Отидете към основна версия

67 869 207

ЗиЛ-131: Защо за времето си конструкцията на съветския военен камион е уникална?

  • зил-131-
  • военен камион

На пръв поглед камионът ЗИЛ-131 не се различава много от десетките други подобни превозни средства. ЗИЛ-131 е съветски военно-транспортен камион, който е сходен с добре познатият ни от близкото минало цивилен ЗиЛ-130. Всъщност обаче в дизайна на модела 131 има много интересни малки неща, за чието съществуване повечето хора дори не знаят. Сега ще ви разкажем за част от тях.

Производството на камиони ЗИЛ-131 започва през далечната 1966 година. Първоначално машината е създадена за въоръжените сили на Съветския съюз, но по-късно намира най-широко приложение в националната икономика. Първата интересна характеристика на ЗиЛ-131 е предната ос, която е с възможност за заключване. Днес има всъдеходи, които правят това нещо абсолютно неусетно и автоматично, но за 1966 г. това е истински пробив. Още по-интересен е фактът, че предната ос може да се заключва със специален превключвател, разположен в кабината. Пневматиката прави възможно това само с натискане на един лост.

Следващата интересна особеност на ЗиЛ-131 е наличието на заключване за две предавки: по-специално втората и четвъртата. С тази система не са оборудвани всички такива камиони, но повечето са. Заключване на трансмисията е необходимо, за да се повиши безопасността на камиона при спускане по стръмен наклон. Функцията е полезна и при шофиране в трудни терени. Това заключване предотвратява произволното превключване на предавки.

Друга интересна функция е допълнителната ключалка за запалване. Да, ЗиЛ-131 има две! Вторият ключ за запалване е резервна система PC331, проектирана в случай, че главният електронен комуникатор започне да се поврежда. PC331 може да се активира директно от кабината. Вярно е, че е препоръчително да се използва само в наистина критични ситуации. Работата е там, че принципът на втората ключалка за запалване се основава на електромагнитно реле. Изводът е, че използването му в никакъв случай не е безвредно за двигателя.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 215 гласа.

Свързани новини