Отидете към основна версия

11 222 36

Подкараха кола със силата на мисълта

  • emotiv

Учени от Свободния берлински университет опровергаха мнението, че телекинезата съществува само в научната фантастика. От 2006 г. насам екип с името AutoNOMOS разработва системи за автономно управление на автомобили без водач. В началото на новата година германските учени са успели да накарат кола да

завива, ускорява и намалява чрез команди, подавани директно от мозъка

на шофьора.
Програмата BrainDriver е резултат от неколкогодишните опити на немците да управляват автомобил с помощта на iPhone, iPad и устройства за следене на погледа. Новата им тестова кола MadeInGermany на базата на Volkswagen Passat обаче може да се кара само със силата на мисълта. Разработка има само експериментален характер и засега е много далеч от реално приложение в практиката, но показва, че подобни технологии са съвсем постижими.
Мозъчната дейност на водача се регистрира от специално устройство за главата. То е

проектирано от американската компания Emotiv за електронни игри

и разполага с електроенцефалографски сензори. Водачът трябва да премине курс по овладяване на техниката за управление, в който се научава да движи виртуален предмет на екрана на лаптоп. Всяко действие съответства на определен тип мозъчна дейност, която софтуерът на BrainDriver асоциира с конкретни команди ¦ завой наляво, надясно, ускоряване, спиране и т.н.
Немският екип е тествал системата на бившето берлинско летище “Темпелхоф”. На заснетото по време на експеримента филмче се вижда как шофьор управлява тестовия автомобил

в стил Йода без да докосва нито волана, нито други контролни уреди

От AutoNOMOS отчитат, че колата реагира с леко забавяне на подаваните команди, и предупреждават любителите на високи технологии да не опитват същото. Постижението им има значение не само за развитието в областта на автономното движение на автомобили. Такъв тип неинвазивен мозъчен итнерфейс би бил от особена полза за инвалиди и парализирани хора.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини