Отидете към основна версия

10 634 45

Вариантите са два - "лош" и "много лош"

  • украйна-
  • русия-
  • германия-
  • европа-
  • сценарий

Германия се подготвя за негативен край в Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В случай на отказ от руските енергоносители, Западът като цяло и Германия в частност, ги очакват два негативни сценария. "Западът е въвел много строги мерки срещу Москва. Те няма да се променят много, поради автономността на руската икономика и запазването на приходите от петрол и газ", каза германският икономист Даниел Стелтер в интервю за сп. Focus. „Сега има два варианта за развитие на събитията: лошо и много лошо“, каза той.

Първият вариант той нарече стагфлация - покачване на цените и стагнация на икономиката. Освен това инфлацията в Германия вече расте. "Имаме огромен проблем в хранителния сектор. Русия и Украйна представляват около 25% от износа на пшеница, Украйна - около 90% от износа на слънчоглед. Царевицата и ечемика също идват от там в значителни количества", обясни икономистът.

Освен това той говори за риска от вълни от бежанци от Близкия изток. Стелтер предложи да се купува пшеница на високи цени и да се продава по-евтино на тези страни, за да предотврати изселването на населението оттам.

"Китайците действаха умно, може би знаеха повече. Създадоха складове и предоставиха суровини, а ние почти нямаме резерви. Виждате: газ, въглища, продукти - цените ще се повишат значително. Това ме притеснява", продължава своя анализ икономистът.

Той нарече най-лошия сценарий пълен отказ от руския нефт и газ. "И двете страни страдат от санкциите, но въздействието върху Германия ще бъде по-силно заради "непропорционално високата" зависимост от руските енергийни ресурси. Така имаме избор между стагфлация и стагфлационна рецесия – икономиката се свива, а инфлацията в същото време расте“, обобщи специалистът.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 54 гласа.

Свързани новини