Отидете към основна версия

16 947 38

Масово преминаване на автомобилите в Русия на газ

  • автомобили-
  • русия-
  • газ-
  • агу

Министерството на промишлеността и търговията предложи нова програма за преобразуване на автомобилите

Снимки: Shutterstock

Собствениците на коли с АГУ ще бъдат освободени от необходимостта да сертифицират такива превозни средства. Това е проектът, обнародван с правителствен указ, изготвен от Министерството на промишлеността и търговията на Русия и предназначен да стимулира преминаването на автомобилите в Русия на газ. Той беше публикуван за обществено обсъждане.

Министерството ще обсъжда решения за преобразуване на превозните средства за работа с втечнен нефтен газ (пропан-бутан) и компресиран природен газ (CNG, метан). Такива решения ще трябва да бъдат разработени от самите производители на автомобили. Компаниите, които са предложили поне две решения, ще получат държавна подкрепа, се казва в обяснителната бележка.

Разработчиците на такива решения ще трябва да регистрират своята търговска марка и търговско наименование, да предоставят на министерството цялата документация за конкретно стандартно решение, информация за неговия производител и упълномощени монтажни цехове, с които всеки собственик на автомобил може впоследствие да се свърже.

Планира се стартирането на регистър в интернет от 1 юни, който ще се поддържа от самото министерство на промишлеността и търговията. Сега собствениците на автомобили трябва да получат сертификат за съответствие на превозното средство със стандартите за безопасност поотделно за всеки автомобил, преустроен за газово оборудване (LPG).

Ако предложението на Министерството на промишлеността и търговията бъде прието, стандартното решение, включено в регистъра, вече ще има такъв сертификат и собственикът на автомобила ще го получи автоматично заедно с модернизирания автомобил.

Според експерти, интервюирани от "Ведомости", в Русия около 200 000 превозни средства вече работят на газ. Според Министерството на транспорта над 2,2 милиона превозни средства могат да бъдат преобразувани да работят на газ за една година. Общо към 1 януари 2021 година, според Автостат, в Русия има регистрирани около 60 милиона превозни средства.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 43 гласа.

Свързани новини