Отидете към основна версия

2 755 11

Най-ценната суровина в света! Глобалното търсене на нефт отново надхвърля всички очаквания

  • нефт-
  • петрол-
  • опек-
  • опек+-
  • хуси-
  • червено море

Нарушените международните търговски пътища заради действията на хусите в Червено море удължават продължителността на плаванията и така увеличават търсенето на гориво, изтъква МАЕ

Снимка: Shutterstock

Глобалното търсене на петрол през първото тримесечие на 2024 г. расте по-бързо от очакваното, подхранвано от подобрените перспективи в САЩ и увеличаването на търсенето на танкери, които да заобикалят Африка, за да се избегнат атаките на хусите, обяви Международната агенция по енергията (МАЕ) в месечния си доклад, цитиран от Франс прес, пише БТА.

Търсенето през периода се очаква да достигна 102,03 милиона барела дневно или с 1,7 милиона повече от първото тримесечие на 2023 г. и с 270 000 барела над предходната прогноза.

Агенцията изтъква, че най-сериозна тежест в ръста на търсенето оказва развитието на пазара в САЩ, подкрепен от "относително динамична икономика".

"Нарушените международните търговски пътища заради действията на хусите в Червено море удължават продължителността на плаванията и така увеличават търсенето на гориво", изтъква МАЕ.

Йеменските хуси обстрелват търговски кораби, преминаващи през Червено море, от ноември насам в подкрепа на палестинците в Газа.

И макар растежът на търсенето за годината като цяло да е ревизиран нагоре със 110 000 барела дневно спрямо предходната прогноза, темпът на растеж може да се забави до нива близки до историческите тенденции, отбелязва МАЕ и допълва, че това обаче няма да попречи на търсенето да достигне исторически връх.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини