Отидете към основна версия

7 297 21

Колко спечели Русия от износа на петрол през април

  • украйна-
  • русия-
  • петрол-
  • износ-
  • приходи

Приходите възлизат на 11 млрд. USD

Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Априлските приходи на Русия от износ на петрол ще съответстват на най-добрите резултати от края на 2021 г. - началото на 2022 г. и може да възлизат на около 10.5-11 млрд. USD“, казва Игор Галактионов, експерт по фондовия пазар в BCS Mir Investments.

Foreign Policy, позовавайки се на експерти на 22 април, съобщи, че приходите от петрол на Русия могат да се повишат този месец, тъй като доставките за Европа, Турция и Индия нарастват. Въпреки санкциите износът на петрол от Руската федерация през април е нараснал до 3,6 милиона барела на ден, докато през март е бил 3,3 милиона. Дори и с отстъпки, приходите от петрол на Русия вероятно ще надхвърлят данните за април от предишни години, твърдят експерти от Института за международни финанси.

„Няма точни изчисления, но ако започнем приблизително от средните цени за Urals и данните за морския и тръбопроводния износ, тогава приходите от износ на Руската федерация излизат на нивото на най-добрите месеци от края на 2021 - началото на 2022 г. Те могат да бъдат оценени на 10,5-11 милиарда долара“, коментира Галактионов.

Сергей Колобанов, заместник-ръководител на Икономиката на горивния и енергийния сектор на TsSR, каза, че приходите от петрол на руския бюджет се състоят както от митото за износ, така и от данъка за добив на полезни изкопаеми (НДПИ).

„Ако говорим за бюджетни приходи, то директното експортно мито върху петрола дава само няколко процента от общите приходи от нефт и газ на бюджета (през февруари – 4%, през март – 7%). Основните приходи са свързани с ТДПИ върху петрола (70-80%), а формулата за изчисляване на този данък е свързана със световната цена на петрола Urals и обменния курс на рублата“, каза той.

В същото време планираните бюджетни приходи бяха изчислени въз основа на средната годишна цена на петрола Urals в размер на 64,5 USD за барел и курса на долара от 72,1 рубли, припомня Колобанов.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 29 гласа.

Свързани новини

  • Германия готви страшен удар по Русия - Май 2022

    Правителството на Германия обмисля идеята за забрана на вноса на руски нефт, което прави по-вероятно ембаргото на равнище Европейски съюз, предаде дне ...
    01.05.2022
    11 223
    96
  • ЕС планира пълен отказ от руския петрол

    Страните от ЕС възнамеряват следващата седмица да се споразумеят за пълен отказ от доставките на руски петрол до края на годината. Дотогава ЕС планира ...
    01.05.2022
    3 441
    68
  • ЕС е прикован към Русия

    От началото на военната операция в Украйна Европейският съюз (ЕС) е превел 47 млрд. EUR на Москва за енергийни доставки. ЕС на практика е „прико ...
    28.04.2022
    3 240
    11