Отидете към основна версия

3 152 15

Знак с точка в триъгълник: какво означава и защо е важен за шофьорите

  • съвети-
  • пътен знак

Сравнително новият пътен знак с точка в триъгълник е малко стресиращ за водачи, които не знаят какво означава. Този знак се появи в Правилата за движение относително наскоро, така че не всички хора го знаят, а и все още не се поставя навсякъде.

Знакът "точка в триъгълник" започна да се поставя все по-често и в градове и по пътищата извън населените места. Това се прави както и на магистрали, и на обикновени пътища. Това е пътен знак А40, означаващ "Внимание! Участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия"

Най-вероятно непознаването на значението на този символ няма да доведе до глоба, но може да доведе до злополука. В крайна сметка значението на точката, поставена в триъгълника, е просто - място (район) на концентрация на пътнотранспортни произшествия.

Тук има едно уточнение. Въпреки че самият знак предупреждава, той трябва да бъде придружен от знаци за видовете опасност. Без знак "Вид опасност" предупредителният знак "Място (зона) на концентрация на пътнотранспортни произшествия" не отразява напълно пътната обстановка.

На пръв поглед знакът Място (зона) на концентрация на пътнотранспортни произшествия" изглежда дублира този с удивителен знак в същия триъгълник. Наистина има прилики. Съдържанието там обаче е малко по-различно.

Ако „удивителният знак в триъгълник“ предупреждава за вероятен опасен участък от пътя, то „точката в триъгълник“ вече посочва факта, че на този участък често стават ПТП-та. Преведено на прост език, това означава, че "точката" не дублира "възклицанието", а посочва какво се е случва в тази зона.

Запомнете: ако не пренебрегнете „точката“ на пътния знак, рискът от катастрофа ще бъде по-малък.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.

Свързани новини