Отидете към основна версия

1 339 9

Българското зеле превъзхождало по качества вносното

  • зеле-
  • туршия-
  • бидони

Зелката не трябва да е мека

Снимка: БГНЕС

В сезона на туршиите пресмятаме, колко ще ни струва зимнината и как да разпознаем българското зеле на пазара, търси отговор бТВ.

40 години Димитър Петков от димитровградското село Брод отглежда зеле. За тези години през ръцете му са минали тонове продукция.

За Димитър по-хубаво от българското зеле няма.

„По-лесно се готви и по всички показатели е много по-добро от тия вносните сортове. Това зеле, което е нашето, българското е с 5 листа отдолу, кюсето, останалите са с по три. Зелката не трябва да е мека. Когато е твърда, тя е стегната, узряла и може да я слагаш в бидон“, казва експертът по зелето.

За продажбата на зелето, мъжът не разчита на посредници. Затова цената по пазарите от 1,50 лв. за килограм в момента го устройва. А на пазара в Димитровград освен зеле, вече се продава и домашна туршия.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Сушата вдигна цената на зелето

    Въпреки по-високите цените на зелето спрямо миналата година, има интерес от клиентите. Това коментираха в днешния пазарен петъчен ден търговци на паза ...
    15.11.2024
    1 352
    11
  • Туршията по-скъпа с 10%

    Лошият климат е причината за поскъпването на храните. Това заяви председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов пред Б ...
    14.09.2021
    1 751
    13
  • Кьопоолуто поевтиня с почти 20%

    По-евтино със 17% излиза приготвянето на кьопоолу вкъщи - с толкова са поевтинели патладжаните през последната седмица. Това показва справка в Система ...
    21.10.2019
    1 608
    5
  • На полето: Британците са десет пъти по-мързеливи от българите (ВИДЕО)

    Младите британци са десет пъти по-неефективни от своите източноевропейски връстници, ако са принудени да се занимават със земеделие. Това показва е ...
    06.02.2018
    6 149
    22