Отидете към основна версия

4 049 68

Хампарцумян: С еврото ще се присъединим в зона на благоденствие

  • левон хампарцумян-
  • евро-
  • благоденствие

По думите му живеем много по-добре отколкото преди 30 години

Снимка: БГНЕС

С приемането на еврото няма да има шокове, няма да ни дръпне назад, а ще се присъединим в зона на благоденствие, успех и жизнен стандарт, прогнозира банкерът Левон Хампарцумян пред НоваТв.

"Еврото не носи жизнения стандарт, а това го носи нашият труд, постижения и забогатяване", категоричен е банкерът.

Той прогнозира, че през 2022 г. ще ни се открие първата възможност, през която еврото може да бъде въведено.

"Еврото не е сребърен куршум, но политиците бяха създали свръхочаквания за Европейския съюз. Хората са по-предпазливи, когато говорят за еврото и ако досега е имало негативни ефекти, да сме ги усетили", смята Хампарцумян.

С приемането на еврото, кредитите ще се превалутират в евро с определени регулации, така че да се ограничи възможността на банките да спечелят кой знае колко, каза още банкерът.

На въпрос има ли ръст на жилищните и ипотечните кредити, Хампарцумян заяви, че бум на кредити няма, но в по-големите градове на страната жилищният пазар е оживен и има сериозен растеж и търсене.

По думите му живеем много по-добре отколкото преди 30 години. Според него винаги ще има недоволни, но тези хора, които са икономически по-активни трябва да им се създадат подхоящи условия да работят спокойно.

"Техният личен успех се превръща и в успехи на други хора, защото те наемат други хора и създават работни места", констатира банкерът.

За банкера е по-важно какво се случва със заплатите в сферата на частния бизнес, в който конкуренцията за хората е много сериозна и заплатите вървят много рязко нагоре. Сред тях са ИТ секторите, производство и услуги за експорт и други.

Нещата куцат там, където хората нямат необходимото образование и необходимото ниво за подготовка, предупреди банкерът.

По-рано БНБ коментира, че пътят ни към еврозоната изпреварил дискусиятапо темата. БНБ се концентрира към по-краткосрочния вариант за приемане на еврото - подготовката на страната за присъединяване към банковия съюз, едновременно с включване на лева във валутния механизъм.

На 29 януари, финансовият министър Владислав Горанов обясни, че няма смислена причина да не бързаме към еврото. Няма икономическа и житейска логика да се очаква съществена промяна на ценовите равнища, след като България приеме еврото. Такива не са наблюдавани при последните пет присъединявания. Инфлацията би следвало да е минимална - около 0,4%, обясни той.

Правителството е "за" приемането на еврото, защото така поставят банките под контрол, за да не правят глупости, обяви тогава и премиерът Бойко Борисов.

Еврото е силна валута, защото почива на ясни правила и институции, коментира и еврокомисарят Валдис Домбровскис, който изрази задоволство, че България твърдо е поела по пътя към еврото. Според него държавата ни отговаря на някои от критериите - финансиране и дългосрочни лихвени проценти.

Въвеждането на еврото в България може да е най-рано през 2022 година, коментира в началото на годината Домбровскис и допълни, че за да се случи това, през лятото страната ни трябва да получи зелена светлина за влизане в ERM II - механизма, предхождащ еврозоната.

Слепият ентусиазъм невинаги е полезен предупреди преди 10 дни президентът Румен Радев. Той посочи като пример споделения от премиера Антонио да Коща опит на Португалия, която след приемането на еврото е имала и период на икономически трудности. По тази причина той призова България да се поучи от проблемите, които са срещнали държавите, въвели еврото преди нас.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини