Отидете към основна версия

5 402 51

Половината от "Овергаз" вече е американска

  • овергаз-
  • сашо дончев-
  • собственост

Купувач е американската компания „Линден Енерджи“ (Linden Energy Ltd.)

Снимка: БГНЕС

Американската компания „Линден Енерджи“ (Linden Energy Ltd.) купи 50% от “Овергаз Инк.”. Президентът на Linden Energy Стивън Пейн и изпълнителният директор на “Овергаз Инк.” Светослав Иванов подписаха договора по време на инициативата “Три морета”, чийто домакин е София.

На подписването присъстваха министрите на икономиката и енергетиката Кирил Петков и Андрей Живков, а също така посланикът на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа.

Това не е първата инвестиция на „Линден Енерджи“ на българския пазар. Американската компания е резервирала за период от 20 години 276 млн. куб. м (близо 10%) от капацитета на интерконектора между България и Гърция, който още се строи и по този начин ще внася природен газ в България.

„Ще е помогнем на „Овергаз“ да разшири мрежата и клиентската си база, като гледаме и към Западните Балкани. Албания, Косово, например, нямат никаква газова мрежа“, каза Пейн за намеренията на „Линден Енерджи“. Светослав Иванов посочи, че компанията предстои да участва в проекти като терминал за втечнен газ в Албания и друга газова инфраструктура в региона.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.

Свързани новини

  • Надплатили сме 1 млрд. лева за газ

    Българите са надплатили 1 млрд. лв. за газ през последните 10 години заради липсата на конкуренция на пазара, което води до високи цени. Това заяви Св ...
    08.05.2019
    3 032
    22