Отидете към основна версия

10 419 20

Региони, в които заплатата расте по-бързо от София

  • заплата-
  • възнаграждение-
  • нси
Снимка: Shutterstock

Заплатата в София остава най-висока и през второто тримесечие на текущата година. От Националния статистически институт (НСИ) обаче отчитат три региона в страната, в които темповете на увеличение на месечното възнаграждение са по-бързи от тези в столицата. Това са Бургас (11.3%), Плевен (11.6%) и Габрово (10.9%). Прави впечатлени, че средната месечна заплата в Габрово (897 лв.) е по-висока от тази в морския град (836 лв.).

Въпреки, че в някои региони на страната темповете на растеж на средното месечно възнаграждение са по-бързи от тези в София, то в столицата месечната заплата е с близо 35% по-висока от средната за страната. Освен София и в Стара Загора средната месечна заплата е над 1000 лв.

В края на класацията са Видин, Благоевград, Кюстендил, Силистра, Хасково и Смолян. Там средното месечно възнаграждение е 760 лв.

Най-доходоносната сфера на дейност у нас е „Cъздaвaнe и paзпpocтpaнeниe нa инфopмaция и твopчecĸи пpoдyĸти", където средната заплата е 2306 лв. След нея се нарежда финансовата сфера.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини