Отидете към основна версия

12 462 47

Забраняват старите коли в Русия

  • русия-
  • стари автомобили-
  • забрана-
  • леки коли

Продажбата на нови автомобили в Русия може да бъде подкрепена от въвеждането на забрана за използването на стари такива. Това заяви министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Той смята, че така ще се увеличи търсенето на нови автомобили допълнително ще стимулира растежа на вътрешния пазар. Първата стъпка в този амбициозен проект се отнася само за камиони и градски транспорт, но след време забраната ще засегне и леките автомобили.

Проблемът с остарелия автомобилен парк е особено остър в някои региони, казва Олег Морозов, председател на Контролния комитет на Държавната дума, който подкрепи Мантуров. Според него ситуацията вече е станала "крещяща" и е необходима подмяна на автопарка: това не само ще подкрепи местните производители, но и ще осигури по-безопасно пътуване на гражданите.

Депутатите отбелязаха още, че средната възраст на леките автомобили в страната днес е 14 години, а в някои региони - например в Далечния изток - достига 22 години. Такива автомобили често стават виновници за пътни инциденти, а двигателите им с изтекъл ресурс замърсяват въздуха. На първо време, както вече стана ясно, забраната ще бъде наложена за старите камиони и градския транспорт, а след това мярката постепенно ще засегне и леките автомобили, каза Мантуров.

Според аналитичната агенция "Автостат" в началото на 2021 г. в Русия има регистрирани почти три милиона превозни средства на възраст над 35 години. Това е почти пет процента от общия автопарк в страната. Междувременно производството на нови леки автомобили в Русия се забави. През ноември фабриките са сглобили само 100 хиляди коли, което е с 18.4% по-малко в сравнение със същия месец на 2020 г. Въпреки това, през периода януари-ноември местната автомобилна индустрия все още е на плюс. Общият брой на произведените автомобили се е увеличил с 9.3 процента и възлиза на 1.2 милиона автомобила.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 40 гласа.

Свързани новини