Отидете към основна версия

2 142 24

Ето кога ще се възстанови една от най-важните житници в света

  • украйна-
  • селско стопанство-
  • възстановяване-
  • война-
  • прогноза

Връщането на нивата отпреди войната на селското стопанство в Украйна ще отнеме 2-3 години

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Възстановяването на украинското селско стопанство до нивата от началото на 2022 г. (бел. ред. преди началото на войната) ще отнеме 2 до 3 години. „Ако съберем всички фактори заедно, тогава, за съжаление, пълното възстановяване на нашия селскостопански сектор ще отнеме приблизително 2-3 години, в зависимост от вида на производството. Това е, ако говорим за предвоенните показатели", каза първият заместник-министър на аграрната политика и храните на Украйна Тарас Висоцки в ефира на украинския канал ICTV.

Сред трудностите, с които ще се сблъска селскостопанският сектор на Украйна, Висоцки очерта необходимостта от разчистване на нивите преди сезона на сеитба, както и прекъсвания на електрозахранването в производството, които "в много случаи са критични".

Една от стратегиите за решаване на проблема с енергоснабдяването на производството е то да бъде осигурено с генератори, което обаче ще се отрази на себестойността на продукцията. "Изчислили сме, че увеличението ще се колебае на ниво от около 3-5%", каза Висоцки.

По-рано Министерството на аграрната политика на Украйна съобщи, че щетите за земеделския сектор на страната от военните действия достигат 40 млрд. USD.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини

  • Взривове в Киев - Януари 2023

    В столицата на Украйна прогърмяха още няколко експлозии, съобщи кметът на града Виталий Кличко в канала си в Telegram. „Експлозии в района на Дн ...
    14.01.2023
    5 841
    215