Производството на вино във Франция може да спадне с 30% тази година до най-ниското си ниво от десетилетия, след като лозята бяха засегнати от пролетни студове и летни валежи, съобщи земеделското министерство, предаде Блумбърг.
Времето за събиране на реколтата може да донесе допълнителни главоболия на френския лозаро-винарски сектор, докато търсенето се понижи през последната година заради пандемията на коронавирус и тарифите на САЩ.
Производителите на шампанско предупреждават, че техният потенциал за прибиране на реколтата е намален наполовина поради тежки пролетни студове, последвани от проливен летен дъжд, който причини плесен по насажденията.
В първите си прогнози за националното производство на вино, френското земеделско министерство в петък обяви, че производството през 2021 г. ще е между 32,6 милиона и 35,6 милиона хектолитра, с 24-30% по-малко от миналата година. (Хектолитър е еквивалент на 100 литра или 133 стандартни бутилки вино – бел.ред).
„Прогнозата е, че производството на вино през 2021 г. ще бъде исторически слаба, под нивата през 1991 и 2017 г., които също бяха засегнати от силни студове през пролетта“, се казва в доклад на министерството.
Общото производство би било най-ниското от поне 1970 г., показват данни на министерството, като почти цялото производство е засегнато от студовете.
Междувременно плесента по насажденията, породена от влажните летни условия, засегнати райони, включително Шампан, Елзас и Божоле.
Производителите на вино преди това прогнозираха, че сланите могат да намалят френското производство с една трета. Гроздето е около 10 дни до две седмици зад темповете на растеж от миналата година, но още има време за леко възстановяване на добивите, каза Жером Деспе, производител и ръководител на винената комисия във фермерската агенция FranceAgriMer, пред „Ройтерс“.
Ранното събиране на реколтата едва започва в далечния юг на Франция в сравнение с края на юли 2020 г., каза той.