Отидете към основна версия

837 15

Расте делът на руския LNG на европейския пазар

  • lng-
  • европа-
  • русия-
  • сащ-
  • дял

През третото тримесечие общият внос на втечнен природен газ в ЕС падна до най-ниското си ниво от 2021 година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Делът на руския втечнен природен газ (LNG) на пазара на ЕС продължава да расте, въпреки общия спад на търсенето в Европа и опитите на Брюксел да ограничи предлагането му, съобщи аг. Bloomberg, позовавайки се на Агенцията за взаимодействие на енергийните регулатори (ACER).

Според неговия доклад делът на руския LNG във вноса на ЕС е нараснал до 20% през първата половина на годината, в сравнение с 14% година по-рано. Въпреки че Руската федерация вече не е основният доставчик на газ за ЕС, руският LNG остава жизненоважна част от системата за енергийна сигурност на Европа, отбелязва изданието.

През третото тримесечие общият внос на втечнен природен газ в ЕС падна до най-ниското си ниво от 2021 г. Американските доставки на LNG представляват 45%, докато делът на Катар спада до 12%. Промените в търговските потоци, включително поради атаките на хутите срещу търговски кораби в Червено море, доведоха до увеличаване на доставките на руски LNG за европейския пазар.

Както беше съобщено по-рано, 15-ият пакет от антируски санкции на ЕС ще бъде насочен срещу руския енергиен износ, главно LNG. Европейската комисия ще се опита допълнително да ограничи способността на страните от ЕС да купуват руски втечнен природен газ, чиито покупки отново започнаха да растат бързо през 2024 г. на фона на очакваните нови санкционни ограничения, които ще засегнат енергийния сектор на блока. Освен това Брюксел „възнамерява да затегне санкциите срещу танкерния флот“, за който се твърди, че транспортира руски петрол, за който се твърди, че се търгува на световния пазар на пазарни цени, въпреки опитите на Запада да определи тавани на цените за руския петрол и петролни продукти.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.

Свързани новини