22 Октомври, 2024 15:21 685 12

Расте делът на руския LNG на европейския пазар

  • lng-
  • европа-
  • русия-
  • сащ-
  • дял

През третото тримесечие общият внос на втечнен природен газ в ЕС падна до най-ниското си ниво от 2021 година

Расте делът на руския LNG на европейския пазар - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Делът на руския втечнен природен газ (LNG) на пазара на ЕС продължава да расте, въпреки общия спад на търсенето в Европа и опитите на Брюксел да ограничи предлагането му, съобщи аг. Bloomberg, позовавайки се на Агенцията за взаимодействие на енергийните регулатори (ACER).

Според неговия доклад делът на руския LNG във вноса на ЕС е нараснал до 20% през първата половина на годината, в сравнение с 14% година по-рано. Въпреки че Руската федерация вече не е основният доставчик на газ за ЕС, руският LNG остава жизненоважна част от системата за енергийна сигурност на Европа, отбелязва изданието.

През третото тримесечие общият внос на втечнен природен газ в ЕС падна до най-ниското си ниво от 2021 г. Американските доставки на LNG представляват 45%, докато делът на Катар спада до 12%. Промените в търговските потоци, включително поради атаките на хутите срещу търговски кораби в Червено море, доведоха до увеличаване на доставките на руски LNG за европейския пазар.

Както беше съобщено по-рано, 15-ият пакет от антируски санкции на ЕС ще бъде насочен срещу руския енергиен износ, главно LNG. Европейската комисия ще се опита допълнително да ограничи способността на страните от ЕС да купуват руски втечнен природен газ, чиито покупки отново започнаха да растат бързо през 2024 г. на фона на очакваните нови санкционни ограничения, които ще засегнат енергийния сектор на блока. Освен това Брюксел „възнамерява да затегне санкциите срещу танкерния флот“, за който се твърди, че транспортира руски петрол, за който се твърди, че се търгува на световния пазар на пазарни цени, въпреки опитите на Запада да определи тавани на цените за руския петрол и петролни продукти.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 0 Отговор
    Санкциите НЕ действат....
    на Раша‼️‼️‼️
    Ама в ЕсеС е пълна каша ‼️

    Коментиран от #10

  • 2 Kaлпазанин

    14 0 Отговор
    Искаме е санкциии ,колкото повече толкова по лесно се забива харакирито ,все повече се убеждавам че тези войни напоследък не са само за ресурси а и за книжния долар
  • 3 пияни ли сте?

    17 0 Отговор
    нали вчера беше гудбай Газпром?
  • 4 Никой

    0 14 Отговор
    Става въпрос за Унгария , смешници ! Тя е резервирала на 100 % " Турски поток " , същия паток който минава и през България. Само че списвача на статията ни спестява умишлено преписаното от Белгия. И копейките са във възторг. Няма по лесно манипулирано същество, свирнат им и те получават оргазъм, че Рашата най-велика.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Милен

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Никой":

    Какъв "турски поток" те гони в статията става въпрос за втечнен природен газ, който се превозва с танкери, този по потока не е такъв.
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Никой":

    Що не си напишеш домашните първо ❓❗🤔
  • 7 Дебил

    7 0 Отговор
    Далаверата си върви, а Ганьо руча жабета 😂
  • 8 Шматка

    8 1 Отговор
    Кратуните от ЕК да се поинтересуват защо танкери с "американски" LNG идват в Германия от...изток? Явно си затварят очите, че сащ са резервирали 80%от капацитета на газовия LNG терминал в Ямал (РФ) до края на 2026, и изобщо не го крият?
  • 9 Мишел

    5 1 Отговор
    ЕТ тъпо и упорито реже клона, на който седи.
  • 10 Kaлпазанин

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Търпение ,кулминацията предстои
  • 11 стоян георгиев

    3 0 Отговор
    Хихихи, жълтопаветните зомбита са притихнали!
  • 12 От чужбина

    1 0 Отговор
    Я се замислете, ако Русия реши да спре газовите доставки за Европа, нали и без това същата Европа НЕ иска руска газ. Ами как ли ще оцелее тази Европа? Ами някак си, щото няма друг избор. Ще плаща неколкократно по-високи цени, ще затвори хептем производствата си и ... следват огромна безработица, бунтове и т.н. а запитли ли сте се кой какви газови запаси има? Ако се поинтересувате ще разберете, че руските запаси са за над 100 години напред. Америка има шистов газ, който при сегашната експлоатация ще привърши след 10-тина години. Интересно ще стане когато някои източници на газ физически привършат, т.е без значение от политиката. Ама не си мислете - Ние до тогава ще подкараме ел.коли и ще се греем с ядрен ток! НЕеее! Защо? Защото газа се ползва в повече за производство на изкуствени торове за да се произведе храна. Така газа ще е нужен практически докато го има човечеството. Поне за сега нямаме алтернатива за производството на торове. Хайде сега познайте кой може да произведе евтини торове? Кой има й земя, където може да произведе пшеница и царевица?