина и недай си Боже направят ПТП!!! Колко е там гражданската и колко ще струва на застрахователя да заплати щетите....а какво се случва ако има и потрадал човек?

    Коментиран от #30

  • 22 СССР2

    0 0 Отговор
    когато стане въпрос за плащане на поредната такса от капиталистически модел тип да оберем народа с още пари за да станем по богати а те по бедни веднага забелязвате и се възмущавате /имам в предвид таксата а не целта/ никой от вас ли до сега не разбра че държава няма от 1989г
  • 23 СССР2

    0 0 Отговор
    когато стане въпрос за плащане на поредната такса от капиталистически модел тип да оберем народа с още пари за да станем по богати а те по бедни веднага забелязвате и се възмущавате /имам в предвид таксата а не целта/ никой от вас ли до сега не забеляза че държава няма от 1989г насам!
  • 24 Христо

    0 0 Отговор
    нека оправят пътищата тогава може да се говори за каквито и да било такси но не виждам защо продължават да ни ограбват....само искат нищо в замяна
  • 25 lubo

    0 0 Отговор
    След като сме обложени с пътен данак сащо да плащаме и винетки?
  • 26 GOGO

    0 0 Отговор
    Ще коментирам сроковете, за които се издават винетките. Винетките трябва да бъдат за СРОКОВЕ, които са УДОБНИ ЗА НАС – ШОФЬОРИТЕ!
    Шофьорите, които не излизат почти целогодишно от населените места или по финансови причини не желаят да си закупят целогодишна винтка се нуждаят:
    - ако излизат инцидентно, за един ден, ще им трябва еднодневна винетка;
    - ако излизат в края на седмицата ще им трябва винетка за 3 дни – петък, събота и неделя;
    - ако излизат за цяла седмица ще им трябва винетка за 10 дни – от петък до следващата неделя включително.

    Освен, че трябва да са удобни със сроковете, за които се издават, винетките трябва да са с цени, които реално отговарят на ползваната услуга!
    Цената на дневната винетка би трябвало да бъде около 1,00лв. /67лв:365=0,18лв./. Но ни принуждават да вземем седмична винетка за 10,00лв.!
    Цената на винетката за 3 дни би трябвало да бъде около 1,50-2,00лв. /67лв:120=0,56лв/. Но ни принуждават да вземем седмична винетка за 10,00лв.!
    Цената на винетката за 10 дни би трябвало да бъде около 3,00-4,00лв /67:36=1,86лв/. Но ни принуждават да вземем две седмични винетка за общо 20,00лв.!

    За съжаление, като гледам сроковете, за които се издават винетките, техните цени и състоянието на пътищата, по които се движим – всичко е ясно – винетките ги плащаме, за да ни измъкнат някой и друг лев от джоба!
  • 27 Бяс

    0 0 Отговор
    Пиша като човек, който е цял живот по пътищата. В германия винетките са включени в цената на горивото, следователно който кара си плаща, а който не кара не плаща. Не може човек, който изкарва колата си веднъж- два пъти в месеца да плаща същите винетки както тези, които карат постоянно. Но да не забравяме, че все пак държавата е бедна и трябва да прекара дори и по- бедните хора, които едвам връзват двата края.
  • 28 ghost

    0 0 Отговор
    to putishta nqma vinetki iskat spored men trqbva da se mahnat
  • 29 Абсурдистан

    0 0 Отговор
    Тея винетки трябва да ги махнат. Сума ти и данъци плащаме за все едно и също- да си чупим колите от кратерите които ги има на всеки километър- два. Аз предлагам да се въведе единен данък майстор- плащаш 500- 700 лв. годишно за разбито окачване и ти си човека. То и без това нямаме улици така че няма нужда от данъци. В моя град- Габрово главния булевард наподобява море- бабуни колкото искаш, частично или напълно пропаднали шахти бол а за дупките няма да говоря. Аман от таз държава !!!!
  • 30 ВИКТОР СЛАВОВ

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мартин Трифонов":

    @21 Мей не разбра точно какво си написал, поне не се ли сети, че има "Зелена карта"
  • 31 СССР

    0 0 Отговор
    колкото и да коментирате нищо няма да промените математиката е стара наука а тя може да говори и да обяснява някои неясни на човека неща като например от къде да вземеме още пари без да даваме?сами си направете изводите.
  • 32 СССР

    0 0 Отговор
    то хубаво че искат пари ала като даваш трябва и да получаваш нещо в замяна нали така а имено в случая да се разпределят за ремонти на най нужните за това пътни настилки в цялата страна а не да се крадът поглавно а те ще продължават да се крадът защото от давна няма държава и няма кой да следи и да съди нарушителите още повече когато става дума за много пари