В сезона на туршиите пресмятаме, колко ще ни струва зимнината и как да разпознаем българското зеле на пазара, търси отговор бТВ.
40 години Димитър Петков от димитровградското село Брод отглежда зеле. За тези години през ръцете му са минали тонове продукция.
За Димитър по-хубаво от българското зеле няма.
„По-лесно се готви и по всички показатели е много по-добро от тия вносните сортове. Това зеле, което е нашето, българското е с 5 листа отдолу, кюсето, останалите са с по три. Зелката не трябва да е мека. Когато е твърда, тя е стегната, узряла и може да я слагаш в бидон“, казва експертът по зелето.
За продажбата на зелето, мъжът не разчита на посредници. Затова цената по пазарите от 1,50 лв. за килограм в момента го устройва. А на пазара в Димитровград освен зеле, вече се продава и домашна туршия.