Отидете към основна версия

3 330 11

Авиокомпания минава на електрически самолети

  • easyjet-
  • самолет-
  • електрически
Снимка: Shutterstock

Нискотарифната авиокомпания EasyJet съвместно с инженерния стартъп от САЩ Wright Electric започва разработването на електрически пътнически самолет. Плановете са той да бъде пуснат в експлоатация най-късно до 10 години. Американската компания вече е създала двуместен самолет, който се захранва с батерии.

Машините ще бъдат ползвани за полети на кратки разстояния. С едно зареждане те ще могат да изминават разстояние от 540 км. Маршрути с подобна дължина са от Лондон до Амстердам, Брюксел, Париж, Кьолн, Единбург. Самолетът ще разполага с 220 места.

Два са основните плюса на подобни самолети. Първият е екологичният – значително намаляване на изгорелите газове във въздуха. Вторият – машината е значително по-тиха от сегашните самолети. Икономическият плюс е, че авиокомпаниите значително ще намалят разходите си за гориво – перо, което е основно в този бизнес.

„Подобно на автомобилната и авиационната индустрия също ще търси електрическа технология, за да намали въздействието си върху околната среда. За първи път можем да предвидим бъдеще без реактивно гориво. Въпросът вече не е дали ще се случи, а кога”, каза Каролин Маккол, главен изпълнителен директор на EasyJet.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини