Отидете към основна версия

526 9

Google разработва AI модел, който може да разсъждава като човек

  • google-
  • chatgpt-
  • ai

Такива програми са подходящи за решаване на многоетапни проблеми в областта на математиката и компютърното програмиране

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Американската компания Google разработва технология за изкуствен интелект (AI), която ще може да разсъждава на човешко ниво, съобщи агенция Bloomberg, позовавайки се свои източници.

Екипите за разработка на Google през последните няколко месеца са успели да създадат нов тип софтуер, който, базиран на AI технологии, е в състояние да изгражда „вериги от разсъждения“. Отбелязва се, че такива програми са подходящи за решаване на многоетапни проблеми в областта на математиката и компютърното програмиране, докато те изискват само няколко секунди, за да генерират най-добрия отговор на заявката на потребителя.

Агенцията казва, че разработката бележи „нов фронт в съперничеството между технологичния гигант Google и бързо развиващия се стартъп OpenAI“ зад езиковия модел ChatGPT. Според друг източник на Bloomberg, някои служители в Google DeepMind, подразделението за изкуствен интелект на компанията, са загрижени, че компанията изостава от OpenAI, която през септември представи модел o1, който работи по подобен начин.

През 2023 г. Google представи Gemini, чатбот, който може да разбира, обобщава, обработва и комбинира различни видове информация, включително текст, код, аудио, изображения и видео. По-рано Google разработи базиран на изкуствен интелект чатбот, наречен Bard.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини