Отидете към основна версия

31 684 53

Шокова инфлация в най-голямата европейска икономика

  • германия-
  • икономика-
  • инфлация

10% в Германия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В случай на ограничаване на вноса на енергийни ресурси от Русия, инфлацията в Германия може да достигне 10%. „Нашата прогноза е, че през текущата година инфлацията ще достигне 7-8%. В случай на по-ограничен внос на енергия, тя може да достигне или дори надхвърли 10%. Трябва да сме подготвени за факта, че можем да получим инфлация, която не е наблюдавана от 70-те години на миналия век ", - каза Карл фон Рор, вицепрезидент на най-голямата финансова институция в Германия Deutsche Bank.

Той припомни, че Deutsche Bank предупреждава за по-високи темпове на инфлация от дълго време. В тази връзка фон Рор призовава за повишаване на лихвите. „Вярваме, че увеличението на лихвения процент е от съществено значение в близко бъдеще, така че инфлационните очаквания да не са фиксирани на високо ниво“, обобщи фон Рор.

В случай на ограничен внос на енергия германската икономика може да се сблъска с рецесия. „Ако има проблеми с доставките на петрол и газ, вече съществува риск от стагнация или дори свиване на икономиката – като в същото време има високи темпове на ръст на цените. Има обаче едно нещо, което не трябва да изпускаме от поглед: Германия има силни компании и силна икономика“, каза вицепрезидентът на Deutsche Bank.

През март инфлацията в Германия достигна рекордните 7,3%. За последен път инфлацията достигна това ниво през есента на 1981 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 79 гласа.

Свързани новини