Отидете към основна версия

2 798 16

Цените на тока ще растат

  • германия-
  • цени-
  • ток

За година увеличението в Германия е 135%

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ситуацията в Украйна води до значително увеличение на цените на електроенергията за частните потребители в Германия през тази година. Това съобщи агенция DPA, позовавайки се на данни от онлайн платформата Verivox.

Доставчиците на електроенергия в страната, които обхващат 13 милиона домакинства, вече обявиха увеличение на тарифите през април, май и юни средно с 19.5%. Ръстът на цените на газа ще бъде средно 42.3%. „Всички доставчици на газ ще се сблъскат с исторически високи изкупни цени“, каза Verivox.

Според онлайн платформата, ако едно домакинство е консумирало около 4000 kWh годишно и е плащало 1171 EUR за електричество на годишна база, сега тази сума е достигнала 1737 EUR. Още по-лошо е положението с газа. Ако домакинство с потребление от 20 000 kWh през април миналата година е платило 1184 EUR на годишна база, то сега е 2787 EUR, което означава увеличение от 135%.

По-рано вицеканцлерът на Германия, министърът на икономиката и опазването на климата Роберт Хабек обяви въвеждането на авариен план в случай на спиране на енергийните доставки от Русия. Планът предвижда три етапа, сега говорим за първия от тях. Бяха постигнати споразумения за алтернатива на доставките от Русия, Германия уж има необходимата инфраструктура за това.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.

Свързани новини