Отидете към основна версия

1 795 7

Плащаме първите €400 млн. за АЕЦ Белене до края на 2016 г.

  • аец белене-
  • русия-
  • българия

До края на годината България ще плати €400 млн. до края на 2016 г. Това ще е първият транш по решението на Арбитражния съд за АЕЦ Белене.

Това заяви в интервю за ТАСС руският първи заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов. Той беше в България, където се срещна с енергийния министър Теменужка Петкова. По време на неговата визита бяха обсъдени Възможности за увеличаване на стокообмена и развитието на икономическите връзки в двустранните отношения с Русия.

Сергей Герасимов не пропусна да припомни, че Арбитражният съд осъди България да плати на Русия обезщетение в размер на €620 млн. Първият транш от €400 млн. е стъпката за разпределяне на сумата във времето. България дължи и лихва от €167 хил. за всеки ден забавяне.

На 9 септември в България се проведе среща на руско-българската работна група по въпроси, свързани с изпълнението на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева относно проекта АЕЦ „Белене”.

Отпускането на държавен кредит - това е един от вариантите, който се обсъжда, за да може НЕК да се разплати с руснаците за АЕЦ "Белене".

Финансовото състояние на НЕК не позволява компанията да тегли кредит.

Българският енергиен холдинг също не може да си позволи да търси нов заем, тъй като има да погасява два предишни.

Последният беше за над 1 милиард лева, с които НЕК плати на двете американски централи от комплекса "Марица-изток".

Ако БЕХ вземе още един заем и за АЕЦ "Белене" дълговете му ще нараснат на над 3 милиарда лева. Това налага да се обсъжда и вариантът за отпускане на държавен кредит.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини