Отидете към основна версия

4 997 25

След Москвич и руските "лади" стават китайски

  • lada-
  • китайски автомобили

Марката Lada ще разшири значително своята моделна линия за сметка на китайски партньори

Автомобилите от поточната линия на бившия завод на Nissan край Санкт Петербург ще бъдат пуснати през втората половина на 2023 г. Предвижда се в това да помогнат китайски партньори. Процесът на формализиране на сделката между Nissan и АвтоВАЗ за придобиване на индустриалните активи на алианса Renault-Nissan в Русия е към своя край.

Големият завод за сглобяване на автомобили край Санкт Петербург вече е държавна собственост, като сделката е сключена за 1 евро с плащане в рубли по обменния курс в деня на плащането.

В същото време Nissan си запазва правото да изкупи обратно бившите си производствени активи в рамките на шест години, ако руското правителство даде одобрението си. Но дотогава в този завод ще се произвеждат "лади", но те, по подобие на новия Москвич, ще са китайски.

"Заедно с партньори от приятелски Китай, АвтоВАЗ се готви да започне производство на автомобили Lada в бившия завод на Nissan в Санкт Петербург, като това ще се случи през второто тримесечие на тази година. Компанията възнамерява да произвжда няколко нови модела под марката Lada в търсените сегменти C и D", се съобщава в официалното изявление на АвтоВАЗ.

Коя китайска марка е станала партньор на АвтоВАЗ и кои модели ще се произвеждат в Русия, все още не е известно, като руснаците пазят пърна тайна. Спекулира се обаче, че един от първите проявили интерес към завода край Санкт Петербург е китайският държавен автомобилен концерн FAW (First Automotive Works).

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.

Свързани новини