Отидете към основна версия

1 232 2

Реформаторският блок ще предложи министри утре

  • реформаторския блок-
  • радан кънев-
  • герб-
  • предложения-
  • министри

Радан Кънев потвърди, че той самият няма намерение да участва в изпълнителната власт

Снимка: БТА

Утре ще има конкретни предложения на Реформаторския блок за участници в правителството, заяви Радан Кънев след разговор преговарящия екип на ГЕРБ Менда Стоянова и Румяна Бъчварова днес. Кънев не назова имена и конкретни сфери, където ще настояват за министерски постове, защото не било коректно преди те да бъдат обсъдени с ГЕРБ. Но уточни, че в кабинета ще участват представители на всички политически партии от РБ и то на отговорни партийни постове - председатели, заместник-председатели и организационни секретари.

Кънев заяви, че противно на публикациите в медиите, те са били скромни и не ставало дума за толкова много министерства, колкото се разпространява в информациите, които не били верни.  Той посочи, че "не са нито осем, нито девет" и ще отговарят относително на съотношението между ГЕРБ и РБ в парламента, както настояват и техните евентуални коалиционни партньори.

По въпроса толкова ли е трудно да назоват колко министерски поста искат реформаторите, че отговорът дни наред се бави, съпредседателят на ПГ на РБ коментира: „Не е изобщо трудно и никога не е било проблем. Никога не сме искали до момента, така че всички информации за това са несъстоятелни, неверни, включително имената, които са записвани“.

Според него, въпросите за мнозинството и за политическата програма са много по-важни и е грешка да се обсъждат конкретни имена преди програмата. „Нали се сещате, че преди седмици казах, че допуснахме грешка да обсъждаме имената преди програмата. Няма да я допуснем втори път“, отново подчерта той.

Радан Кънев поясни, че програмната декларация е на етап финални, напълно редакционни бележки, „така че спокойно може да се каже, че документът е готов“. Коалиционно споразумение ще подпишем, след като уточним мнозинството, програмата и състава, допълни той.

След като изтъкна, че не дели партиите в РБ на „основни“ и „неосновни“ и че в предложенията за участници в бъдещия кабинет ще бъдат включени хора на отговорно политическо ниво, Радан Кънев бе запитан: „Вие обаче оставате на позицията, че няма да участвате?“. На което той отговори: „Да, това е факт, това мога да кажа, защото съм го казвал много пъти и то съм го казвал не за да кокетнича...“.

Румяна Бъчварова от ГЕРБ каза, че няма да има изненади от това, което е обявено в структурата на бъдещия кабинет. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще бъде разделено на 3 отделни министерства, а това на инвестиционното проектиране ще бъде закрито. Тя коментира още, че са доволни от темпа, с който напредват преговорите за бъдещото коалиционно управление.

Представители на ГЕРБ и Реформаторския блок за пореден ден се срещнаха в сградата на Народното събрание, за да обсъдят бъдещо правителство, въпреки че за днес не бяха предвидени разговори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове