Last news in Fakti

7 Август, 2021 05:00 2 385 6

Френските винопроизводители са изправени пред една от най-лошите си реколти в историята

  • винопроизводство-
  • реколта-
  • исторически спад-
  • лозаро-винарски сектор

Общото производство би било най-ниското от поне 1970 г., показват данни на министерството на земеделието

Френските винопроизводители са изправени пред една от най-лошите си реколти в историята - 1
Снимка: Shutterstock

Производството на вино във Франция може да спадне с 30% тази година до най-ниското си ниво от десетилетия, след като лозята бяха засегнати от пролетни студове и летни валежи, съобщи земеделското министерство, предаде Блумбърг.

Времето за събиране на реколтата може да донесе допълнителни главоболия на френския лозаро-винарски сектор, докато търсенето се понижи през последната година заради пандемията на коронавирус и тарифите на САЩ.

Производителите на шампанско предупреждават, че техният потенциал за прибиране на реколтата е намален наполовина поради тежки пролетни студове, последвани от проливен летен дъжд, който причини плесен по насажденията.

В първите си прогнози за националното производство на вино, френското земеделско министерство в петък обяви, че производството през 2021 г. ще е между 32,6 милиона и 35,6 милиона хектолитра, с 24-30% по-малко от миналата година. (Хектолитър е еквивалент на 100 литра или 133 стандартни бутилки вино – бел.ред).

„Прогнозата е, че производството на вино през 2021 г. ще бъде исторически слаба, под нивата през 1991 и 2017 г., които също бяха засегнати от силни студове през пролетта“, се казва в доклад на министерството.

Общото производство би било най-ниското от поне 1970 г., показват данни на министерството, като почти цялото производство е засегнато от студовете.

Междувременно плесента по насажденията, породена от влажните летни условия, засегнати райони, включително Шампан, Елзас и Божоле.

Производителите на вино преди това прогнозираха, че сланите могат да намалят френското производство с една трета. Гроздето е около 10 дни до две седмици зад темповете на растеж от миналата година, но още има време за леко възстановяване на добивите, каза Жером Деспе, производител и ръководител на винената комисия във фермерската агенция FranceAgriMer, пред „Ройтерс“.

Ранното събиране на реколтата едва започва в далечния юг на Франция в сравнение с края на юли 2020 г., каза той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Село

    5 2 Отговор
    Нашето пък е най-доброто, тия пишман французи да се научат как се гледа лозе.
  • 2 За овце

    2 1 Отговор
    Лозов ковид .....
  • 3 един от стадото

    1 0 Отговор
    ми да кажат, че направо ще вдигат сената. Аман от завъртулки
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Да се внимава у нас, че франсетата отново може да ни приложат номера с филоксерата и да ни съсипят лозята както през 1884г.
  • 5 СЕЛЯНИНА

    0 0 Отговор
    БОЛИ МА ШНОРХЕЛА. ТАЯ ГОДИНА РЕКОЛТАТА МИ Е ДОБРА И ЩЕ НАПЪЛНИ БЪЧВАТА МИ С МОЕ ПРОИЗВОДСТВО. АКО ДАДЕ ГОСПОД ХУБАВИ СЛЪНЧЕВИ ДНИ ОЩЕ. А ВИЕ В ГРАДО ПИЙТЕ ХИМИЧЕСКИТЕ ВИНА!!!!
  • 6 Един

    0 0 Отговор
    Елементарно - ще пият нашо вино!