Отидете към основна версия

9 285 31

Alfa се завръща към корените с 4C

  • alfa romeo. 4c-
  • giulietta-
  • ktm-
  • x-bow-
  • женева 2011

Дългоочакваната премиера на новото спортно купе на Alfa Romeo се превърна в гвоздея на изложбената програма на марката в Женева, въпреки че бе пазена в тайна до последно. Концептът 4C показва окончателния вид на автомобила, чиито продажби трябва да започнат в края на 2012-а.

Моделът ще се превърне в духовен наследник на Duetto Spider - стилният и относително достъпен кабриолет с две места, който слезе от конвейера през 1994 г. след изключително успешна кариера в продължение на почти 30 десетилетия. Очакваната цена на 4C е под 45 000 евро.

Дизайнът на автомобила е силно повлиян от шедьовъра 8C и легендарната 33 Stradale, произвеждана в ограничени количества през 60-те години на миналия век. Каросерията е изработена изцяло от въглеродни нишки.

4C е построена върху модифицираното шаси на KTM X-Bow, разработено от италианската компания Dallara. Монококът от композитни материали е запазен, но е преработен така, че да могат да се монтират врати. Предната и задната подрама са от алуминий. Комплексът от тези конструктивни решения е позволил постигането на тегло под 850 кг.

Компоновката на X-Bow с разположен отпред двигател, който задвижва задните колела, също не е променяна. Под капака на 4C обаче е монтиран 1.75-литровият турбодвигател на Giulietta с мощност 250 к.с. Скоростната кутия TCT с два съединителя също е на Alfa Romeo.

Според официалната информация 4C ускорява до 100 км/ч за по-малко от 5 секунди. Максималната скорост достига 250 км/ч. Италианците не уточняват дали е ограничена по електронен път.

Моделът е снабден с еволюция на състезателното окачване на X-Bow. Разпределението на масата между осите е в съотношение 40:60 в полза на задния мост.

Според първоначалните планове на Alfa Romeo от модела ще бъдат произведени 20 000 бройки за период от пет години. Все още не е взето решение дали 4C да се продава на американския пазар, където Duetto Spider има статут на култов автомобил още от времената на класическия филм "Абсолвентът" с Дъстин Хофман.

За сметка на тези неясноти от Alfa са категорични, че ще пуснат в продажба още по-наточена версия на автомобила, която ще се продава под името Abarth.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини