Отидете към основна версия

2 187 11

Експерти: Големият въпрос за посоката на икономиката на ЕС е кога ще свърши войната в Украйна

  • украйна-
  • война-
  • икономика-
  • еврозона-
  • инфлация

Трудната задача, пред която е изправена Европейската централна банка, е да се овладее инфлацията и да не се стигне до срив на силно задлъжнелите държави в еврозоната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новото "Частно банкиране" в Банка ДСК е вече част от Управление "Глобални пазари", в Направление "Корпоративно банкиране", каза пред журналисти днес Светослав Велинов, началник управление "Глобални пазари" в Банка ДСК.

Николай Ваньов, управляващ директор в MK Brokers, представи експертен анализ за динамиката на финансовите пазари и очакваното представяне на класовете активи, в контекста на променящата се парична политика на централните банки и геополитическите предизвикателства.

По думите и на двамата финансови експерти големият въпрос за посоката на икономиката на ЕС и на финансовите пазари е кога ще свърши войната в Украйна. Пазарната обстановка се променя - излизаме от ситуация от силно отрицателни лихви и много скоро те ще станат положителни в еврозоната и в България, казаха те.

Най-елементарната инвестиционна стратегия е инвестиране в широкия индекс на американски акции S&P 500, посочи Николай Ваньов. По негови изчисления инвестиция за пет години в този индекс ще донесе на инвеститора 8,80 на сто доходност и 73 процента защита от инфлацията. Ако човек сложи парите си за десет години, в 88 на сто от случаите ще е защитен от инфлацията и ще има доходност от 11,49 на сто. При инвестиция от 15 години защитата от инфлация е 100 процента, а средната доходност - 13,70 на сто, посочи той. Изчисленията на Николай Ваньов са по данни за движението на индекса през последните 33 години. Инвестиционните хоризонти и дисциплината са най-важни, подчерта той.

Трудната задача, пред която е изправена Европейската централна банка, е да се овладее инфлацията и да не се стигне до срив на силно задлъжнелите държави в еврозоната, посочиха финансовите експерти. Ако войната в Украйна продължи повече от 12 месеца, на ЕЦБ ще е много трудно, но не и невъзможно да се справи с тези две задачи, добавиха те. Ако продължим със сегашните нива на инфлация още две години, то 25 процента от дълговете на държавите в еврозоната ще изчезнат, казаха още те.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.

Свързани новини