В сезона на туршиите пресмятаме, колко ще ни струва зимнината и как да разпознаем българското зеле на пазара, търси отговор бТВ.
40 години Димитър Петков от димитровградското село Брод отглежда зеле. За тези години през ръцете му са минали тонове продукция.
За Димитър по-хубаво от българското зеле няма.
„По-лесно се готви и по всички показатели е много по-добро от тия вносните сортове. Това зеле, което е нашето, българското е с 5 листа отдолу, кюсето, останалите са с по три. Зелката не трябва да е мека. Когато е твърда, тя е стегната, узряла и може да я слагаш в бидон“, казва експертът по зелето.
За продажбата на зелето, мъжът не разчита на посредници. Затова цената по пазарите от 1,50 лв. за килограм в момента го устройва. А на пазара в Димитровград освен зеле, вече се продава и домашна туршия.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Ами,
08:18 19.10.2024
2 Тома
Коментиран от #4
08:38 19.10.2024
3 Тоя що се опитва
Твърдото зеле да си го яде той. Нито за готвене е хубаво, нито за салата. Сухо е, пуздраво и жилаво.
За бидон може и да става, не слагам в бидон отдавна. Пълня 5-литрови буркани с нарязано зеле и след две седмици е готово. Гледам да ги застъпвам по два и така имам кисело зеле за цялата зима.
Коментиран от #6
08:48 19.10.2024
4 Ааа...
До коментар #2 от "Тома":
Само паветниците обичате клатенето ! Но не предлагах че си слагате зеле , мислех че си слагате други работи...08:49 19.10.2024
5 Кисело зеле с наденички
09:23 19.10.2024
6 Леля Гошо
До коментар #3 от "Тоя що се опитва":
Ако търсите много хубаво българско зеле, разходете се до с. Петърч.10:08 19.10.2024
7 Така е
22:26 20.10.2024
8 Фори Светулков
Яжте банани, ваша мм!
За какво ви е български зеле?Нали за това скачахте?
16:33 21.10.2024
9 Зеленчукопроизводител
16:39 21.10.2024