Отидете към основна версия

17 765 10

Загина шефът на фирмата концесионер на летище „Пловдив”

  • уанг джиян-
  • бизнесмен-
  • летище-
  • пловдив-
  • концесия
Снимка: АР/БТА

Компанията HNA Group, чийто собственик – Уанг Джиян, починал при нелеп инцидент днес в Прованс (Франция), всъщност е новият концесионер на летище „Пловдив”. Договорът трябваше да бъде подписан на 15 юни, но беше отложен с един месец. Причината е липсата на достатъчно време за окомплектоване на документацията.

До момента от компанията не са излезли с официална информация каква ще е съдбата на договора. Според специалисти не е изключено след мистериозната смърт на Уанг Джиян компанията да се откаже от инвестицията в Пловдив.

Очаква се темата да бъде обсъдена утре на държавно ниво, тъй като на официално посещение в България пристига премиерът на Китай Ли Къциян.

Уанг Джиян е ключова фигура за HNA Group. Той успява да я превърне в една от най-големите китайски компании с активи в авиацията, туризма и финансите.

Концесията на летище „Пловдив” беше дадена на HNA Group в края на месец март т.г. Тя предвижда летището във втория ни по големина град да е за срок от 35 години. За този период концесионерът се задължава да инвестира в аеропорта 70 млн. EUR.

HNA Group е с мажоритарен дял в Deursche Bank, хотелската верига Hilton и небостъргачи в Лондон. Има над 400 000 служители в цял свят.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини