Отидете към основна версия

8 123 35

Европа няма алтернатива

  • газпром-
  • русия-
  • украйна

Отказът от газ ще навреди повече на Европа, отколкото на Русия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германският финансов министър Кристиан Линднер смята, че рязкото отказване на газ от Руската федерация би навредило повече на Европейския съюз, отколкото на Русия, тъй като газът в момента трудно може да бъде заменен с друго гориво.

"Нашата цел е възможно най-скоро да станем независими от енергийните доставки от Русия. Трябва да предвидим сериозни санкции. Но газът от Русия е незаменим в краткосрочен план", каза той, отговаряйки на въпроса дали ЕС трябва включва в петия пакет санкции забрана за доставка на газ и петрол от Руската федерация.

Линднер също така призова за „прекратяване на всякакви икономически отношения с Русия“ възможно най-скоро. Той се изказа в полза на засилването на натиска върху Русия, „но не и да отслабваме себе си“.

Както заяви канцлерът Олаф Шолц, Германия ще може да премахне зависимостта от вноса на петрол и въглища от Русия в рамките на една година, но газът ще отнеме повече време. В същото време той каза, че целта ще бъде постигната по-бързо, отколкото много хора си мислят. Германските власти многократно са казвали, че не могат да си позволят да наложат незабавно ембарго върху доставките на руски енергийни ресурси.

През март Европейската комисия предложи на страните от ЕС план за намаляване на зависимостта от доставките на руски газ с 67% до края на тази година във връзка с конфликта в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 47 гласа.

Свързани новини