Отидете към основна версия

10 734 39

Пържените картофи и дюнерът стават все по-недостъпни

  • германия-
  • дюнер-
  • пържени картофи-
  • цени-
  • ток

Много германци ще се откажат от любимите си храни

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бързото поскъпване на тока и храните не подмина заведенията за бързо хранене в Германия. Така любимите на германците пържени картофи, дюнери и хамбургери скоро може да станат недостъпни за повечето жители на страната.

В момента много вериги за бързо хранене вдигат цените. През март цените на храните и напитките за вкъщи, както и посещенията в ресторанти за бързо хранене са нараснали с около 6% в сравнение със същия период на миналата година, според Федералната статистическа служба. 5 EUR за дюнер не са рядкост в наши дни, дори в Берлин.

"Всъщност един дюнер трябва да струва 7,30 EUR", казва за агенция DPA Гюрзел Юлбер, председател на борда на Асоциацията на производителите на турски дюнери в Европа. Дълго време в столицата на Германия цената на една порция със сос, салата и месо беше около 3,50 EUR. Сега тя достига от 5 до 6 EUR – приблизително толкова, колкото плащат жителите на южната част на страната – федералните провинции Бавария и Баден-Вюртемберг. В същото време Юлбер предупреждава, че това не е пределната цена и се очакват по-нататъшни увеличения на цените в бъдеще.

В цялата страна вериги ресторанти и заведения за хранене се борят с покачващите се цени на енергията и храните. „Разходите за енергия като електричество и природен газ са основният двигател за повишаването на цените“, посочват от Федералната асоциация по гастрономия, която представлява вериги като Burger King и Nord See. „Зърнени храни, брашно, зеленчуци - фирмите трябва да плащат повече за всичко“, подчертават от асоциацията.

Освен това, въпреки че няма недостиг на пържени картофи в заведенията за хранене, има някои проблеми, свързани с недостига на растително масло и брашно, причинени от рязкото увеличение на цените. По-специално, малко под 70% от фирмите в Бавария се оплакват от прекъсвания на доставките. В същото време в конкурентна среда, както отбеляза Юлбер, е много трудно да се поддържат цените на същото ниво. „Преди 6 месеца ситуацията беше много тежка“, обясни той. Много бизнеси вече не са печеливши.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 27 гласа.

Свързани новини