Отидете към основна версия

3 055 8

Увеличиха инвестицията в „Турски поток”

  • турски поток-
  • газопровод-
  • финансиране

До 7 млрд. USD е повишена паричната оценка за финансирането на газопровода „Турски поток”, съобщиха от „Газпром”. „Първоначално преценихме, че цената ще е около 6 млрд. USD, но сега я повишихме до 7 млрд. USD. Също така не изключваме възможността за привличане на проектно финансиране, но изхождайки от реалната ситуация, обектът ще бъде основно финансово ревизиран и в бъдеще рефинансиран под формата на пускане на облигации, подобно на „Северен поток”. Пускането беше успешно реализирано през декември 2017 г.”, каза Андрей Круглов, заместник-председател на „Газпром”.

През януари 2018 г. компанията получи разрешение от турските власти за строителството на втората тръба от морския участък до крайбрежието на южната ни съседка.

По-рано „Газпром” планираше да вложи 11.4 млрд. USD в „Турски поток”, но тогава ставаше дума за строеж на четири, а не на две тръби.

Началото на строителството на подводната част при руското крайбрежие на Черно море беше поставено през месец май 2017 г. Дължината на морската част е 930 км., а на сухоземната – 180 км. Първата тръба е определена за задоволяването на турския пазар, а втората – на южна и югоизточна Европа. Мощността на двете тръби е 15.75 млрд. куб. м на година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини