Отидете към основна версия

2 577 12

„Газпром“ от четири планирани отсечки на „Турски поток“ ще остави една или две

  • газпром-
  • турски поток-
  • русия-
  • турция-
  • газопровод-
  • отсечки

Русия е направила две предложения към Турция за междуправителствено споразумение за газопровода

Снимка: БТА/ AP

„Газпром“ ревизира конфигурацията на газопровода „Турски поток“, съобщи „Интефакс“. Той може да бъде в две или дори четири пъти по-малко от предварително обявения размер за 63 милиарда кубечески метра годишно.

Според анализатори в отрасъла „Газпром“ ще строи минимум една – максимум две отсечки по газопровода.

„Газпром“ разпореди през месец юни изпълнители на „Южния поток“ да завършат започната работа, но не и да започнат работа по новите съоръжения. Бе анулиран търгът за новия „Южен коридор“ от 55.5 милиарда рубли, като бе прекратен и договорът за строителство на италианската компания Saipem.

„Газпром“ вече е изградила половината от „Южния коридор“ – неговият западен маршрут (газопровода „Писаревка-Анапада“). Капацитетът му е достатъчен да запълни две линии на „Южен поток“.

Руската страна е предложила на Турция да подпише междуправителствено споразумение не за четири, а за една отсечка на „Турски поток“.

ТАСС съобщи, че Русия е направила две предложения към Турция за междуправителствено споразумение за газопровода „Турски поток“.

Руското министерство на енергетиката предаде, че предложенията са две – по едната отсечка, и по четирите отсечки.

„Ние направихме две предложения на Турция. Сега те се обмислят от турска страна", заявиха от пресслужбата на министерството.

Споразумението за едната отсечка предвижда доставка на газ само за вътрешния пазар на Турция. А споразумението по четирите отсечки включва транзита на руски газ през турска територия за европейския пазар плюс споменатата отсечка за вътрешния пазар на Турция.

Досега Русия предлагаше „Турският поток“ да се разглежда в пакет. Турция обаче настояваше проектът да се разбие на две части - едната част само за доставки на газ за турския пазар, втората част за газов транзит през турска територия за европейския пазар.

Очевидно сегашното предложение показва, че Русия е склонна да приеме подхода на Анкара.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини