Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Април, 2022 13:33 15 225 34

Германия намери нов начин да се снабдява с газ

  • германия-
  • енергия-
  • доставка-
  • lng-
  • газ

Ще използва плаващи терминали

Германия намери нов начин да се снабдява с газ - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германия планира да започне ползването на плаващи терминали за приемане на втечнен газ от началото на 2023 г. Решението е временно, докато през следващите години бъдат изградени стационарни терминали.

Предполага се, че мобилните терминали ще бъдат базирани в Северно и Балтийско море - в близост до градовете Брунсбютел, Вилхелмсхафен и Росток. Проблемът е, че в света има само 48 такива кораба и повечето от тях са наети по дългосрочни договори. Това прави цената за наемането им изключително висока - до 200 000 EUR на ден.

Още новини от Украйна

Една плаваща платформа е в състояние да получава до 5 милиарда кубически метра газ годишно, като общо се планира да се използват четири платформи. За сравнение, „Северен поток-1“ доставя на Германия 60 милиарда кубически метра газ, а републиката консумира 90 милиарда кубически метра газ годишно. Това означава, че мобилните LNG терминали могат да заменят само малка част от доставките.

Планира се първият стационарен LNG терминал да бъде завършен до 2026 г.

Германското правителство работи за постепенното спиране на енергията от Русия възможно най-скоро, но в момента не може да си го позволи. Ако го направи веднага, икономиката и индустрията ще бъдат изправени пред криза. Според плановете на германския кабинет на министрите страната ще може напълно да замени въглищата и петрола до края на годината, а газа едва до 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРМАНИЯ ФАЛИРА

    67 14 Отговор
    "Проблемът е, че в света има само 48 такива кораба и повечето от тях са наети по дългосрочни договори. Това прави цената за наемането им изключително висока - до 200 000 EUR на ден."
  • 2 Бесен_ Язовец

    53 14 Отговор
    С контакт в отверстието ще се справите с липсата на газ!
  • 3 Газпром

    38 13 Отговор
    Тя Меркел само като пръдне ше обгази цяла Германия...
  • 4 Философа

    73 17 Отговор
    Сега ще се наслушате на вс причудливи соросоидни идеи които са фантастика. До 9 Май целия ЕС ще остане без газ и петрола от РФ секва.
  • 5 Име

    82 7 Отговор
    само не разбрах как точно са решили проблема си...
    С нещо, което може да се наеме за 200 000 на ден! НА ДЕН! МОЖЕ ДА СЕ НАЕМЕ....
    И това нещо за 200 000 на ден ще им помогне за една съвсем малка част от това, което трябва на индустрията им. Та как това заглавие се връзва с текста?!?!
  • 6 намери

    31 7 Отговор
    пръц-пръц в буркани
  • 7 Ко каза Ко?

    57 13 Отговор
    Тези немци май й те ходят друсани в парламента. Какви ги плямпат?
  • 8 Бесен _Язовец

    65 10 Отговор
    Газ в ЕС нямат няма и да имат обаче имат идеи. Похвално ще ядете идеи!
  • 9 В.В.П.

    59 12 Отговор
    Когато всичко ти върви добре ,решаваш да пробваш ,некви луди и шантаво глупави идеи Да провериш дали си в ред..Германия ,няма колонии от които да точи газ ..Русия у даваше евтино като никой друг приятел в света..Корея Китай ,Индия и Рф ,ще командват света..Отдалече се вижда..В България ,скъпа мизерия .С Кирил и кокоро.
  • 10 Мамул

    34 8 Отговор
    Шъ намерите! 51% американска или норвежка и 49% руска. Това е голямата и уникална гяволия!
  • 11 Хакуна матата

    57 7 Отговор
    Мхмммммм, намерила е, ама някой друг път! В света има 50 кораба, които пренасят втечнен газ и 42 от тях са дългосрочно ангажирани! Голяма част от тях не са способни да плават в студени води, поради това, че студената вода пречи на газовите инсталации на кораба. Нов FSRU кораб може да бъде пуснат на вода през 2027 г., а наема на кораб е 200 000 евро на ден. Отделно плаващи терминали в Германия няма изградени към момента. Дори икономика като Бразилия /6-та в света/ не ползва такъв газ, поради високата цена. Основни потребители са отдалечените от континенти територии и най-вече Япония. В допълнение, след приемането на газа на терминала, трябва да има и изградена тръбопроводна система за предоставяне до потребителите, която също липсва. Това са факти от икономически, технически и индустриален характер, необвързани с политика.
    Миля, че сами можете да си направите извода България дали разполага с достатъчно пари за да се нареди на опашката за корабче с газ.
    Едно е само да говориш, друго е да осъществиш казаното! Глупава политика води Европа към фалит.

    Коментиран от #12, #19

  • 12 Мамул

    37 5 Отговор

    До коментар #11 от "Хакуна матата":

    Европа не води глупава политика! Тя просто няма политици които да водят каквото и да било. Европа с примирение ще става заден двор на Америка поради липса на други желаещи. Америка е тъп неолиберализъм с лихви към пари зад които няма нищо. Ще за оградят европейското стадо колкото да не останат капо.
  • 13 ПЕНКО

    28 5 Отговор
    ГЕРМАНСКИЯТ НАРОД ЩЕ ПЛАТИ ЗА КРЕТЕНЕЗМИТЕ НА ШВАБЕНЗИ -ШВАЙНЕ -ГУТЕН - ШОЛЦ !!!!!
  • 14 stan40

    35 4 Отговор
    Скоро предстои профилактика и обслужване на АЕЦ Козлодуй. Руснаците можее да не ми са приятни, но ел. енергията и газта ми са приятни и цената им ми е важна. Простотия е да искаш да плащат за нещо по-скъпо при положение, че може да го купиш на по-ниска цена, или да се откажеш от нещо от което печелиш. Простотия е да се опитваш да защитаваш простотията си.
  • 15 ak47bul

    23 5 Отговор
    Трябва да ви спрът газта за да разберете, немците, внуци на фашисти само от тояга разбират. Американския газ щеви оправи, а и цената му е хубава.

    Коментиран от #18

  • 16 Nnnnn

    14 5 Отговор
    Като имат пари нека си плащат
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Анонимен

    21 5 Отговор
    Европа да си съсипе цялата икономика и да обрече населението си на мизерия заради едната Украйна…Украйна,която реши, че може да прави каквото си иска. Германия, велика Германия, може и да в клекнала пред САЩ, но нещо не си направиха сметките, че и Русия ще клекне с тях. Абсурдно, не мога да повярвам, че доживяхме такова унижение и на Европа, и на България в частност.

    Коментиран от #24

  • 21 Коки

    9 1 Отговор
    При тази дневна цена и годишния капацитет ще рече че 1 м3 ще се оскъпи със 68 еврака. Да им е честита тази евтиния.
  • 22 Дянков

    10 2 Отговор
    Четях , че БГ ще получава три пъти по евтин газ от руския . Е такива животно няма .
  • 23 БРАВО

    9 2 Отговор
    НИЕ И ЕС ФАЛИРАХМЕ ЗАРАДИ ТОЯ МАЙДАН И БАНДЕРИ.КО ШИ ПРАЙМ СЯ ?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 САЩ и ГДР

    1 0 Отговор
    Гениялна идея...много умно на мен ми харесва...
  • 26 гост

    0 4 Отговор
    По добре руски тоталитарен газ през демократични посредници отколкото нищо.
  • 27 Буха ха

    4 0 Отговор
    200 хиляди евро на ден е цената от миналата година, сега ще зависи от търсенето и предлагането, тоест ще се повиши рязко. А като наемат терминала трябва да се ползва постоянно, тоест танкерите да са се наредила на опашка за разтоварване. Е да ама чак толкова много танкери нямаааа, а да се построят нови отнема години, корабостроителниците имат проекти за 3 години напред

    Коментиран от #28

  • 28 kkk

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Буха ха":

    Абсолютно прав си... На теория да се спре ползването на руски газ е възможно по описаната схема, но практиката показва друго:

    - това което си описал
    - нужни са минимум 5 години
    - нужни са десетки милиарди инвестиции
    - и накрая като се огледаш кой може да ти достави и замести изцяло обемите газ идващи от Русия се оказва, че това е БУКВАЛНО НЕВЪЗМОЖНО
    - на Норвегия находищата са почти празни
    - арабите не могат да доставят повече от сега щото ще им отнеме около 5-7 години да увеличат добива
    - и главният проблем са корабите за доставка които и сега не смогват
    - а корабите имат и едни лоши навици я да засядат в Суецкия канал, я да потъват...

    Може да поддържам Путин, може да имам руски паспорт, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО тази огромна зависимост от 1 доставчик трябва да се премахне. И ще се премахне, но не утре- поне до 2030г. Европа ще получава поне 25% от газта си от Русия... Но дотогава имаме 2 основни задачи- да преживеем идващата бясна инфлация и студена зима, но преди това трябва да се молим изобщо да доживеем до зимата... А другото ще го мислим после- ако ни има изобщо...

    Коментиран от #32

  • 29 Йеронимус БОШ

    0 0 Отговор
    Сигурно бат Бойко им е подсказал тази идея ? Много е умен , че и му личи даже !
  • 30 Тото 1 и Тото 2

    0 0 Отговор
    За ГДР ли става дума или за ФРГ ?
  • 31 Джони

    0 0 Отговор
    Звучи много тъпо...!!!
  • 32 Браво

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "kkk":

    Викаш да сме зависими от повече държави, не само от една (Русия). Голям си бе. Няма що
  • 33 можело и без руски газ

    1 1 Отговор
    Путин обедини европа срещу себе си!
  • 34 ТоТя

    0 0 Отговор
    То тя: глупостта - ходи по хората, не по дърветата. Правят всичко скъпо и утре ще почнем да внасяме всичко от САЩ, защото видиш ли било по-евтино от европейското ... това е крайния резултата който искат да постигнат. Войните, санкциите са само начин да вдигнат цените за да направят американските по-достъпни уж.