Отидете към основна версия

2 209 11

Северен поток-2 е заплаха за ЕС

  • северен поток-2-
  • заплаха-
  • ес

Това бе заявено от министъра на икономиката на Словакия

Строителството на газопровода „Северен поток  - 2“ е заплаха за Словакия и Европейския съюз като цяло. Това бе заявено от словашкия министър на икономиката Вазил Гудак, цитиран от ТАСС.

Според него този проект не предвижда транспортирането на газ през Украйна и Словакия  към Запада, което е в противоречие с интересите на ЕС. Гудак смята, че разширяването на газопровода през Балтийско море  ще увеличи крайната цена на газа за европейските потребители.

„Не е нужно съществуващите транзитни  маршрути да бъдат изменяни към нови посоки“, заяви Гудак.

Министърът припомни, че Словакия получава ежегоден бюджет от 400 млн. евро за транзита на руски газ към Западна Европа. Според него Братислава вече е информирала Берлин за своята гледна точка относно проекта.

През миналата седмица от Украйна напомниха на Брюксел, че настояват ЕС да не допуска реализацията на „Северен поток -  2“, което ще лиши страната от плащания на стойност $ 2 млрд. за транзит на газ. Споразумението по проекта бе подписано през септември по време на Източния икономически форум във Владивосток. Трасето трябва да се изгради по дъното на Балтийско море то Русия до Германия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини