Отидете към основна версия

5 699 17

Как правилно да "разшифроваме" моделите на BMW

  • bmw-
  • модели-
  • 3 series-
  • m3-
  • m4-
  • m5-
  • 5 series-
  • 7 series

Германската компания разкри повече за това как определя какви точно да са означенията при автомобилите

Преди години цифрите върху задния капак на повечето модели на BMW показваха какъв е модела и с какъв двигател е оборудван той. Така например BMW E46 328 ни показваше, че моделът е 3-та серия, а под капака работи 2.8-литров двигател. С течението на времето и добавянето на все повече модели и двигатели, тази връзка донякъде се изгуби, а от BMW решиха да изяснят ситуацията с всички означения, които използва към момента.

Първата цифра от моделното название все още показва в кой сегмент е позиционирана колата. Така например всички модели, които започват с 5 са от 5-та серия, същото се отнася и за 7-ма серия и другите модели на марката.

По-интересно е означението след тях обаче. Ако съдим по първоначалната логика, BMW 745e например, трябва да се задвижва от 4.5-литров двигател. Всъщност под капака на лимузината работи 3.0-литров двигател, а от BMW поясняват, че индекса 45 показва всички двигатели с мощност между 300 и 350 киловата (от 403 до 470 конски сили).

Допълнително объркване настъпва и от това, че при споменатият модел имаме и окончанието „е“, което пък подсказва за наличието на електромотор и хибридно задвижване. То може да е заменно от окончание „i”, което обозначава бензиновите двигатели, докато „d”, съответства на дизеловите мотори.

Допълнително може да открием и обозначения за задвижването, където „xDrive” символизира 4 задвижващи колела, а „sDrive” показва, че задвижващите колела са само две. Буквата „Х“ пък показва, че конкретния модел е кросоувър, като отново цифрата след това подсказва за това към кой сегмент принадлежи.

Почти приключвайки с буквените означения, то трябва да отбележим и буквата „i” преди моделното означение, която символизира изцяло електрическата природа на новите модели. Тук изключение прави i8, което вече не се произвежда.

Не на последно място е и буквата „М“, която преди се появяваше само на преработени от M Power модели, като например М3 и М5. Сега отново има такива М Power модели, но буквата „М“ може да се срещне и при най-мощните бензинови и дизелови модели от всяка серия, преди истинската М-ка, ако се произвежда такава.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини

  • Гигантското BMW X8 идва

    За първи път това гигантско BMW с индекс X8 беше видяно на тестове преди година. Оттогава прототипът се е променил малко, но това не означава, че през ...
    11.11.2021
    12 534
    16