Отидете към основна версия

5 952 20

В Германия плащат, за да ползваш ток

  • ток-
  • цена-
  • потребители-
  • германия

Плащането на сметките за ток, особено през зимния сезон, е сериозен проблем за много потребители. При честото увеличаване на електроенергията е трудно човек са си представи, че електроразпределителните дружества плащат на своите абонати, за да ползват ток. Това обаче е реалност в Германия.

В неделя – 29 октомври, се очаква рекордно производство на електроенергия от вятърните централи във ФРГ. Ще се стигне до ситуация, в която предлагането ще надвиши търсенето и този факт ще доведе цената на суровината под нулата, посочват от Bloomberg. Повечето предлагане и по-малкото търсене няма да продължи няколко часа, както това се е случило последния път (преди Коледа на 2016 г.), а цял ден. Прогнозата е, че в неделната утрин производството ще надвиши 39 190 мегавата, или ще е равно на това, което генерират близо 40 ядрени реактора. Въпросният обем спокойно може да задоволи над половината търсене в Германия.

Пред производителите на ток съществуват два варианта, за да уравновесят търсене и предлагане. Единият е да изключат турбините за няколко часа. Другият – да платят на потребителите да го ползват.

Близо 10% от електричеството на Стария континент към днешна дата се произвежда от вятърни централи и се очаква делът им да продължи да нараства вследствие на поевтиняване на технологията. Цената на тока, произвеждан от вятърни турбини, се очаква да намалее със 71% през следващите 20 години.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини