Отидете към основна версия

7 234 3

Махаме визите за турци със специални "зелени" паспорти

  • турция-
  • визи-
  • зелен парспорт

Гражданите на Турция, притежатели на специални (зелени) паспорти ще бъдат освободени от изискването за виза при пътуване до България. Това ще гласува на утрешното си заседание Министерския съвет.

Държавните служители в Турция ползват т. нар. зелени паспорти. С тях без визи те могат да посещават повечето страни от ЕС. Това са платежоспособни туристи и дори Гърция, която иначе афишира традиционна неприязън към съседна Турция, от няколко години ги пуска безвизово. Според пресмятанията има издадени около 350 хил. зелени паспорти.

Само България, която подписа спогодба с Турция по въпроса, досега не е я привежда в изпълнение. Става въпрос не за изборни туристи, които си имат двойно гражданство, а за стотици хиляди сериозни платежоспособни хора със семейства, каквито са турските държавни служители. Те искат да почиват по Българското Черноморие, но трудното вадене на визи ги отказва.

Въпросът за пореден път беше обсъден на срещата между премиерите на двете страни през 2010 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Шенгенските визи важат и за България

    До датата на пълното присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство България едностранно да приема като равностойни на националните ни ...
    25.01.2012
    6 704
    1