Отидете към основна версия

5 658 35

Турция отказва да обучава руски пилоти

  • аерофлот-
  • турция-
  • русия-
  • пилоти-
  • обучение

Заплахата от последващи санкции може да остави Русия без квалифицирани пилоти за някои видове самолети

Снимка: Shutterstock

Русия е сред най-важните търговски партньори на Турция. Последната не е наложила санкции срещу Руската федерация във връзка с нахлуването в Украйна, въпреки силния натиск от страна на САЩ и ЕС, а полетите между двете страни продължават да се изпълняват.

Центърът за летателно обучение на Turkish Airlines, обаче отказва руски пилоти да се обучават на нейни симулатори. Решението на е на турския президент Реджеп Ердоган. Проблемът е, че обучителният център е сертифициран от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA), което означава, че вече не може да обучава руски пилоти поради последно наложените санкции от ЕС срещу Русия.

„Руските авиокомпании вече няма да могат да изпращат пилоти в Турция за обучение по симулация на полет (FSTD). Поради затягането на санкциите турските авиационни учебни центрове спират да работят с превозвачи от Русия. По този начин центърът за обучение на Turkish Airlines уведомява руските авиокомпании, че в съответствие със затягането на санкциите, EASA е принудена да спре да работи с компании от Русия, тъй като всички FSTD са одобрени от EASA“, посочва руската версия на The Insider.

На своя уебсайт EASA заявява, че Агенцията е спряла „всички сертификати за квалификация на устройства за обучение по симулация на полети (FSTD), издадени от EASA на организации в Русия“.

Всеки, който извършва обучение на руски авиационен персонал, може да рискува да попадне под последващи санкции. Този обрат създава сериозен проблем за продължаващото обучение на руските пилоти, които нямат вътрешен достъп до широкофюзелажни симулатори, въпреки че симулаторите на Boeing 737 и Airbus A320 преобладават в цялата страна.

Пилотите трябва да преминават симулационно обучение два пъти годишно. И докато Русия може да е прескочила някои правни обръчи, като е пререгистрирала чуждестранни самолети в страната, тя не може толкова лесно да си затваря очите за собственото си авиационно законодателство, което гласи, че пилоти, които не отговарят на изискванията за обучение, повече няма да имат право да летят.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 39 гласа.

Свързани новини