Отидете към основна версия

61 509 131

Китай се обяви срещу САЩ

  • сащ-
  • китай-
  • русия-
  • икономика-
  • санкции

Не поддържа антируските санкции

Снимка: Shutterstock

Китай се противопоставя на антируските санкции наложени от САЩ и ще защитят интересите на националните предприятия. „Санкциите дестабилизират световния пазар“, съобщи официалният представител на Министерството на търговията на Китай Гао Фън.

"Ние сме против всякакъв вид едностранни санкции, които не се съобразяват с нормите на международното право. Те дестабилизират световния пазар", подчерта той на пресконференция, отговаряйки на въпрос на представител на медиите в Хонг Конг каква би била позицията на Пекин на фона на нарастващия натиск на Вашингтон върху Москва във връзка с украинската криза и нарастващия риск китайските компании да попаднат под ограниченията на САЩ. „Китай определено ще предприеме необходимите мерки и ще защити законните права, както и интересите на неговите дружества, извършващи обикновена търговска дейност“, подчерта Фън.

Санкциите на Вашингтон не само няма да успеят да разрешат проблема със сигурността, но също така могат да имат изключително негативно въздействие върху потребителите. „Така САЩ създават допълнителни затруднения за световната икономика, която е в рецесия“, обобщи той.

Китайските власти настояват правителството на САЩ да спре да накърнява интересите на китайските телекомуникационни компании и да упражнява всякакъв натиск върху тях под правдоподобни предлози.

САЩ продължават да влагат собствения си смисъл в концепцията за национална сигурност и "злоупотребяват с властта на правителствения апарат", каза той на пресконференция, коментирайки отнемането на лиценза от китайската телекомуникационна компания Pacific Networks Corp и нейната дъщерно дружество ComNet. „Щатите трябва незабавно да спрат да оказват неразумен натиск върху китайските предприятия, да спрат да правят грешки чрез политизиране на търговски и икономически въпроси“, подчерта Фън.

Според служителя Вашингтон "нарушава основните принципи на недискриминация и честна конкуренция". „САЩ злонамерено потискат китайските телекомуникационни компании, дестабилизирайки ситуацията на пазара“, добави той.

Подобна политика на САЩ нарушава правата на американските потребители. "Властите на САЩ трябва да създадат равни условия в своята страна и да осигурят стабилност на пазара за компании от всички държави, включително Китай. Ние ще предприемем необходимите мерки за защита на законните права и интереси на нашите предприятия ", каза Гао Фън.

На 16 март Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) реши да отнеме лиценза за работа на Pacific Networks Corp и ComNet. Според властите на САЩ това "ще защити националната инфраструктура от потенциални заплахи за сигурността".

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 306 гласа.

Свързани новини