Отидете към основна версия

2 936 9

Скандал срина Toyota

  • toyota-
  • акции-
  • срив-
  • скандал-
  • фалшифициране

Пазарната капитализация на автопроизводителя пада с 18,5 милиарда долара след скандала с фалшифицирането на данни

Снимка: Shutterstock

Пазарната капитализация на най-големия японски автомобилен производител Toyota Motor падна с 2,9 трилиона йени (18,5 милиарда долара) през седмицата поради скандал с фалшифициране на данни, свързани с безопасността и работата на превозните средства. Това съобщи вестник Nikkei.

Това представлява около 5% от общата капитализация на компанията. Спадът на акциите на Toyota Motor на Токийската фондова борса продължи почти през всички дни на търговия, след като нарушенията станаха известни на 4 юни. Експерти и анализатори отбелязват, че тази ситуация на пазара може да бъде свързана с опасенията на инвеститорите не само от самия скандал, но и поради възможни проблеми с управлението на корпорацията.

Toyota идентифицира фалшифициране на данни, получени по време на тестове за защита на пешеходци при сблъсък за три модела, които се произвеждат в момента. Става дума за седана Corolla Axio, комбито Corolla Fielder и кросоувъра Yaris Cross. Производството им е спряно за неопределено време. Годишният обем на производство на тези модели е около 130 000 единици, което е малко повече от 1% от общите производствени показатели на концерна.

Toyota през фискалната 2023 година (април 2023 - март 2024) стана първата компания в Япония, чиято оперативна печалба надхвърли 5 трилиона йени (34,4 млрд. USD). Продажбите му в световен мащаб възлизат на над 10,3 милиона автомобила, което е рекорд за цялото съществуване на корпорацията.

Освен Toyota, нарушения на безопасността и оперативните данни са открити и в други японски компании - Honda, Mazda, Suzuki и Yamaha. Разследването срещу японските автомобилни производители идва, след като Daihatsu, дъщерно дружество на Toyota, беше в центъра на скандал с фалшива информация от краш тестове миналата година.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.

Свързани новини